Inleiding training Werkplekbegeleider

Als vakspecialist doe je je hele leven waardevolle kennis en kunde op. In je functie als werkplekbegeleider geef je wat jij geleerd hebt door aan de volgende generatie. Tijdens de training Werkplekbegeleider ontwikkel je de belangrijkste vaardigheden om stagiaires en zij-instromers zo goed mogelijk te begeleiden en te enthousiasmeren over het vak.

Voor wie is de training Werkplekbegeleider?

Deze training is speciaal ontwikkeld voor vakmensen die verantwoordelijk zijn voor de begeleiding van studenten, stagiairs, bbl-ers en zij-instromers tot vakbekwame collega’s. De begeleiding vindt plaats op de werkvloer, aan de hand van leerdoelen die de stagiair in overleg met de praktijkopleider van het bedrijf en de school heeft geformuleerd. Ben je ook bezig met de werving en selectie van leerlingen, het contact met school en de overige organisatie rondom het begeleiden van een leerling? Dan past cursus Praktijkopleider beter bij jou.

Wat ontwikkel ik?

Na het volgen van de training Werkplekbegeleider:

 •      kun je het leerproces van nieuwe collega’s, bbl-ers en stagiaires succesvol begeleiden;
 •      heb je kennis van verschillende begeleidingsstijlen;
 •      kun je aansluiten op het niveau en de motivatie van de stagiaire of zij-instromer;
 •      kun je effectief instrueren, corrigeren en delegeren;
 •      treed je naar voren als een rolmodel en weet je anderen te enthousiasmeren;
 •      besef je dat goede communicatie het halve werk is.

Competenties

Je versterkt deze competenties:

 • Coachen
  i
  Coachen betekent het vermogen om te stimuleren, ondersteunen en begeleiden van een individu of groep om hun persoonlijke of professionele doelen te bereiken.
 • Confronteren (feedback geven)
  i
  Confronteren (feedback geven) betekent het vermogen om op een directe manier het gedrag van de ander ter sprake brengen, zodat deze bewust wordt van het effect daarvan op anderen.
 • Beïnvloeden
  i
  Beïnvloeden betekent het vermogen om invloed uit te oefenen op anderen om hun mening, houding of gedrag te veranderen of te stimuleren.
 • Gespreksvaardigheid
  i
  Gespreksvaardigheid betekent  in staat te zijn om gesprekken dusdanig te structureren en te sturen dat het gewenste resultaat op een effectieve wijze wordt bereikt.
 • Luisteren
  i
  Luisteren betekent het vermogen om actief en gericht verbale en non-verbale communicatie van anderen waar te nemen, en het begrijpen en interpreteren van de boodschap die wordt overgebracht.

Over de cursus Werkplekbegeleider

Als werkplekbegeleider is het jouw taak om de nieuwe generatie te begeleiden tot vakspecialisten. Je hebt passie voor je vak en lol in het werken met jongeren, zij-instromers en/of statushouders. Je bent verantwoordelijk voor de persoonlijke ontwikkeling en bent een rolmodel voor deze nieuwkomers. Het werven van de studenten, contact met school en interne organisatie rondom werkplekleren of stagelopen is niet jouw verantwoordelijkheid. Dat komt aan de orde bij de training Prakijkopleider.

Hoe ga je om met die rol en de bijbehorende verantwoordelijkheden? En hoe begeleid je zo effectief mogelijk? Tijdens de training Werkplekbegeleider ontwikkel je de belangrijkste vaardigheden.

Gebruik het STAP-budget

Het STAP-budget is een subsidie van € 1.000,- voor persoonlijke ontwikkeling. Vrijwel alle werkzoekende of werkende in Nederland kan er één keer per jaar gebruik van maken. Met de STAP-regeling is de training Werkplekbegeleider voor deelnemers geheel kosteloos te volgen. Regel nu je voorinschrijving en wij begeleiden je door het aanvraagproces.

Andere trainingen

Wil je jezelf ontwikkelen in werkplekbegeleiding, maar wil je ook meer weten over de afstemming met scholen, contracten en de werving van leerlingen? Tijdens de training Praktijkopleider richt de trainer zich ook op de organisatorische kant van het verhaal en tijdens de training Kwalificerend beoordelen specifiek op examinering van studenten. Wil je je leiderschapsvaardigheden juist verder ontwikkelen? Bekijk dan onze training Praktisch leidinggeven op de werkvloer.

De meest gestelde vragen over deze training

Wat doet een werkplekbegeleider?

Een werkplekbegeleider is een vakspecialist die verantwoordelijk is voor de begeleiding van studenten en zij-instromers op de werkvloer. Door goed te instrueren, corrigeren en delegeren leer je de nieuwe generatie de fijne kneepjes van jouw vak.

Wat is het verschil tussen praktijkopleiders en werkplekbegeleiders?

De namen van praktijkopleider en werkplekbegeleider worden soms door elkaar heen gebruikt. Hou je je vooral bezig met begeleiding op de werkvloer? Dan is de training Werkplekbegeleider voor jou het meest relevant. Wanneer je je (vooral) met de organisatie van leerprocessen bezighoudt, is de training Praktijkopleider interessanter.

Hoe kan ik mijn leiderschapsvaardigheden verder ontwikkelen?

Heb je begeleiding en instrueren wel onder de knie? Tijdens de training Praktisch leidinggeven op de werkvloer breng je je leiderschapsvaardigheden naar het volgende niveau. Perfect voor vakmensen die hun kennis en kunde in de praktijk over willen brengen.

Wat is het verschil tussen een praktijkopleider, werkplekbegeleider en een stagebegeleider en leermeester?

Deze benamingen worden vaak door elkaar heen gebruikt en zijn daarbij soms sector afhankelijk. Zo spreekt men in de automotive over leermeester, in het onderwijs over stagebegeleider en in de installatiebranche over praktijkopleider. Daarnaast wordt in grotere bedrijven soms de rol van het feitelijke begeleiden op de werkplek gescheiden van de meer voorwaardenscheppende rol zoals het onderhouden van de contacten met de begeleiders vanuit school.

Hoe kan ik STAP-budget aanvragen?

Je kunt STAP-budget aanvragen via de opleider waar je een training, opleiding of cursus wilt volgen. Vervolgens doe je een vooraanmelding bij het UWV STAP-portaal en het UWV bepaalt dan of je recht heb op € 1.000 STAP-budget. Het aanvraagproces staat hier stap voor stap beschreven.

Programma

Voorbereiding

Voorafgaand aan de training doorloopt de deelnemer een korte e-module over de rol en taken van de werkplekbegeleider. Ook maakt de deelnemer een online intake met vragen over de leerwensen en voorbeelden uit de werkpraktijk. Daarnaast vragen we deelnemers een DISC-vragenlijst in te vullen om inzicht te vergroten in het eigen gedrag en dat van anderen.

Dag 1

 • Introductie en kennismaken
 • Verwachtingen managen (met de stagiaire)
 • Opleidingskader, rol en taak werkplekbegeleider
 • Leerdoelen SMART leren formuleren
 • Communicatie
 • Methodisch leren van de praktijk
 • Leerstijlen theorie en praktijk
 • Leervoornemens formuleren

Dag 2

 • Feedback geven met impact
 • Luisteren, samenvatten en doorvragen
 • Ontwikkelingsgericht begeleiden
 • Motivatie en zelfsturing
 • Reflecteren en oordeelsvorming
 • Evaluatie en certificaat

Op beide trainingsdagen is er volop ruimte voor praktijkvoorbeelden en het oefenen van praktijksituaties. Tussen de trainingsdagen door passen de deelnemers het geleerde toe op de werkvloer.

Maak een STAP-vooraanmelding zonder risico

Het volgende aanmeldmoment voor het STAP-budget is op 3 juli 2023. Maak nu alvast jouw keuze. Bij ons hoef je niet deel te nemen als je het budget niet gekregen hebt. Je kunt het in de volgende periode nog een keer proberen of je in overleg met ons annuleer je de vooraanmelding. Daar doen wij niet moeilijk over.

Zorg wel dat je vóór 3 juli 2023 in bezit bent van een STAP-aanmeldbewijs. Dit bewijs heb je nodig om via het STAP-portaal jouw aanvraag in te dienen. Bij ons ontvang je dit document direct na jouw STAP-inschrijving.

Klik op de startdatum om de vervolgdata en locatie te tonen.

Adresgegevens
POSTILLION HOTELS UTRECHT BUNNIK
Baan van Fectio 1
3981 HZ UTRECHT (BUNNIK)
0306561916
Training werkplekbegeleider regio Utrecht
Regulier inschrijven Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Vr 09 Juni 2023
09:30
16:30
Vr 23 Juni 2023
09:30
16:30
Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Training werkplekbegeleider regio Den Bosch
Regulier inschrijven Inschrijven met STAP-budget Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Vr 25 Augustus 2023
09:30
16:30
Vr 08 September 2023
09:30
16:30
Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Training werkplekbegeleider regio Amsterdam
Regulier inschrijven Inschrijven met STAP-budget Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Do 05 Oktober 2023
09:30
16:30
Do 19 Oktober 2023
09:30
16:30
Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Training werkplekbegeleider regio Utrecht
Regulier inschrijven Inschrijven met STAP-budget Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Di 31 Oktober 2023
09:30
16:30
Di 14 November 2023
09:30
16:30
Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Training werkplekbegeleider regio Rotterdam
Regulier inschrijven Inschrijven met STAP-budget Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Wo 29 November 2023
09:30
16:30
Wo 13 December 2023
09:30
16:30
Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Training werkplekbegeleider regio Zwolle
Regulier inschrijven Inschrijven met STAP-budget Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Ma 04 December 2023
09:30
16:30
Ma 18 December 2023
09:30
16:30

Tarieven

Toon STAP-budget prijzen
Toon prijzen incl. btw
 • Cursusprijs Open Cursus € 845.00 € 1022.45
 • Locatiekosten Open Cursus Programma € 110.00 € 133.10
 • (Online) Lesmateriaal Open Cursus Programma € 80.00 € 96.80
Totaal (excl. btw) (incl. btw) € 1035.00 € 1252.35
 • Lunchkosten* - €40.00
 • STAP-budget - €995.00
Te betalen €0.00

* De lunchkosten vallen buiten de vergoeding van de STAP-subsidie. Deze nemen wij voor onze rekening.

8 / 10
23 mei 2023
Michel Maat
Training Werkplekbegeleider
Erg leerzame training. Er kwamen veel voorbeelden langs, zowel van de trainer als van de deelnemers. Ook erg fijn dat er een digitale omgeving bij...
Lees  meer   minder 
8 / 10
23 mei 2023
Jamal Bouchiba
Training Werkplekbegeleider
Dit zou een toegevoegde waarde zijn voor iedereen die zich bezighoudt met opleiden.
9 / 10
23 mei 2023
Damien de la Fosse
Training Werkplekbegeleider
De aanpak van de trainer is echt goed, ze motiveert je echt en leert je hoe je op een andere manier je studenten/leerlingen en zelfs...
Lees  meer   minder 
9 / 10
23 mei 2023
Sybrina Gouweleeuw
Training Werkplekbegeleider
Duidelijke uitleg, geen moeilijke termen.

Studiebelasting

De training heeft een studiebelasting van 24 uren. Dit omvat de voorbereiding, het maken van opdrachten en het bijwonen van de training.

Niveau van de training

Een formeel diploma is geen vereiste voor deelname. Het werk- en denkniveau van deze training is mbo+.

Twijfel je of je deze training kunt of wilt volgen, overleg dan gerust met onze studieadviseurs via 0172 - 42 34 56.

Onze aanpak

Tijdens al onze trainingen wisselen we theorie en praktijk met elkaar af. We laten de theorie los op echte praktijksituaties die de deelnemers aandragen en voorbeelden die de trainer meeneemt. Daarbij is veel interactie met de trainer en de andere deelnemers. Met discussies, rollenspellen en mini-colleges wordt de theorie tastbaar gemaakt.

Vanaf de start van de training hebben deelnemers een jaar lang toegang tot de online leeromgeving. Daar kunnen ze de presentaties terugkijken en de trainer aanvullende vragen stellen.

Wie is mijn trainer?

Onze trainers zijn expert in opleiden en ontwikkelen. Ze hebben ervaring als werkplekbegeleider en/of praktijkopleider binnen het werkveld van de deelnemers.

Ongelimiteerd herhalen

Een training van IMK Opleidingen zit vol nieuwe kennis, ideeën en inzichten. Daarbij gaan we voor een volledige ontwikkeling van jouw vaardigheden en inzichten. Je mag de training daarom altijd nog een keer herhalen.  Je betaalt dan slechts een vaste lage vergoeding om de training nogmaals te doen. Lees hier meer informatie over ons herhaalbeleid.

Ook incompany mogelijk

Deze training op maat laten maken voor jouw organisatie? Goed idee! We stemmen de inhoud en voorbeelden dan af op jullie leerdoelen en dagelijkse werkpraktijk. Neem contact op met onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56 of studieadvies@imkopleidingen.nl om de mogelijkheden te bespreken.