25 januari 2023

Iedereen heeft een eigen manier van communiceren. Alleen loopt een gesprek soms niet lekker. Het lijkt net alsof je allebei een andere taal spreekt. Pak dan DISC erbij en kom er achter om welke taal het gaat. Zo leer je een beetje de taal van de ander te spreken en verloopt de communicatie soepeler.

DISC-model

Uitleg over DISC kleuren | IMK OpleidingenIedereen is verschillend en laat ander gedrag zien. Het DISC-model geeft mensen inzicht in hun eigen gedragsstijl en die van ander. De letters DISC staan voor Dominant (Rood), Invloed (Geel), Stabiel (Groen) en Consciëntieus (Blauw). We hebben allemaal een mix van deze kleuren in ons. Per persoon is één van de vier kleuren vaak het sterkst ontwikkeld en het meest zichtbaar voor de buitenwereld.

Ben je nieuwsgierig welke kleur jouw voorkeur heeft? Doe dan hier de test en je ontvangt de uitslag in jouw mailbox.

Wanneer je jouw kleur weet, weet je ook hoe je overkomt op anderen. Maar het is ook handig als je inzicht hebt in de kleur van bijvoorbeeld jouw collega’s of klanten. Als je de kleur van de ander weet, snap je beter waarom de ander doet zoals hij doet en kun je daarop inspelen.

Laten we vanuit DISC kijken hoe je de verschillende gesprekspartners kunt herkennen en wat je kunt doen om de communicatie beter te laten verlopen.

We hebben het per kleur voor je op een rij gezet.

Rood (Dominant)

Pion D DISC- IMK OpleidingenJe herkent degene die hoog scoort op rood door zijn directe toon en woordgebruik. Hij zegt waar het op staat en zal er niet omheen draaien. Kort, krachtig en snel zijn de woorden die bij hem passen. Verder is hij overtuigend, energiek en doelgericht.

Communicatietips voor rood:

Rood wil zo snel mogelijk antwoord op zijn vraag. Gebruik zelf ook kort en krachtige taal. Blijf op de hoofdlijnen en vermijd details. Benadruk het resultaat en ga niet de discussie aan.

Geel (Invloed)

Pion I DISC - IMK OpleidingenIemand die in zijn DISC-profiel hoog scoort op geel herken je door zijn of haar enthousiasme en is graag zelf aan het woord. Deze persoon is er vooral op gericht om elkaar te leren kennen en het draait om de gezelligheid. Geel is aanwezig, expressief en heeft een hoog spreektempo.

Communicatietips voor geel:

Geel wil graag vriendelijk en persoonlijk benaderd worden. Wees positief en enthousiast en geef voorbeelden. Focus je op de persoonlijke klik en geef geel erkenning voor zijn bijdrage.

Groen (stabiel)

Pion S DISC - IMK opleidingenMensen die hoog scoren op groen zijn behulpzaam, vriendelijk en warm. Deze doener is attent, ontspannen, kalm en luistert graag en goed naar anderen. Ze hoeven niet zo nodig op de voorgrond, zijn beleefd en bescheiden.

Communicatietips voor groen:

Benader groen persoonlijk en stel hem op zijn gemak. Neem de tijd en focus je op de HOE. Toon partnerschap en sta stil bij het gevoel. Vraag door en nodig de groene uit om verder vragen te stellen.

Blauw (Consciëntieus)

Pion C DISC - IMK OpleidingenJe herkent een blauwe gesprekspartner aan zijn formele en feitelijke voorkomen. Hij is correct en beleefd en kan soms afstandelijk overkomen. Hij richt zich op de kwaliteit en de regels en beslist op basis van feiten.

Communicatietips voor blauw:

Bereid je goed voor op het gesprek met blauw. Focus je op de feiten en geef (veel) informatie. Leg uit waarom een bepaalde keuze wordt gemaakt. Houd je aan de afgesproken regels en doe geen beloftes die je niet kan waarmaken.

Nu weet je hoe je de verschillende kleuren kunt herkennen in de communicatie en welke communicatietips erbij horen. Pas ze toe en merk dat het gesprek soepeler verloopt.

Trainingen met DISC

In 75% van onze trainingen word DISC gebruikt. Denk aan de training Stakeholder management: effectief communiceren en de training Praktisch leidinggeven op de werkvoer. Ook zijn er trainingen waar DISC volledig centraal staat. Dit zijn de volgende trainingen: de training DISC en leiderschap,  de training DISC voor HR en de incompany training DISC voor sales en accountmanagers.

Meer weten?

Wil jij meer weten van DISC-model en hoe jij dit verder kunt inzetten voor jouw bedrijf? DISC komt in veel van de trainingen van IMK Opleidingen terug. Daarnaast is het ook mogelijk een DISC-training op maat voor jouw bedrijf aan te vragen.

Meer weten? Neem gerust contact op met onze studieadviseurs via info@imkopleidingen.nl of bel 0172 – 42 34 56.