
Klant- & Servicegericht Werken
Als praktijkopleider ben je coach, docent en begeleider van leerlingen, collega’s, studenten of stagiaires die binnen jouw organisatie werkzaam zijn of stage lopen. Jij begeleidt ze om ervoor te zorgen dat ze hun taken snel onder de knie krijgen en zichzelf verder kunnen ontwikkelen. Ben jij (binnenkort) verantwoordelijk voor deze begeleiding en wil je leren hoe je dit effectief aanpakt, of wil je jouw huidige vaardigheden aanscherpen? Schrijf je dan in voor de cursus Praktijkopleider.
De cursus Praktijkopleider is speciaal ontwikkeld voor mensen die begeleiding geven aan medewerkers, leerlingen, studenten of stagiaires binnen de organisatie en hun didactische kwaliteiten (verder) willen ontwikkelen. Je oriënteert je op de rol als praktijkopleider en komt erachter of dit bij je past. Ook is deze praktijkbegeleider cursus geschikt voor meer ervaren begeleiders die hun begeleidingsvaardigheden willen verbeteren.
Na het volgen van deze praktijkopleider cursus:
Kan ik met deze cursus ook een praktijkopleider in de zorg worden?
Ja. De kennis en vaardigheden die je nodig hebt om de rol van praktijkopleider te vervullen zijn generiek, ongeacht in welke sector deze moeten worden toegepast. Je oefent zoveel mogelijk met casuïstiek uit je eigen praktijk
Wat is het verschil tussen een praktijkopleider, werkplekbegeleider en een stagebegeleider en leermeester?
Deze benamingen worden vaak door elkaar heen gebruikt en zijn daarbij soms sector afhankelijk. Zo spreekt men in de automotive over leermeester, in het onderwijs over stagebegeleider en in de installatiebranche over praktijkopleider. Daarnaast wordt in grotere bedrijven soms de rol van het feitelijke begeleiden op de werkplek gescheiden van de meer voorwaardenscheppende rol zoals het onderhouden van de contacten met de begeleiders vanuit school. In de training ligt het accent op de rol van het feitelijk begeleiden van leerlingen.
Kan ik de cursus Praktijkopleider ook aanvragen via Wij Techniek, OOM of een ander Opleidings- en Ontwikkelingsfonds?
Bij vrijwel alle ontwikkelingsfondsen zijn subsidiemogelijkheden om je te scholen tot praktijkopleider. Daarbij verzorgen wij voor sommige fondsen speciale groepen met deelnemers uit die respectievelijke sector. Informeer daarover bij onze studieadviseur of jouw O&O fonds.
Waar kan ik STAP-budget aanvragen?
Je kunt het STAP-budget aanvragen via de speciale aanvraagpagina van de aanbieder waar je de opleiding wilt volgen, zoals IMK Opleidingen.
Wij bieden een altijd-door garantie. Dit betekent dat wij jou garanderen dat de cursus – bij voldoende aanmeldingen – hoe dan ook doorgaat. Altijd!
Het volgende aanmeldmoment voor het STAP-budget is op 1 juli 2022. Maak nu alvast jouw keuze. Bij ons hoef je niet deel te nemen als je het budget niet gekregen hebt. Je kunt het in de volgende periode nog een keer proberen of je in overleg met ons annuleer je de vooraanmelding. Daar doen wij niet moeilijk over.
Zorg wel dat je vóór 1 juli in bezit bent van een STAP-aanmeldbewijs. Dit bewijs heb je nodig om via het STAP-portaal jouw aanvraag in te dienen. Bij ons ontvang je dit document direct na jouw STAP-inschrijving.
In de komende periode kun je een training volgen tussen 29 juli 2022 en 30 november 2022. Doe gerust al een vooraanmelding voor de periode daarna.
De cursus duurt in totaal twee dagen. De lesdag start om 10:00 uur en eindigt om 17:00 uur.
* De lunchkosten vallen buiten de vergoeding van de STAP-subsidie. Deze nemen wij voor onze rekening.
Facturatie wordt gedaan door onze partner IPV Training & Advies conform hun betalingsvoorwaarden.
De cursus heeft een studiebelasting van 24 uren. Dit omvat de voorbereiding, het maken van opdrachten en het bijwonen van de cursus.
Een formeel diploma is geen vereiste voor deelname. Het werk- en denkniveau van deze cursus is mbo.
Twijfel je of je deze cursus kunt of wilt volgen, overleg dan gerust met onze studieadviseurs via 0172 - 42 34 56.
De cursus start met het formuleren van jouw leerdoelen in de digitale Ieeromgeving. Daarna heb je telefonisch contact met de trainer om jouw persoonlijke leervragen te bespreken en te bepalen wat je wilt bereiken met de praktijkopleider cursus.
Tijdens de cursus werken we gericht aan het verbeteren van je gespreksvaardigheden en jouw stijl van communiceren. Dat doen we met afwisselende praktijkgerichte oefeningen, rollenspellen en persoonlijke feedback op je werkwijze en gedrag. Ook ontvang je tips om je (didactische) vaardigheden te blijven verbeteren. In de leeromgeving staan tal van praktijkgerichte oefeningen, waar je tijdens de cursus maar ook na afloop mee aan de slag kunt.
Houd rekening met ongeveer twee uur zelfstudie per week gedurende de looptijd van de cursus.
Je ontvangt een bewijs van deelname wanneer je deze cursus succesvol hebt afgerond.
Onze trainers hebben ruime vakkennis, praktijkervaring, gevorderde didactische kwaliteiten en zijn vooral zeer inspirerend en enthousiast. Zij helpen je graag om je op te leiden tot een succesvolle praktijkbegeleider
Wens je een persoonlijk studieadvies of heb je vragen over de mogelijkheden van maatwerk? Onze studie- en maatwerkadviseurs staan graag voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.
Vraag nu gratis en vrijblijvend onze nieuwsbrief aan! Laat je inspireren door interessante artikelen, whitepapers en de nieuwste informatie over onze trainingen en opleidingen