5 december 2023

Samenwerken in een team is in vrijwel elk bedrijf de belangrijkste vorm om de gestelde doelen te halen. Tegelijkertijd is het ook een van de moeilijkste dingen die er is. DISC kan helpen om samenwerken in teams te verbeteren. In dit artikel lees je hoe.

Wat is DISC ook alweer?

Kort gezegd: met DISC krijg je inzicht in het gedrag van jezelf en dat van de ander. DISC kent vier gedragsstijlen met elk zijn eigen kenmerken:

  • De rode D (Dominant): Deze personen zijn resultaatgericht, direct en nemen graag het voortouw. Ze gedijen in uitdagende omgevingen en nemen snel beslissingen.
  • De gele I (Invloedrijk): Mensen met deze stijl zijn sociaal, optimistisch en mensgericht. Ze zijn uitstekend in het motiveren van anderen en gedijen in omgevingen waar interactie en samenwerking centraal staan.
  • De groene S (Stabiel): Dit type is introvert, geduldig en betrouwbaar. Ze hechten waarde aan harmonie. Ze gedijen in een stabiele omgeving en zijn vaak goede teamspelers.
  • De blauwe C (Consciëntieus): Consciëntieuze mensen zijn nauwkeurig, analytisch en hechten veel waarde aan details. Ze houden van gestructureerde omgevingen en zijn toegewijd aan het leveren van kwaliteit.

DISC test - IMK Opleidingen

Als teamleden deze stijlen begrijpen, kunnen ze beter communiceren en samenwerken.

Weten welke types er in jouw team zitten? Met deze gratis test kom je erachter. Liever een volledige analyse van je team met uitleg? Neem dan contact op voor een uitgebreid DISC-profiel met uitleg.

DISC en samenwerken in een team

Met DISC kun je op verschillende vlakken het samenwerken in teams verbeteren.

1. Betere communicatie

Als teamleden de verschillende DISC-stijlen binnen het team herkennen, kunnen ze hun communicatiestijl aanpassen om informatie effectiever over te brengen. Hoe dat werkt? Vraag bijvoorbeeld gericht aan het groene, stabiele type zijn of haar mening.

2. Optimale rolverdeling

Het DISC-model helpt bij het identificeren van de sterke punten van elk teamlid. Dit maakt het mogelijk om taken en verantwoordelijkheden zo te verdelen dat ze optimaal gebruik maken van de individuele kwaliteiten.

Het blauwe type kun je bijvoorbeeld het beste inzetten op cijfers of de kwalitatieve controle. Het rode type vraag je om kartrekker te worden.

3. Conflicten oplossen

Inzicht in elkaars DISC-stijlen helpt voor het begrijpen van mogelijke conflicten en hoe die op te lossen. Teamleden leren elkaars verschillen te respecteren en maken daar gebruik van in hun samenwerking.

Zo is het begrijpelijk waarom het gele type blijft zoeken naar overeenkomsten en gezamenlijke doelen en waarom het groene stabiele type zich meer terugtrekt bij conflicten.

Als elk lid kan bijdragen op basis van zijn of haar sterke punten, resulteert dat in een gebalanceerd en effectief team.

Meer leren over samenwerken in teams?

Samenwerken in een team met behulp van het DISC-model biedt een waardevolle aanpak voor het begrijpen en optimaliseren van teamdynamiek. Door de unieke kwaliteiten van elk teamlid te benutten, ontstaat een krachtig team dat in staat is om uitdagingen aan te gaan en gezamenlijk successen te behalen.

Wil je met je team aan de slag met DISC? Kijk dan eens naar de maatwerktraining Teambuilding met DISC. Deze incompanytraining is ontwikkeld voor teams die zichzelf willen ontwikkelen en beter willen samenwerken.

Veelstelde vragen

Hoe kun je samenwerken in teams verbeteren?

Zorg voor een helder doel en maak gezamenlijke afspraken hoe je dat doel wilt bereiken. Zorg voor een veilige omgeving waarin teamleden elkaar met respect behandelen en elkaars verschillen inzetten. Weet wat je eigen valkuilen en sterke punten zijn en die van de andere teamleden. Een instrument als DISC kan daarbij helpen.

Waarom is samenwerken in een team moeilijk?

Samenwerken in een team kan moeilijk zijn als doelen niet helder zijn, mensen verschillende manieren van werken hebben en daaraan vasthouden, elkaars mening of oordeel niet gerespecteerd wordt of mensen elkaar alleen op afstand zien. Er zijn veel verschillende redenen waarom de samenwerking in teams moeizaam kan zijn.