Inleiding training Kwalificerend beoordelen

Ben je in je werk als werkplekbegeleider of praktijkopleider verantwoordelijk voor de beoordeling van studenten? In de 1-daagse training Kwalificerend beoordelen leer je vaststellen of studenten voldoen aan de kwalificatie- en/of exameneisen om te kunnen starten in een beroep. Je leert objectief een eindoordeel te geven over de beroepspraktijkvorming (BPV) en de bijbehorende competentieontwikkeling.

Wat ontwikkel ik?

Na het volgen van deze training:

 •      Ken je de valkuilen in het beoordelingsproces
 •      Ken je de verschillende vormen van beoordelen
 •      Weet je hoe je een beoordeling voorbereidt
 •      Kun je beoordelingsinstrumenten toepassen
 •      Heb je geoefend met criteriumgericht interviewen

Daarbij werk je aan deze competenties:

 •      Mondelinge uitdrukkingsvaardigheid
 •      Oordeelsvorming
 •      Confronteren

Competenties

Je versterkt deze competenties:

 • Mondelinge uitdrukkingsvaardigheid
  i
  Mondelinge uitdrukkingsvaardigheid betekent het vermogen om ideeën en gedachten in heldere taal effectief te communiceren. '
 • Confronteren (feedback geven)
  i
  Confronteren (feedback geven) betekent het vermogen om op een directe manier het gedrag van de ander ter sprake brengen, zodat deze bewust wordt van het effect daarvan op anderen.
 • Oordeelsvorming
  i
  Oordeelsvorming betekent het vermogen om op basis van beschikbare informatie en heldere criteria juiste en realistische conclusies trekken.
 • Onafhankelijkheid
  i
  Onafhankelijkheid betekent het vermogen om zelf een mening te vormen en actie te ondernemen zonder beïnvloed te worden door anderen.
 • Tact/sensitief gedrag
  i
  Tact/sensitief gedrag betekent het vermogen om zodanig in te spelen op de ander dat onnodige irritaties voorkomen of weggenomen worden.

Voor wie is deze training?

Deze training is ontwikkeld voor praktijkopleiders, stagebegeleiders, leermeesters en werkplekbegeleiders die betrokken zijn bij de beoordeling van leerlingen, stagiaires of studenten. Als deelnemers leer je beoordelen of studenten voldoen aan de eisen voor een beginnend beroepsbeoefenaar. Kennis over of ervaring met het begeleiden van leerlingen is noodzakelijk om deze training te volgen. Twijfel je of deze training geschikt voor jou is, neem dan contact op met onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56.

Over de training Kwalificerend beoordelen

Tijdens de beroepspraktijkvorming (BPV) leren studenten in de praktijk wat er allemaal bij het beroep komt kijken. Regelmatig ontvangen ze feedback waarmee ze zich gericht ontwikkelen tot beginnend beroepsuitoefenaars.

Bij deze training gaat het niet om het ontwikkelingsgericht beoordelen. Kwalificerend beoordelen heeft het doel om stagiaires, bbl-ers, of zij-instromers te beoordelen op de kwalificatie- en/of exameneisen om te kunnen starten in een beroep. Als deelnemer leer je een objectief eindoordeel te geven.

Volg deze training met STAP-budget

Bijna elke Nederlander kan jaarlijks STAP-budget aanvragen voor persoonlijke ontwikkeling. Dit is een subsidie van € 1000,- voor werkenden en werkzoekenden. De training Kwalificerend beoordelen is daarmee voor deelnemers geheel kosteloos te volgen. Regel nu je voorinschrijving en we nemen je mee in het aanvraagproces.

Andere trainingen en opleidingen

Dit is een vervolgopleiding op de cursus Praktijkopleider en de training Werkplekbegeleider. Als je vaardigheden op het gebied van (de organisatie rondom) werkplekbegeleiding wilt ontwikkelen, raden we aan met één van die trainingen te beginnen.

De meest gestelde vragen over deze training

Wie voert de beoordeling uit?

De beoordeling wordt uitgevoerd door een werkplekbegeleider met expertise over het geleerde. Daarbij is het belangrijk dat de beoordelaar weet hoe hij of zij zo’n beoordeling aanpakt. Tijdens de training Kwalificerend beoordelen leer je het.

Moet de rol van praktijkbegeleider en beoordelaar altijd gescheiden zijn?

Het liefst wel. Voor de werkplekbegeleider die de student begeleidt heeft, is het lastig om objectief te beoordelen. Daarom is het aan te raden om altijd om een andere beoordelaar met dezelfde expertise te kiezen. Maar dit is natuurlijk niet voor elke organisatie altijd haalbaar.

Welke vooropleiding moet ik gedaan hebben?

Officieel heb je geen vooropleiding nodig. Wel is het handig als je kennis en ervaring hebt van werkplekbegeleiding. Daarom is deze training een vervolg op de training Werkplekbegeleider en de training Praktijkopleider.

Programma

Voorbereiding

Voordat de training van start gaat, doorloopt je als deelnemer eerst een korte e-module over de formele eisen en regels aan het examineren in het MBO. Ook maak je een online intake waarin vragen staan over de leerwensen en waar eigen voorbeelden aangedragen kunnen worden.

Programma

 • Taken en bevoegdheden van een beoordelaar
 • Voorbereiden van een examinering
 • Methodisch beoordelen (wacker)
 • Blinde vlekken en valkuilen
 • Oefenen met criteriumgericht interviewen
 • Evaluatie en certificaat

Tijdens de training is er volop ruimte voor praktijkvoorbeelden en het oefenen van praktijksituaties. 

Maak een STAP-vooraanmelding zonder risico

Het volgende aanmeldmoment voor het STAP-budget is op 3 juli 2023. Maak nu alvast jouw keuze. Bij ons hoef je niet deel te nemen als je het budget niet gekregen hebt. Je kunt het in de volgende periode nog een keer proberen of je in overleg met ons annuleer je de vooraanmelding. Daar doen wij niet moeilijk over.

Zorg wel dat je vóór 3 juli 2023 in bezit bent van een STAP-aanmeldbewijs. Dit bewijs heb je nodig om via het STAP-portaal jouw aanvraag in te dienen. Bij ons ontvang je dit document direct na jouw STAP-inschrijving.

Klik op de startdatum om de trainingslocatie te zien.

Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Training Kwalificerend beoordelen regio Den Bosch
Regulier inschrijven Inschrijven met STAP-budget Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Di 29 Augustus 2023
09:30
16:30
Di 12 September 2023
09:30
16:30
Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Training Kwalificerend beoordelen regio Eindhoven
Regulier inschrijven Inschrijven met STAP-budget Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Do 14 September 2023
09:30
16:30
Do 28 September 2023
09:30
16:30
Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Training Kwalificerend beoordelen regio Rotterdam
Regulier inschrijven Inschrijven met STAP-budget Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Wo 08 November 2023
09:30
16:30
Wo 22 November 2023
09:30
16:30
Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Training Kwalificerend beoordelen regio Zwolle
Regulier inschrijven Inschrijven met STAP-budget Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Do 07 December 2023
09:30
16:30
Do 21 December 2023
09:30
16:30

Tarieven

Toon STAP-budget prijzen
Toon prijzen incl. btw
 • Cursusprijs Open Cursus € 845.00 € 1022.45
 • (Online) Lesmateriaal Open Cursus Programma € 80.00 € 96.80
 • Locatiekosten Open Cursus Programma € 110.00 € 133.10
Totaal (excl. btw) (incl. btw) € 1035.00 € 1252.35
 • Lunchkosten* - €40.00
 • STAP-budget - €995.00
Te betalen €0.00

* De lunchkosten vallen buiten de vergoeding van de STAP-subsidie. Deze nemen wij voor onze rekening.

Facturatie wordt gedaan door onze partner IPV Training & Advies conform hun betalingsvoorwaarden.

Overige informatie

Studiebelasting

De training heeft een studiebelasting van 24 uren. Dit omvat de voorbereiding, het maken van opdrachten en het bijwonen van de training.

Niveau van de training

Een formeel diploma is geen vereiste voor deelname. Het werk- en denkniveau van deze training is mbo+.

Twijfel je of je deze training kunt of wilt volgen, overleg dan gerust met onze studieadviseurs via 0172 - 42 34 56.

Onze aanpak

Leren doe je vooral door te doen. In onze trainingen wisselen theorie en praktijk elkaar daarom af. We maken gebruik van jouw eigen praktijkvoorbeelden, die we gezamenlijk bespreken en waarop we de theorie loslaten. Daarnaast bereidt de trainer voorbeeldsituaties voor, worden er mini-colleges gegeven en wordt de theorie in groepsverband besproken. Door groepsdiscussies en rollenspellen is er veel interactie en wordt de theorie tastbaar.

Heb je achteraf nog vragen? Deelnemers hebben na de training nog een jaar lang toegang tot de online leeromgeving. Daar kunnen ze de lesstof inzien en de trainer vragen stellen die niet aan bod kwamen.

Wie is mijn trainer?

Onze trainers zijn expert in opleiden en ontwikkelen. Ze hebben ervaring met het werkveld van de deelnemer.

Ongelimiteerd herhalen

Je doet tijdens een training veel nieuwe indrukken, inzichten en ideeën op. Omdat we voor een volledige ontwikkeling gaan, mag je de training altijd nog eens herhalen. Je betaalt dan enkel een vaste lage vergoeding om de training nog een keer te doen. Lees hier meer informatie over herhalen.

Ook incompany mogelijk

Deze training bieden we ook als incompany maatwerktraining aan. De trainer stemt de inhoud en voorbeelden dan af op jullie leerdoelen en organisatie. Neem contact op met onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56 of studieadvies@imkopleidingen.nl om de mogelijkheden te bespreken.