2 maart 2020

Je bewust zijn van je kwaliteiten en talenten en deze inzetten om je werkdoelen beter te bereiken, dan ben je persoonlijk effectief. Wat persoonlijke effectiviteit nog meer inhoudt en wat het je oplevert lees je in dit artikel. 

Betekenis van persoonlijke effectiviteit

Wat betekent Persoonlijke effectiviteit? Het bestaat uit twee woorden. Het woord ‘persoonlijke’ staat in het woordenboek uitgelegd als die of dat bij een bepaalde persoon hoort. Het woord ‘effectief’ wordt omschreven als doeltreffend, met de bedoelde, gunstige uitwerking. Persoonlijke effectiviteit kun je ook omschrijven als een maatstaf voor de mate waarin je door eigen acties je doelen bereikt.

Wat is persoonlijke effectiviteit?

Persoonlijke effectiviteit houdt in dat jij je op een manier gedraagt zodat je je werkzaamheden efficiënter kunt uitvoeren en doelgerichter resultaten en doelstellingen kunt behalen. Dit bereik je door kritisch naar jezelf te kijken. Hoe kan je hetgeen wat je doet, nog beter doen? Waar ben je al goed in en hoe kun je dat nog meer benutten? En hoe kun je hetgeen waar je tegen aanloopt tackelen, zodat je nog beter je werk kunt doen? Kortom, wat heb jij nog nodig om je doelen te bereiken? In hoeverre kun je doelen stellen, de werkzaamheden plannen en prioriteiten stellen? Hoe beter je hierin bent, hoe gemakkelijker het is om je doelen te bereiken. Deze kant van persoonlijke effectiviteit is voor de hand liggend. Maar denk ook aan effectief samenwerken en goed kunnen communiceren. Dit draagt ook bij aan het behalen van je doel.

Het komt erop neer dat je de beste versie van jezelf wordt, zodat je nog beter je doelen kunt bereiken.

Wat levert persoonlijke effectiviteit op voor de organisatie?

We zijn vaak bezig met zorgen dat we werkzaamheden op de goede manier uitvoeren. Zo efficiënt mogelijk, met een minimale investering in energie, tijd, geld, materiaal, enzovoorts. Daarbij vergeten we de belangrijkste vraag. Dragen de werkzaamheden bij aan het uiteindelijke doel? Bij effectiviteit gaat het erom dat je de juiste dingen doet om je doel te behalen. De grootste winst die je met het verhogen van je persoonlijke effectiviteit behaalt, zit in de productiviteit. Je bent in staat om je doelen sneller te behalen en met een beter resultaat.

Wanneer werken aan persoonlijke effectiviteit?

Doelstelling - IMK OpleidingenEigenlijk ben je altijd bezig met persoonlijke effectiviteit, meestal onbewust. Stel dat iets anders loopt dan je van tevoren bedacht had. Grote kans dat je daarna denkt: hoe kan ik dat in de toekomst anders doen? Of je hebt een nieuw computerprogramma op je werk. Je gaat je erin verdiepen en probeert het onder de knie te krijgen. Als je er zelf niet uit komt, schakel je de hulp in van collega’s of ga je op training. Op deze manieren ben je altijd bezig met persoonlijke effectiviteit.

Het kan ook zijn dat je de vakkennis en de talenten in huis hebt, maar het nog niet volledig tot uiting komt. Dan ben je (nog) niet volledig effectief. Om effectiever te worden, ga je op zoek naar wat je tegenhoudt om je doelen te bereiken.

Welke onderwerpen vallen onder persoonlijke effectiviteit?

Persoonlijke effectiviteit is erg breed. Voor een beter beeld volgen hieronder een aantal voorbeelden waar je aan kunt denken.

  • Je wil jouw sociale vaardigheden versterken, zodat je meer invloed op je omgeving kunt uitoefenen. Denk dan bijvoorbeeld aan je mening steviger neerzetten of met meer zelfvertrouwen initiatief nemen.

Je bent goed in je werk, maar als het erop aankomt kun je het niet goed overbrengen op anderen. In gesprek met een collega’s vind je het lastig jouw mening over te brengen en laat je je snel overrulen.  Achteraf baal je ervan en denk je: ‘Is het weer gebeurd.’ Het heeft een negatief effect op je zelfvertrouwen en het staat in de weg van het bereiken van je doel. Het zou effectiever zijn als je wel je mening goed over kan brengen.

Hoe kom je dan van ineffectief naar effectief gedrag? Je kijkt vooral naar de situaties waarin je het lastig vind je mening te geven. Wat gebeurt er dan? Wat doe je dan? Wie weet gebeurt het vooral met die ene collega en blijk je er bij andere collega’s geen moeite mee te hebben. Wat doe je dan anders bij die ene collega? Kijk hoe je jouw gedrag een stukje kunt aanpassen, zodat het effectiever wordt.

  • Je bent juist té direct in je communicatie, waardoor dit weerstand oproept en jij je doelen niet bereikt. Meer zicht krijgen in jouw gedrag en het effect daarvan is dan de eerste stap naar persoonlijk effectiever werken. En wat kun jij doen door, met een kleine aanpassing in je communicatie, jouw doel sneller te bereiken? (training Effectief communiceren op de werkvloer)
  • Jouw agenda loopt over en je bent het overzicht en de controle kwijt. Door je tijd beter te managen krijg je weer grip op je agenda en bereik je sneller je doelen. (training Timemanagement)
  • Je wil je schriftelijke boodschap op een goede manier overbrengen (training Schriftelijk communicatie) of hebt tips en tricks nodig voor hoe je jouw bevindingen helder kunt presenteren (training Presentatievaardigheden).

Herken jij jezelf in een van de bovenstaande punten? Kun jij nog effectiever worden? Waarom is persoonlijke effectiviteit belangrijk? Als jij je wilt vertrekken op een van de bovenstaande punten, kijk dan op het trainingsaanbod van IMK opleidingen.

Er is iets waar je tegenaan loopt waardoor jij je volle potentieel niet kunt laten zien. Dat punt, bijvoorbeeld assertiever overkomen, of juist minder direct communiceren, beter leren presenteren of schrijven, zorgt ervoor dat je niet alles kunt laten zien wat je in huis hebt. Bij persoonlijke effectiviteit ga je met het kleine stukje wat nog voor verbetering vatbaar is, aan de slag. Je ontwikkelt nieuw gedrag, waardoor jouw talenten meer tot zijn recht komen. Als je meer vanuit je talenten werkt, groeit het vertrouwen in je eigen kunnen en in jezelf. Je gaat met meer plezier naar je werk en bereikt gemakkelijker en meer ontspannen je doelen.

Meer weten?

Wil je meer weten over persoonlijke effectiviteit en wat IMK opleidingen voor jou kan betekenen om je verder te ontwikkelen? Wij bieden bijvoorbeeld trainingen om je invloed te vergroten, voor medewerkers of voor managers. Wil je juist minder direct overkomen? Dan is de 2-daagse training Effectief communiceren op de werkvloer de juiste training voor jou. Als je met jouw eigen specifieke vraag aan de slag wilt en de onverdeelde aandacht van een coach wilt, is persoonlijke coaching de oplossing. Een overzicht van alle cursussen op gebied van persoonlijke effectiviteit tref je hier aan. Je kunt altijd contact opnemen met onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56.