4 november 2022

Het inwerken van nieuwe medewerkers is een belangrijke taak voor elke organisatie. Een goed onboardingsprogramma helpt de nieuwe medewerker om snel te integreren en is een belangrijk onderdeel van een lange en succesvolle arbeidsrelatie. Met DISC kun je het onboardingsproces nog beter laten aansluiten bij de nieuwe medewerker zodat hij of zij zich nog sneller thuisvoelt en productief is.

Wat is DISC?

DISC geeft inzicht in het gedrag van zowel jezelf als dat van anderen. DISC maakt onderscheid tussen vier gedragsstijlen of DISC-kleuren. Het DISC-model laat het verschil zien tussen gewenst gedrag en natuurlijk gedrag. Meestal zit er verschil tussen gedrag in gunstige omstandigheden en in minder gunstige omstandigheden. Met DISC weet je wat de ander belangrijk vindt en hoe je het beste met hem of haar kunt communiceren.

Wat zijn de vier gedragsstijlen of DISC-kleuren?

 • Rood staat voor een Dominante gedragsstijl.
  Iemand met deze gedragsstijl gedraagt zich doelgericht, innovatief, besluitvaardig en overtuigend. Je herkent iemand met deze gedragsstijl ook door zijn energieke gedrag, een stevige handdruk, zijn soms bozige expressie en door zijn duidelijke manier van spreken.
 • Geel is de kleur van Invloed.
  Mensen met deze gedragsstijl zijn tolerant, mensgericht, enthousiast, diplomatiek en inspirerend. Andere kenmerken van mensen met de gele gedragsstijl zijn: aanwezig, expressief, beweeglijk, hartelijk, hoog spreektempo, uitnodigend.
 • Groen staat voor Stabiel.
  Iemand met de stabiele gedragsstijl kenmerkt zich door een meer afwachtende houding en terughoudendheid. Deze doener is attent, ontspannen, vriendelijk, kalm en luistert graag en goed naar anderen.
 • Blauw is de kleur van Consciëntieus.
  Kwaliteit en regels staan bij mensen met een blauwe gedragsstijl hoog in het vaandel. Zij gedragen zich correct en beleefd, discreet, precies, gereserveerd, formeel en hebben vaak een scherpe blik.

Iedereen heeft alle vier de gedragsstijlen in zich maar één is het sterkst aanwezig, in combinatie met een ander temperament. Deze combinatie bepaalt in grote mate ons gedrag.

Je kunt je voorstellen dat als je het onboarden zoveel mogelijk afstemt op de voorkeursstijl van de nieuwe medewerker, het onboarden veel effectiever zal zijn. En DISC is ook heel goed inzetbaar voor andere HR-doeleinden zoals werven, opleiden en behouden.

Hoe pas je DISC toe in het onboardingsproces?

Als je iemand die nieuw is in je team wilt inwerken, kan het DISC gedragsprofiel nuttig zijn om te bepalen hoe je hem het beste kunt helpen zich prettig en productief te voelen in zijn nieuwe rol.

 • Stel, de nieuwe collega heeft als voorkeursstijl de Dominante stijl. Dit rode type houdt van afwisseling en uitdagingen en zal dus beter gedijen bij een programma waarin diegene direct aan de slag kan dan eerst een handboek doorlezen.
 • De gele nieuwe collega vindt een fijne sfeer belangrijk, is vriendelijk en maakt graag een praatje. Deze collega wil je de ruimte geven om de collega’s te leren kennen en zich de cultuur eigen te maken.
 • De stabiele groene collega is wat meer introvert, helpt graag anderen en vindt het fijn om zijn specialisme in te zetten. Deze collega doe je waarschijnlijk het meeste plezier door hem of haar vrij snel aan het werk te laten gaan. Zo voelt hij zich direct van toegevoegde waarde.
 • De consciëntieuze collega (blauw) houdt van lijstjes en schema’s en neemt graag de tijd om zaken te analyseren. Deze blauwe medewerker doe je een plezier door hem de tijd te gunnen om procedures en handboeken door te nemen.

Effectief communiceren met DISC

Een nieuwe collega moet je natuurlijk nog leren kennen en dan kan het lastig zijn om al direct goed te weten hoe je het beste met hem of haar kunt communiceren. DISC geeft inzicht zodat je je communicatie goed op hem of haar kunt afstemmen. Hieronder per type wat communicatietips op een rijtje:

 • Dominant (rood)
  Met het rode type kun je het beste focussen op de grote lijnen en op feiten. Geef het rode type het gevoel dat hij of zij controle heeft over de situatie. Dat kun je doen door opties en alternatieven te geven zodat hij of zij zelf een besluit kan nemen. Eigenlijk wil je een win-winsituatie creëren.
 • Invloed (geel)
  Geef het gele type ruimte om zich te uiten, wees positief en enthousiast en toon je waardering. Maak contact op een vriendelijke en persoonlijke manier. Het gele type houdt van overzicht dus schets het totaalplaatje en breng structuur aan. Bij een conflict of meningsverschil is het belangrijk om rustig te blijven praten en niet persoonlijk te worden.
 • Stabiel (groen)
  Bij het groene type is het belangrijk om uit te gaan van partnerschap. Communiceer daarom in termen van samenwerken en ‘wij doen het samen’. Het groene type houdt van zekerheid en heeft tijd nodig om in zijn eigen tempo een besluit te nemen. Stel de ander gerust en nodig uit tot het stellen van vragen. Wees rustig en vriendelijk.
 • Consciëntieus (blauw)
  Toon deskundigheid, stel open vragen en focus op details en feiten. Bereid je gesprek goed voor en kies voor een wat formele toon. Wat goed kan werken is om samen een actieplan te maken met doelstellingen en een planning. Leg ook goed uit waarom een bepaalde handeling zo wordt gedaan en waarom een besluit is genomen. En: doe geen beloftes die je niet kunt waarmaken.

Trainingen met DISC

DISC is een praktisch instrument dat je voor meerdere doeleinden kunt inzetten: van werving en selectie, onboarden tot leidinggeven, beoordelen, ontwikkelen en een effectieve onderlinge communicatie.

In vrijwel alle trainingen van IMK Opleidingen werken we met het DISC gedragsprofiel. DISC geeft snel inzicht in de denkwijze, handelwijze, communicatiestijl en groeimogelijkheden. De praktische insteek van DISC past heel goed bij onze manier van werken: no-nonsense en vandaag leren is morgen toepassen.

In de training Onboarding leer je hoe je een onboarding programma opstelt en ga je er direct mee aan de slag. Met DISC kun je aanpassingen doen zodat het onboarding programma aansluit bij de individuele medewerker.

Wil je meer weten over het inzetten van DISC bij onboarding of andere HR-onderwerpen? Kijk dan eens bij de andere trainingen van IMK Opleidingen zoals de training DISC voor HR en de opleiding Human Resource Management A.

Veelgestelde vragen over DISC en onboarding

Wat is DISC en hoe kan het helpen bij de onboarding van nieuwe medewerkers?

DISC is een model dat inzicht geeft in verschillende gedragsstijlen van mensen. Door de DISC-gedragsstijlen van nieuwe medewerkers te begrijpen, kan het onboardingsproces beter worden afgestemd op hun unieke behoeften en voorkeuren.

Welke vier gedragsstijlen worden onderscheiden in het DISC-model?

DISC maakt onderscheid tussen vier gedragsstijlen: Rood (Dominant), Geel (Invloed), Groen (Stabiel) en Blauw (Consciëntieus). Elk heeft unieke kenmerken en communicatiestijlen.

Hoe kan ik de DISC-gedragsstijlen van mijn nieuwe medewerkers toepassen in het onboardingsproces?

Afhankelijk van de dominante gedragsstijl van de nieuwe medewerker, kun je het inwerkproces aanpassen. Bijvoorbeeld, een Dominant type wil misschien direct aan de slag, terwijl een Consciëntieus type de voorkeur geeft aan het doorlezen van handboeken.

Hoe kan DISC helpen in de communicatie met nieuwe collega's?

DISC biedt inzicht in de communicatievoorkeuren van elk type. Door deze te begrijpen, kun je effectiever communiceren en sneller een goede werkrelatie opbouwen.