13 februari 2024

Bij IMK Opleidingen werken we graag en veel met DISC. We gebruiken het binnen onze eigen organisatie, in onze trainingen én we geven er trainingen voor en over. Hoog tijd om onze ‘eigen’ mensen eens aan het woord te laten hoe zij DISC ervaren. Eliza en Stefan lieten een uitgebreid DISC-profiel maken en wij vroegen ze het hemd van het lijf.  

Even voorstellen 

Eliza Kruijdenberg werkt sinds een paar maanden bij IMK Opleidingen als online marketeer. Alle medewerkers bij IMK Opleidingen krijgen een uitgebreid DISC-profiel, dus ook Eliza.  

Stefan van de Wetering is freelance SEO specialist en werkt o.a. voor IMK Opleidingen. Hij schrijft regelmatig over DISC en was benieuwd wat het uitgebreide DISC-profiel hem kan brengen.  

Korte vragenlijst 

Het uitgebreide DISC-profiel start met een vragenlijst die je online invult. Stefan: “De vragenlijst was helemaal niet zo lang. Ik beantwoordde zo’n 30 vragen en dacht bij de laatste vraag dat ik klaar was met deel 1, maar dat bleek al het einde van de test te zijn. Heel bijzonder hoe zo’n korte vragenlijst zo’n kloppend profiel oplevert!” 

Eliza vult aan: “Bij het invullen had ik de neiging om na te gaan denken, maar het is wel echt de bedoeling dat je je eerste ingeving invult. Er is geen goed of fout.” 

Na het afronden van de vragenlijst, ontvingen beiden een pdf-bestand waarin een profielbeschrijving staat.  

Stefan: “Het is net alsof je een handleiding ontvangt van jezelf. Het profiel is gedetailleerd en het klopt gewoon. Heel herkenbaar.” 

Eliza: “Er wordt je een spiegel voorgehouden. In het profiel staan positieve punten beschreven, maar ook dingen die je minder fijn vindt.” 

Herkenbaar en confronterend 

Het DISC-profiel met uitgebreide uitleg betekent ook dat je in gesprek gaat met een gecertificeerd DISC-trainer. Stefan en Eliza spraken met Daniëlle van Etten.  

Danielle legt uit wat ze doet: “Ik begin met een korte uitleg en we bespreken het profiel. Aan de hand van voorbeelden leg ik het profiel zo praktisch en begrijpelijk mogelijk uit. We bekijken samen hoe het zit met gedrag, communicatie, werkplekomgeving, energiegevers en energievreters. Ook vergelijken we hoe iemand zichzelf ziet en wat de test zegt. Samen onderzoeken we dan hoe de test je kan helpen om jezelf op een andere manier te leren kennen. Het is mijn doel om de deelnemer praktische handvatten mee te geven waarmee hij of zij aan de slag kan.” 

Eliza:”Ik vond mijn DISC-profiel best confronterend. Als ik onder druk sta, dan word ik een soort eenpitter; ik trek me terug en ik sta niet meer open voor anderen. Dat vond ik moeilijk om te horen, want dat is dus wel je natuurlijke neiging. Zo wil ik eigenlijk niet zijn. Ik heb daar met Danielle over gesproken en zij gaf me tips hoe ik daarmee kan omgaan.” 

Stefan herkent dat: “In mijn gesprek werd heel duidelijk dat mijn werk en mijn leven heel goed aansluit bij mijn groenblauwe profiel (groen staat voor stabiel en blauw voor conscientieus). Maar natuurlijk heb ik ook ontwikkelpunten. Als ik onder druk sta, dan word ik heel rood. Normaal gesproken ben ik van het overlegmodel en ben ik wat afwachtender. Maar als ik onder druk sta, dan wil ik bepalen hoe iets moet en neem ik echt de leiding.” 

Hoe ga je daar dan nu mee om?  

Stefan: “Ik ben me nu veel bewuster van mijn gedrag en ik herken het sneller. Daardoor kan ik er een andere draai aan geven zodat ik dichter bij mezelf kan blijven.” 

Bij Eliza is het precies andersom: “Wat ik bijzonder vond, was dat ik bij normale (in DISC-termen ‘gewenste’) omstandigheden rood ben. En bij stress (ongewenste omstandigheden) ga ik de blauwe kant op.” 

Eliza zit nog in haar inwerkperiode bij IMK Opleidingen. Alles is nieuw, je zou kunnen zeggen dat de omstandigheden ongewenst zijn. Ze merkt dat ze zich heel blauw gedraagt: ik heb behoefte aan structuur, ik wil weten waar ik aan toe ben. Anderzijds dringt haar rode kant zich op en wil ze knallen.  

Bij IMK Opleidingen houden ze daar rekening mee: “Ik heb afgesproken dat ik één keer per week overleg heb met mijn collega zodat ik goed weet wat ik kan doen en mijn eigen verantwoordelijkheden heb. Mijn leidinggevende weet dat mijn profiel rood is en checkt of ik voldoende uitdaging heb. En zij geeft mij bijvoorbeeld ook heel direct feedback.” 

Wat is de meerwaarde van de uitgebreide uitleg?  

“Daniëlle heeft me laten zien dat mijn leven en werk echt goed aansluit op mijn DISC-profiel”, vertelt Stefan. “Ik werk veel thuis, ik richt me op één onderwerp en heb een structurele werkwijze. Ik begrijp nu veel beter waarom me dat energie geeft en waarom een kantoordag bij een opdrachtgever veel meer van me vraagt. Het profiel is eigenlijk een lijst van alles wat je fijn en minder fijn vindt en Danielle vertaalt dit naar de praktijk.” 

Zwevend door de dag 

Stefan: “Als je je leven inricht zoals jij het fijn vindt, zweef je door de dag en houd je energie over. Als dat niet zo is, dan duurt de dag lang en heb je aan het eind geen energie meer over. Ik vind het heel fijn om individueel bezig te zijn. Dan is het zo vijf uur en ga ik ’s avonds misschien nog wel een paar uur door. Als ik een dag bij een klant op kantoor ben geweest, dan ben ik ’s avonds kapot. Dat kost me echt veel energie. Dat kwam tijdens het gesprek boven water. Ik was me daar nooit zo van bewust, maar begrijp nu veel beter waarom mijn vorige baan me zoveel energie kostte.” 

Ongewenst gedrag omarmen 

Eliza: “Ik kan slecht tegen veranderingen, of ze nou positief of negatief zijn. Het liefste wil ik weten wat ik morgen eet en over een halfjaar. Daar ben ik wel mee aan de slag gegaan. Ik ben voor onbepaalde tijd op reis gegaan. Enorm uit mijn comfortzone, geen dag was hetzelfde. Ik kan nu beter omgaan met verandering, en blijf er rustiger onder.” 

Stefan: “Het is ook niet altijd negatief dat je een andere kant hebt: je kunt je andere kant ook positief inzetten. Het kost je alleen wel meer energie.” 

Daniëlle legde dat goed uit, zegt Eliza: “Ik heb duidelijk behoefte aan processen en dan ineens komt mijn rode kant opzetten. Ik wil rammen, doelgericht zijn en dat botst met de inwerkperiode waar ik nu in zit. Dan voel ik me nutteloos, onrustig. Daniëlle leerde me dat ik mag aangeven waar ik behoefte aan heb.” 

Stefan: “Je kunt merken dat Daniëlle gecertificeerd trainer is. Ze weet het profiel te vertalen naar de praktijk en past verschillende technieken toe die ik herken van de trainingen. LSD (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen) bijvoorbeeld, ze leidt je rustig en gestructureerd door het profiel heen.” 

Betere samenwerking 

DISC geeft je niet alleen veel inzichten over jezelf maar ook over het gedrag van anderen.  

Stel dat je iemand anders iets wilt uitleggen: de ene wil weten hoe iets gedaan moet worden, de ander wil weten waaróm. Eliza: “Ik begrijp beter wat er nodig is. Ikzelf ben heel direct en to the point. Maar dat werkt niet altijd even goed bij anderen. Ik snap nu dat ik soms uit mijn eigen comfortzone moet stappen en tijd moet maken voor een sociaal praatje zodat de ander zich meer op zijn gemak voelt. Of dat ik de ander niet op dezelfde manier feedback kan geven zoals ik die zelf graag ontvang.” 

Stefan: “Het is ook het weten welke verschillende gedragingen er zijn. Je denkt heel lang dat iedereen hetzelfde denkt als jij. Maar iedereen kijkt anders naar dezelfde dingen.” 

Eliza: “DISC creëert meer respect voor elkaar. Je begrijpt en accepteert waarom de ander zich gedraagt op een bepaalde manier. DISC geeft ruimte.” 

Waar Stefan al heel erg volgens zijn profiel leeft en werkt, heeft Eliza bij IMK Opleidingen de kans om aanpassingen te doen zodat haar werk beter past bij haar DISC-kleur. Zo brengt ze meer focus aan in haar werk en werkt ze dichter bij huis. De uitgebreide uitleg was daarbij echt van meerwaarde: de vertaling naar de praktijk geeft handvatten hoe je kunt omgaan met je eigen gedrag en dat van anderen.  

Wil jij dit ook?  

Wil jij na het lezen van de ervaringen van Stefan en Eliza ook zo’n uitgebreid DISC-profiel laten opstellen voor jezelf? Dat kan! Alle informatie vind je hier. Je kunt ook contact opnemen met een van onze studieadviseurs voor een vrijblijvend gesprek. Bel 0172 – 42 34 56 of mail studieadvies@imkopleidingen.nl