12 februari 2021

Werven, opleiden en behouden is voor werkgevers een belangrijke drie-eenheid. Op die manier zorg je dat je de juiste mensen op de juiste plek krijgt en houdt. Met behulp van het DISC-model bekijken we in dit artikel hoe jij als werkgever of HR-adviseur dit nog effectiever kan doen.

Werven, opleiden en behouden

Werven, opleiden en behouden hangen nauw met elkaar samen. Bij werven is het belangrijk om de juiste doelgroep te bereiken en enthousiast te maken, zodat ze daadwerkelijk bij het bedrijf gaan solliciteren. Bij het opleiden kun je denken aan het inwerken, trainen en verder ontwikkelen van je medewerkers. En vervolgens wil je natuurlijk de medewerkers binden en behouden binnen je bedrijf.

Er is geen gouden regel om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Ieder persoon is weer anders. En hierin biedt DISC uitkomst.

DISC

Iedereen is verschillend en laat ander gedrag zien. DISC (Dominant, Invloed, Stabiel en Consciëntieus) geeft meer inzicht in gedrag. We hebben allemaal een mix van gedragsstijlen in ons. Eén van de vier stijlen is vaak het sterkst ontwikkeld en het meest zichtbaar voor de buitenwereld.

Het is ook handig als je de gedragsstijl van (toekomstige) medewerkers weet, want dan snap je beter waarom de ander doet zoals hij doet en kun je daarop inspelen.

Zo ook bij de drie-eenheid werven, opleiden en behouden. Iedere gedragsstijl raakt weer op een andere manier gemotiveerd in zijn werk. We hebben dit per eenheid en gedragsstijl voor je op een rij gezet.

De juiste medewerker

Je wil natuurlijk de juiste persoon op de juiste plek. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Bedenk wat voor soort persoon je voor de functie zoekt. Hiervoor kan de DISC uitkomst bieden. Mis je bijvoorbeeld iemand die de details in de gaten houdt? Dan is iemand die hoog scoort op de C-stijl degene die je zoekt. Zoek je een snel schakelende, spin in het web? Dan past een D- of I-stijl beter.

Hieronder de gedragsstijlen in een notendop.

  • D- stijl: direct, gedreven, resultaat- en prestatiegericht, hoog tempo en neemt de leiding.
  • I-stijl: hartelijk, enthousiast, gericht op contact, prater, impulsief en verbaal sterk.
  • S- stijl: betrokken, vriendelijk, attent, teamspeler, houdt van harmonie en routine.
  • C-stijl: denker, observator, afwachtend, precies, details en procedures, gereserveerd.

Even een kanttekening: DISC meet geen capaciteiten en/of vaardigheden. Je kan dus niet bepalen of iemand een goede boekhouder of leidinggevende is op basis van de DISC uitslag. Wel krijg je meer zicht in de gedragsstijl.
DISC met poppen en titel - IMK Opleidingen

Werven met DISC

Als je helder hebt welk type persoon je zoekt voor de functie, dan kun je jouw manier van werven hierop aanpassen. Iedere DISC-stijl heeft een andere focus. Waar de ene stijl wordt getriggerd door het woord: ‘uitdaging’, schrikt het de ander juist af en zal die persoon eerder voor ‘zekerheid’ gaan. En ook tijdens het sollicitatiegesprek wil iedere gedragsstijl weer andere informatie hebben. We zetten het op een rij.

D-Stijl

Deze medewerker zoekt uitdaging. Hij wil graag een nieuw avontuur aangaan. Wil jij dat de D-stijl bij jouw organisatie komt werken? Vertel dan wat hij kan bereiken. Welke doelen en resultaten belangrijk zijn en in hoeverre hij keuzevrijheid heeft.

I-stijl

De I-stijl is op zoek naar een positieve en open werkomgeving. Sfeer is belangrijk voor deze medewerker. Geef hem de mogelijkheid toekomstige collega’s te ontmoeten en de sfeer in het bedrijf te proeven. Vertel enthousiast en richt je op het positieve.

S-stijl

Wil je een S-stijl aantrekken in je bedrijf? Richt je dan vooral op de zekerheid, veiligheid en de garanties. Goede secundaire voorwaarden zijn een pre voor deze medewerkers. Samenwerking en waardering is belangrijk, dus geef hier informatie over.

C-stijl

Informatie, informatie en nog meer informatie. Geef een uitgebreide functieomschrijving, vertel alles over het bedrijf van visie, missie, jaarcijfers enz. Stuur de informatie eventueel toe via de mail, zodat de C-stijl het rustig na kan lezen.

En als je dan de juiste persoon hebt gevonden en aangenomen, komt de volgende stap. Het opleiden.

Opleiden met DISC

Als je de juiste medewerker hebt gevonden, begint het inwerken. En ook bij het inwerken en opleiden verschillen de stijlen per persoon. We pakken de DISC er weer bij.

D-stijl

D-Stijl gaat het liefst zelf aan de slag en wil het zelf ondervinden, met vallen en opstaan. Hij heeft hierbij vooral ruimte nodig en minimale begeleiding. Hij vindt zijn eigen weg wel.

I-stijl

De I-stijl leert vooral in de praktijk, door het te doen en toe te passen. Hem het complete handboek vol procedures laten lezen vindt hij saai en dan haakt hij af. Maak het uitdagend en geef complimenten als het goed gaat.

S-stijl

Rustig inwerken en er de tijd voor nemen is wat de S-stijl nodig heeft. Stap voor stap neem je de S-stijl mee in hoe alles werkt. Het liefst door een ervaren collega met dezelfde DISC-stijl.

C-stijl

Heel veel informatie, uitleg, regels, procedures, protocollen enz. En het liefst allemaal op schrift zodat het grondig kan worden uitgeplozen. Hiervoor heeft hij de tijd nodig. Maar af en toe ook een duwtje in de rug om het daadwerkelijk toe te passen.

Behouden met DISC

En dan heb je de juiste medewerker op de juiste plek en daar ben je hartstikke blij mee. Maar hoe zorg je dat hij ook bij de organisatie blijft en niet gaat kijken of het gras groener is bij de buren? Het eerste waar je misschien aan denkt is salarisverhoging. Dat is altijd fijn, maar in veel gevallen niet de grootste drijfveer. Iedere DISC-stijl heeft weer een andere motivatie om te blijven.

D-stijl

De D-Stijl heeft kansen nodig om zich te ontwikkelen, te groeien, te promoveren, meer te verdienen. Uitdaging om beter, sneller en groter te worden.

I-stijl

Voorkom verveling en sleur voor de I-stijl. Biedt gezelligheid, afwisseling en avontuur aan. En geef de mogelijkheid om (meer) op de voorgrond te treden.

S-stijl

De S-stijl behoud je door zekerheden en garanties te geven. En uit je oprechte waardering voor de dingen die hij doet.

C-stijl

Deze stijl heeft (nieuwe) informatie nodig. Houd de uitdaging erin door mentaal te prikkelen, anders wordt het te gemakkelijk en eentonig.

Meer weten over de voordelen van DISC?

DISC icoon - IMK Opleidingen 2020Nu weet je hoe je DISC inzet bij werven, opleiden en behouden. Wist je dat je nog veel meer met DISC-profielen kan doen als werkgever en HR-adviseur? In onze training DISC voor HR leer je er alles over.

Maar het onderwerp komt ook aan bod tijdens de opleidingen Human Resource Management A en B.

Human Resource Management A is de opleiding voor de HRM’er die het vak is ingerold zonder gerichte vooropleiding en behoefte heeft aan een stevig fundament. Ben jij al HR-adviseur of HR-manager en wil jij je verder ontwikkelen in de professionele en strategische vaardigheden? Dan is Human Resource Management B de opleiding voor jou.

Kijk op onze website voor meer informatie of neem contact op met een van onze studieadviseurs via advies@imkopleidingen.nl.