IMK Opleidingen werkt in veel trainingen en opleidingen met het gevalideerde Q4 DISC gedragsprofiel. Dit is een krachtig instrument dat het verschil meet tussen iemands natuurlijke en aangepaste gedrag. Hiermee krijg je inzicht in het denken, handelen en communiceren van jezelf en anderen. Collega’s begrijpen elkaar en gaan beter met elkaar communiceren en samenwerken. Ze vullen elkaar aan in plaats van met elkaar te botsen. Hierdoor groeien de resultaten van de organisatie. Het gedragsprofiel is een belangrijk hulpmiddel om dit te bereiken.

Wat doet het?

DISC geeft vooral inzicht in ons eigen gedrag en in de verschillen tussen mensen. Wat het Q4 DISC gedragsprofiel waardevoller maakt dan de gemiddelde gedragstest, is dat het een verschil meet tussen ons natuurlijke en ons aangepaste gedrag. Het is dus niet zomaar een momentopname.

DISC geeft antwoorden op de volgende vragen:

  • Hoe communiceer je?
  • Hoe gedraag je je van nature?
  • Hoe ga je om met situaties onder druk?
  • Hoe reageer je onbewust op situaties?
  • Hoe ervaar je anderen?

DISC maakt onderscheid tussen introvert en extravert, en tussen taakgericht en mensgericht. Het is een hulpmiddel om elkaar beter te begrijpen. Het ene gedrag kan, in een specifieke situatie en functie, handiger zijn om je doel te bereiken dan ander gedrag.

Als we weten welk gedrag we vertonen en we herkennen dat ook bij anderen, dan kunnen we dat gebruiken om op een effectieve manier samen te werken. We kunnen ons gedrag afstemmen op de gesprekspartner en de situatie. Als dat lukt, dan gaan we veel meer met elkaar bereiken. Wie dit niet doet, of er het inzicht simpelweg niet in heeft, zal vaker botsen met gesprekspartners en moeilijker zijn doel bereiken.

DISC gedragsprofiel - kwadranten - IMK opleidingen

Hoe gaat het in zijn werk?

Het profiel beschrijft jouw gedragsstijl. Je vult online een vragenlijst in, dat duurt ongeveer een kwartier. Antwoorden zijn daarbij nooit goed of fout. Hieruit komt je persoonlijke gedragsprofiel naar voren. Dit profiel leggen we vast in een rapport, dat in verschillende vormen beschikbaar is. Het varieert van een (kosteloze) algemene beschrijving tot een uitgebreid rapport inclusief overzichtelijke grafieken.

Waar kun je het nog meer voor gebruiken?

Het gedragsprofiel is bij uitstek geschikt voor het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden. Dit kan op persoonlijk niveau of op teamniveau. Enkele voorbeelden waar we, naast onze trainingen en opleidingen, DISC succesvol inzetten:

  • Teambuilding sessies
  • Coaching
  • Mediation
  • Werving en selectie

Wil je meer weten? Neem contact op met een van onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56.

Trainer aan het woord: Heleen Adelaar

“Ze begreep door DISC veel beter waarom haar collega geïrriteerd op haar reageerde.” 

“Nog niet zo lang geleden had ik in de training Persoonlijke effectiviteit een deelnemer met introvert en mensgericht gedrag. Zij had een dominante leidinggevende. Ze voelde zich steeds onzekerder in zijn aanwezigheid en had vaak het idee dat ze dingen niet goed deed. Door de reactie die ze kreeg of verwachtte van haar leidinggevende, werd ze voorzichtiger in gesprekken met hem. Dit had juist een averechts effect.

Aan de hand van DISC zijn we hier toen mee aan de slag gegaan. Het lukt haar nu om directer te communiceren. Ze bereikt sneller haar doel en de gesprekken lopen een stuk prettiger!”

Bij onderstaande opleidingen en trainingen is de uitgebreide Q4 DISC gedragsanalyse een belangrijk onderdeel van het lesprogramma:

Tijdens onderstaande trainingen en opleidingen wordt de samenvatting van de Q4 DISC gedragsanalyse behandeld. Als voorbereiding ontvangen alle deelnemers een persoonlijke inlogcode.

Alleen voor incompany: