7 november 2023

Leidinggeven is een vaardigheid die je kunt trainen, net zoals je spieren kunt trainen. Maar welke training sluit het beste aan bij jouw leerwensen?  In dit artikel zetten we onze verschillende leiderschapstrainingen op een rij en leggen we uit voor wie ze het meest geschikt zijn. Zowel voor beginners als ervaren leidinggevenden.

Welke training past bij jouw situatie?

1. Je bent een beginnend leidinggevende

Je start binnenkort in een leidinggevende positie of je bent korter dan drie maanden bezig. Tijdens de cursus Starten met leidinggeven ontdek je alles over je nieuwe rol als leidinggevende. Je leert onder andere effectief communiceren, delegeren en motiveren. De training is voor managers in kantooromgevingen en voor leidinggevenden die aansturen op de werkvloer en praktisch meewerken.

2. Je stuurt praktisch aan op de werkvloer

Je  werkt in een praktisch vakgebied en bent doorgegroeid naar een leidinggevende functie. En daar zijn nieuwe vaardigheden voor nodig. Naast je eigen werkzaamheden stuur je nu ook collega’s aan. Je hebt al ervaring met leidinggeven en hebt ideeën over je rol als leidinggevende. Tijdens de training Praktisch leidinggeven op de werkvloer leer je communicatietechnieken waarmee je jouw medewerkers taakgericht én mensgericht kunt aansturen, motiveren en stimuleren.

Na afronding kun je de training Praktisch leidinggeven op de werkvloer, het vervolg volgen voor meer verdieping.

Rollen - teamleider - IMK Opleidingen

3. Je geeft leiding in een kantooromgeving

Je werkt in een kantooromgeving en bent binnen de organisatie verantwoordelijk voor aansturing, de resultaten van je eigen afdeling of team en de ontwikkeling daarvan. Je bent op zoek naar manieren om je team verder te ontwikkelen. Waar sta je nu en wat heb je nodig om de effectiviteit te vergroten?

Tijdens de training De effectieve teamleider kom je er erachter. Je leer je team effectiever te managen en om te gaan met weerstand en conflicten. Je ontdekt aan welke punten je zelf moet werken en je leert om je teamleden te motiveren en te ontwikkelen.

4. Je wilt jezelf ontwikkelen tot middle-manager

Je werkt in een praktisch vakgebied en bent doorgegroeid naar een leidinggevende functie. Dat gaat je goed af en je hebt nu de ambitie om middle-manager te worden. De 8-daagse opleiding Middle Management A helpt je om daar te komen. Je scherpt je leiderschapsvaardigheden aan, ontvangt de kennis en tools om werkprocessen te organiseren en structureren, leert personeelsbeleid vorm te geven én te implementeren en je leert essentiële communicatie- en vergadervaardigheden.

Middle Management A - IMK OpleidingenNa afronding kun je zelfs verder met de opleiding Middle Management B en de opleiding Middle Management C voor nóg meer verdieping.

5. Je geeft leiding op afstand

Je geeft aan een team dat (deels) op afstand werkt zoals thuis, in de buitendienst of op de bouwplaats. Bij deze flexibele vorm van leidinggeven zijn andere vaardigheden vereist.  Tijdens de training

Leidinggeven op afstand leer je contact te maken en in verbinding te blijven, online samenwerken en de productiviteit en motivatie hoog te houden.

6. Je stuurt medewerkers aan in een winkel

Je geeft leiding aan een (verkoop)team op de winkelvloer. Binnen de winkel waar je werkt ben je verantwoordelijk voor aansturing, ontwikkeling en de resultaten van jouw team. Tijdens de training Commercieel aansturen van je team leer je alles over commercieel leidinggeven. Van de verschillende stijlen van leidinggeven toepassen tot het leren herkennen en reageren op koopsignalen.

7. Je begeleidt stagiaires of leerlingen op de werkvloer

Je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling van stagiairs, collega’s en BBL’ers binnen je organisatie. Met de training Werkplekbegeleider leer je effectief aansturen op de werkvloer en enthousiasmeren over het vak. Tijdens de cursus Praktijkopleider ligt de focus op de organisatie van het leerproces.

8. Je bent op zoek naar specifieke aanvullende kennis of vaardigheden

Met je algemene leiderschapsvaardigheden zit het wel goed, maar je hebt behoefte aan specifieke vaardigheden of kennis. Onderstaande trainingen kunnen je daarbij helpen.

  • Training Coachend leidinggeven – Voor alle leidinggevenden die een coachende stijl van leidinggeven willen ontwikkelen.
  • Training Omgaan met cultuurverschillen – Voor leidinggevenden die (samen)werken met medewerkers met diverse culturele achtergronden. Je wilt de verschillen beter begrijpen en je communicatie daarop leren afstemmen.
  • Training Omgaan met generatieverschillen – Voor leidinggevenden die medewerkers uit verschillende generaties aansturen. Je wilt je communicatie en manier van leidinggeven leren afstemmen en de drijfveren van verschillende generaties ontdekken.
  • Training DISC en leiderschap – Krijg inzicht in je eigen gedrag en jouw stijl van communiceren, maar ook in die van anderen. Met dit inzicht leer je effectiever leidinggeven.
  • Training Leidinggeven aan professionals – Speciaal voor leidinggevenden die met hoogopgeleide professionals werken. Hoe laat je ze vrij en zorg je tegelijk voor de juiste werkrichting?
  • Training Authentiek leiderschap – Voor ambitieuze managers die een opbouwende en confronterende training zoeken om hun leiderschap verder te ontwikkelen. Reflecteer op je eigen carrièrepad en functioneren, leer hoe anderen jou zien en ontdek je beperkende en versterkende overtuigingen.

Gratis studieadvies!

Het is niet altijd vanzelfsprekend welke training het beste bij je past. Twijfel je nog tussen twee of meer trainingen? Leg dan je leerwens voor aan onze studieadviseurs. Neem contact op via studieadvies@imkopleidingen.nl of 0172 – 42 34 56  voor persoonlijk en vrijblijvende studieadvies.