4 mei 2024

Wanneer je doorgroeit van teamlid naar teamleider, krijg je er nieuwe taken bij. Je bent verantwoordelijk voor je teamgenoten én voor het resultaat waaraan jullie werken. Maar wat houdt deze rol precies in? Welke taken krijg je erbij? En hoe word je een goede teamleider? In dit artikel vertellen we alles over de functie van teamleider.

Wat is een teamleider?

Een teamleider stuurt een team van medewerkers aan in een specifieke functie, zoals het binnendienstteam of een team van buitendienst medewerkers. De teamleider begeleidt, verdeelt klussen en taken, en is verantwoordelijk voor het werkresultaat en de kwaliteit ervan. Daarnaast fungeert de teamleider als aanspreekpunt voor zowel medewerkers als hoger management.

Wat doet een teamleider?

Samen in gesprek - IMK OpleidingenEen teamleider is verantwoordelijk voor het aansturen en begeleiden van een team van medewerkers. Soms werkt hij of zij zelf ook mee, bijvoorbeeld als meewerkend voorman. In dat geval maken de uitvoerende werkzaamheden deel uit van het takenpakket, naast de volgende belangrijke verantwoordelijkheden:

  • Leiden van het team: Inspireren, motiveren en aansturen.
  • Coördineren: De taken verdelen onder de teamleden en toezicht houden op de voortgang.
  • Resultaat en kwaliteit bewaken: Niet alleen zorgen dat het werk gedaan wordt, maar ook dat het aan bepaalde kwaliteitsstandaarden voldoet.
  • Communiceren met hoger management: Als brug fungeren tussen het team en het hoger management, waarbij informatie en feedback doorgegeven wordt.
  • Inwerken: Nieuwe medewerkers wegwijs maken.

Wat verdient een teamleider?

Het gemiddelde salaris van een teamleider in Nederland varieert, maar ligt in 2024 doorgaans tussen de € 3000 en € 4000 bruto. Dit is afhankelijk van je ervaring, de branche, het bedrijf en je verantwoordelijkheden.

Waarom teamleider worden?

Als teamleider heb je andere verantwoordelijkheden dan werknemers zonder leidinggevende rol. Je hebt meer invloed op beslissingen, kunt richting geven aan het team en hebt de mogelijkheid om anderen te motiveren en te ontwikkelen. Bovendien gaat dit vaak gepaard met een hoger salaris en nieuwe doorgroeimogelijkheden.

Het is belangrijk om je te realiseren dat leidinggeven andere taken en verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Niet per se beter, maar gewoon anders.

Hoe word je een teamleider?

De meeste teamleiders groeien door vanuit hun rol als uitvoerend specialist binnen een team. Bijvoorbeeld wanneer de huidige teamleider vertrekt, grijpt een teamlid de kans om de rol over te nemen.

Om de stap in dit vakgebied te maken, is het belangrijk om voldoende vakkennis en ervaring op te doen, leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen en interesse te tonen in het aansturen van anderen.
Tijdens een doelgerichte leiderschapstraining kun je in korte tijd veel leren en oefenen.

Succesvolle leidinggevenden houden hun kennis en vaardigheden up-to-date. Welke leiderschapstraining sluit bij jouw leerwensen aan?

Bekijk het trainingsoverzicht
STAP-budget voorwaarden als opleider | IMK Opleidingen

Wat is een goede teamleider?

Een succesvolle teamleider heeft een goede band met zowel zijn teamleden als het hoger management waaraan hij rapporteert. De volgende eigenschappen zijn daarbij van belang:

  • Leiderschapsvaardigheden: Het vermogen om anderen te inspireren en te motiveren.
  • Communicatievaardigheden: Duidelijk en effectief communiceren met het team en hoger management.
  • Organisatorische vaardigheden: Plannen, coördineren en prioriteiten stellen.
  • Besluitvaardigheid: Goede beslissingen en verantwoordelijkheid nemen.
  • Empathie: Begrip tonen voor teamleden en in staat zijn om hen te ondersteunen.

Het is belangrijk om te onthouden dat goed worden in dit vakgebied betekent dat je voortdurend leert en groeit, je bereid bent feedback te ontvangen en je verder wilt ontwikkelen.

Valkuilen voor teamleiders

Team leiden - IMK OpleidingenWat moet een teamleider vooral niet doen? We zetten enkele bekende valkuilen op een rij die teamleiders het beste kunnen vermijden:

  • Micromanagement: Te veel controleren en geen vertrouwen in teamleden hebben.
  • Onvoldoende communicatie: Niet effectief communiceren met het team en het hoger management.
  • Verkeerde balans tussen taken en leiderschap: Te veel focus op het uitvoeren van taken en te weinig op het leiden van het team, of andersom.
  • Gebrek aan delegeren: Moeite hebben met het delegeren van taken aan teamleden, waardoor je zelf te veel doet en de groei en ontwikkeling van je team belemmert.
  • Conflictvermijding: Conflicten binnen het team niet effectief aanpakken, waardoor de onderlinge samenwerking en sfeer negatief beïnvloed kunnen worden.
  • Geen aandacht voor teambuilding: Door alleen op het werk te focussen en niet op het bouwen van een team, ontstaat er geen hechte samenwerking.
  • Minder focus op individuele ontwikkeling: Het niet stimuleren van de groei en ontwikkeling van individuele teamleden, waardoor hun motivatie en betrokkenheid afnemen.
  • Te autoritair zijn: Een autoritaire leiderschapsstijl hanteren waarbij er weinig ruimte is voor inspraak en betrokkenheid van teamleden. Dit kan leiden tot een gebrek aan motivatie en creativiteit.

De beste teamleider worden

Begin je binnenkort in je nieuwe functie als teamleider? Of ambieer je de teamleidersrol? Om je vaardigheden te ontwikkelen en goed voorbereid te zijn, is het slim om een training te volgen. Tijdens de training Starten met leidinggeven leer je de belangrijkste vaardigheden.

Heb je al ervaring als leidinggevende, maar wil je je verder ontwikkelen? Als je in een productieomgeving werkt, bekijk dan onze training Praktisch leidinggeven op de werkvloer en leer je team nóg beter begeleiden, motiveren en effectiever aansturen. Werk je vooral met mensen in een kantoorfunctie? Bekijk dan de training de Effectieve teamleider.

Bereid je voor op jouw nieuwe rol als leidinggevende. Volg dé cursus voor beginnende leidinggevenden.

Ontdek de cursus
Wat doet een stagebegeleider - IMK Opleidingen

Meer weten over hoe je teamleider kunt worden?

Hoe kan ik een betere teamleider worden?

Om een betere teamleider te worden, is het belangrijk om voldoende vakkennis en ervaring op te doen, leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen en interesse te tonen in het aansturen van anderen. Het volgen van een doelgerichte training, zoals de Starten met leidinggeven, kan je helpen om je vaardigheden te ontwikkelen en je voor te bereiden op je rol als teamleider.

Wat maakt iemand een goede teamleider?

Een goede teamleider heeft leiderschapsvaardigheden, effectieve communicatievaardigheden, organisatorische vaardigheden, besluitvaardigheid en empathie. Daarnaast is een goede teamleider bezig met leren, groeien en feedback ontvangen om zichzelf verder te ontwikkelen.

Wat is het verschil tussen teamleider en manager?

Een teamleider is specifiek verantwoordelijk voor het aansturen en begeleiden van een team van medewerkers. Terwijl een manager een bredere rol heeft en verantwoordelijk is voor het leiden en beheren van een hele afdeling of organisatie, inclusief teams en processen.