Door een DISC profiel op te stellen leer je jezelf beter kennen. Je ontdekt dat je bepaalde voorkeuren hebt op het gebied van communicatie en gedrag. En dat andere mensen juist andere voorkeuren hebben. Welke voorkeuren zijn er allemaal en hoe pas je de inzichten toe in je werk? Daar vertellen we je graag meer over.

DISC profiel uitleg: het hoe en het wat

DISC is een tool waarmee je je eigen gedrags- en communicatievoorkeuren leert kennen. Maar ook die van anderen. De inzichten die je uit DISC haalt kun je toepassen in je werk. Ze komen bijvoorbeeld van pas bij werving & selectie, positionering of het samenstellen van een team. Hier vertellen we je later meer over.

Het bedrijf Q4 Profiles ontwikkelt DISC voor de Nederlandse markt. Het bedrijf doet niet slecht een simpele vertaling, maar neemt in de ontwikkeling van DISC profielen de Nederlandse taal, cultuur en waarden mee.

Een persoonlijk Q4 Profiles DISC profiel geeft inzicht in vier temperamenten: direct, indirect, taakgericht en mensgericht.

DISC model | IMK Opleidingen

 

 1. Indirect (introverte) mensen laden zich op door alleen te zijn. Indirecte mensen zijn rustige types, luisteren graag, hebben een rustige en beheerste lichaamstaal en staan niet graag op de voorgrond. Hun houding is afwachtend en ze hebben behoefte aan privacy.
 2. Directe (extraverte) mensen zoeken juist graag actief mensen op, staan graag op de voorgrond en zeggen wat ze te zeggen hebben. Zij nemen risico’s en nemen vaak het initiatief. Directe mensen zijn open, energie en spraakzaam, hebben vaak een luider stemgeluid, geven een stevige handdruk en hebben een expressieve en levendige lichaamstaal. Hun energie is naar buiten gericht, op andere mensen, activiteiten en dingen.
 3. Taakgericht staat voor rationeel handelen en vanuit het doel denken. Taakgerichte mensen richten zich op dingen doen en doelen behalen. Ze nemen besluiten op basis van feiten en argumenten. Woorden die passen bij taakgerichte mensen: logisch, analytisch, denken, formeel, afstandelijk, objectief, concurrerend en correct.
 4. Mensgerichte types handelen vanuit gevoel. Zij zijn gericht op het opbouwen van relaties en nemen besluiten op basis van emoties en gevoel. Ze houden van harmonie en ervaren hun omgeving als vriendelijk. Woorden als persoonlijk, voelen, informeel, betrokken, meelevend en tegemoetkomend passen goed bij het mensgerichte type.

We hebben allemaal een mensgerichte en een taakgerichte kant in ons, maar het gaat erom in welke verhouding. Wat laat je het meeste zien en in welke intensiteit? Ook geeft het niet aan wie je bent, maar wat je bewuste en onbewuste voorkeuren zijn. Lees hier meer uitleg over het DISC-model.

 

DISC profiel uitleg: de kleuren

Het DISC profiel kent vier gedragsstijlen: Dominant (D), Invloedrijk (I), Stabiel (S) en Consciëntieus (C). Elk van deze stijlen vertegenwoordigt bepaalde gedragskenmerken en voorkeuren en heeft een eigen DISC-kleur. Een overzicht van de vier DISC stijlen:

Dominant (D) – Rood

Mensen met een dominante stijl zijn assertief, direct en doelgericht. Ze nemen graag de leiding, zijn resultaatgericht en kunnen soms wat controlerend overkomen.

Invloedrijk (I) – Geel

Mensen met een invloedrijke stijl zijn sociaal, enthousiast en overtuigend. Ze gedijen in groepen, zijn expressief en hebben vaak het vermogen om anderen te motiveren en te inspireren.

Stabiel (S) – Groen

Mensen met een stabiele stijl zijn meegaand, geduldig en betrouwbaar. Ze hechten waarde aan harmonie, hebben een gestructureerde aanpak en zijn vaak goed in luisteren naar anderen.

Consciëntieus (C) –  Blauw

Mensen met een consciëntieuze stijl zijn nauwkeurig, analytisch en gericht op details. Ze stellen hoge normen, zijn kritisch en hebben een sterke behoefte aan informatie en feiten.

Teams samenstellen met het DISC profiel

DISC maakt het mogelijk om succesvolle teams samen te stellen met teamleden die elkaar aanvullen. In een team van vier leden zou je bijvoorbeeld vier verschillende stijlen bij elkaar kunnen zetten.

Voorbeeld:

 1. Teamlid 1 heeft een dominante (D) stijl, wat betekent dat hij assertief en doelgericht is. Kan de leiding nemen en de teamdoelen duidelijk stellen.
 2. Teamlid 2 heeft een invloedrijke (I) stijl, wat betekent dat hij sociaal en enthousiast is. Kan de teammotivatie verhogen en goede relaties opbouwen met externe belanghebbenden.
 3. Teamlid 3 heeft een stabiele (S) stijl, wat betekent dat hij meegaand en geduldig is. Kan zorgen voor harmonie in het team, de teamleden ondersteunen en helpen bij het oplossen van conflicten.
 4. Teamlid 4 heeft een consciëntieuze (C) stijl, wat betekent dat hij nauwkeurig en analytisch is. Kan zorgen voor een gedegen analyse van gegevens en processen, en ervoor zorgen dat de teamresultaten van hoge kwaliteit zijn.

Door de verschillende gedragsstijlen te benutten, kan het team effectiever samenwerken, elkaar aanvullen en uitdagende situaties efficiënter aanpakken. Het team kan profiteren van de sterke punten van elk teamlid waardoor de communicatie en samenwerking beter is dan in een team waarin vooral teamleden zitten met dezelfde gedragsstijl.

Voordelen van een DISC profiel maken

Zoals je ziet, kan DISC een nuttige bijdrage leveren bij het samenstellen van teams. Maar het opstellen van DISC profielen biedt voordelen in nog veel meer werkgebieden. Een paar voorbeelden:

 • Communicatie – Met de inzet van DISC profielen krijgen medewerkers beter inzicht in hun eigen communicatiestijl en die van anderen. Dit helpt hen om effectiever te communiceren, misverstanden te verminderen en conflicten op te lossen. Dit leidt tot een verbeterde samenwerking en een positieve werkomgeving.
 • Leiderschap – Een DISC profiel kan ook worden gebruikt om leiderschapskwaliteiten te identificeren en te ontwikkelen. Het helpt bij het begrijpen van de leiderschapsstijl en voorkeuren van managers, waardoor ze effectiever kunnen communiceren met hun teamleden en hun leiderschapsgedrag kunnen aanpassen aan verschillende situaties.
 • Klantcontact – DISC profielen zijn niet alleen waardevol binnen de organisatie, maar ook bij het omgaan met klanten. Door inzicht te krijgen in de gedragsstijl van klanten, kunnen medewerkers hun communicatie aanpassen en beter inspelen op de behoeften van de klant. Dit kan leiden tot verbeterde klanttevredenheid en langdurige relaties.
 • Ontwikkeling – Een DISC profiel geeft medewerkers de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in hun eigen sterke punten, ontwikkelingsgebieden en voorkeursstijlen. Dit kan helpen bij het stellen van doelen, loopbaanontwikkeling en het bevorderen van zelfbewustzijn.

Gratis DISC profiel test maken

Benieuwd hoe zo’n DISC profiel er in de praktijk uitziet? Vul dan onze gratis DISC profiel test in. Je ontvangt de resultaten na afloop direct in je inbox.

Meer leren over het Q4 Profiles DISC profiel?

Overtuigd van de mogelijkheden die DISC voor jouw organisatie kan bieden? IMK Opleidingen heeft verschillende DISC-trainingen om jezelf (en anderen) beter te leren kennen.

 • Met de training DISC en leiderschap heb je een krachtige tool in handen waarmee je de juiste mensen op de juiste plek krijgt, je team beter samenwerkt, je conflicten effectiever begeleidt en jezelf ontwikkelt in jouw rol als leidinggevende.
 • De training DISC voor HR gaat in op het inzetten van DISC als HR-instrument. Ook komt het werkomgevingsprofiel (WOP) uitgebreid aan bod, waarbij in kaart wordt gebracht welke gedrags- en communicatievoorkeuren het beste passen bij een specifieke rol of functie.
 • Wil je zelf DISC profielen inkopen en afnemen dan dien je in bezit te zijn van een Q4 Profile DISC certificaat. Die behaal je na het succesvol afronden van onze training DISC certificering.

Wil je weten welke DISC-training het beste bij jouw leerbehoefte past? Neem dan contact op met onze studieadviseurs via studieadvies@imkopleidingen.nl of 0172 – 42 34 56.

Meest gestelde vragen over het DISC profiel

Wat is een DISC profiel?

Het DISC profiel is geeft inzicht in gedragsvoorkeuren en communicatiestijlen en is gebaseerd op het DISC model dat is ontwikkeld door William Marston. Hij beschreef het model in zijn boek “Emotions of Normal People” (1928) en wordt nu vooral ingezet in professionele omgevingen.

Waar kun je een DISC profiel voor gebruiken?

Een DISC profiel kun je gebruiken voor meerdere doeleinden. Het geeft inzicht in voorkeursstijlen van gedrag en communicatie. Als je weet welke voorkeursstijl je zelf hebt en je inzicht hebt in die van anderen, kun je je communicatie en gedrag beter op elkaar afstemmen. Daardoor leer je beter samenwerken en effectiever communiceren bijvoorbeeld.

Is een DISC profiel test gratis?

Een DISC profiel test is gratis maar dan krijg je slechts een beperkt profiel. Een uitgebreid betaald Q4 Profiles DISC profiel wordt opgesteld door een gecertificeerde  DISC trainer en bevat een gepersonaliseerde analyse en toelichting.