Laatste update 17 januari 2022

Q&A Coronavirus en opleidingen en trainingen

Bij IMK Opleidingen krijgen we veel vragen van deelnemers over het coronavirus en welke gevolgen dit heeft voor de opleidingen en trainingen. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij, neem dan gerust contact met ons op.

Gaan de trainingen en opleidingen nog door?

Ja, onze trainingen en opleidingen met startgarantie gaan allemaal door. Klassikaal als het kan, online als het moet. Dit geldt zowel voor de open trainingen als incompany. Lees er hier meer over.

Onze trainingen en opleidingen vallen onder de noemer ‘essentieel voor het uitvoeren van je beroep’ en mogen daarom per 15 januari 2022 weer klassikaal doorgaan.

Digitaal trainen

Kan een training of opleiding vanwege een – plaatselijke – lockdown niet klassikaal doorgaan, dan wordt deze online gegeven. Ben je benieuwd hoe digitaal trainen werkt? Bekijk dan deze video.

Of lees het artikel: Online trainen: net zo praktisch en iedereen kan het!

Wat doet IMK Opleidingen om verspreiding van het virus te voorkomen?

Wij volgen te allen tijde de meest recente maatregelen van het RIVM. Sinds 25 september 2021 is het verplicht om in horecalocaties in bezit te zijn van een geldig Coronatoegangsbewijs (QR-code). Al onze trainingen en opleidingen vinden plaats in een horecagelegenheid. Deze locaties zijn verplicht iedereen bij binnenkomst te checken op een geldig Coronatoegangsbewijs (QR-code). Wij vragen daarom alle deelnemers om dit bewijs mee te brengen.

Wil je weten hoe je dit kunt doen? Kijk dan op https://coronacheck.nl/nl. Ook is het mogelijk om op papier een QR te krijgen. Meer informatie: https://coronacheck.nl/nl/print/.

Vanaf 29 november dien je weer een mondkapje te dragen als je je verplaatst door een openbare ruimte.

We beseffen dat dit voor sommige mensen veel gevraagd is. Helaas zijn wij gebonden aan de regels van de overheid en de locaties. Daarom hopen we op jullie begrip en medewerking.

Wij vragen alle deelnemers om bovendien onderstaande adviezen te volgen:

 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten en/of koorts.
 • Hoes en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Waarborg een goede hygiëne en was je handen regelmatig.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg na gebruik.
 • Vermijd handen geven en omhelzingen.

We hebben een uitgebreid protocol opgesteld waarin alle richtlijnen op een rij staan.

Download het protocol

Wat doet de trainingslocatie om verspreiding van het virus te voorkomen?

Al onze trainingslocaties hebben passende maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hierbij volgen zij allemaal de richtlijnen van het RIVM.

Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Een coronatoegangsbewijs (QR-code) is vereist voor toegang, zie ook vorige vraag.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht als je je door het gebouw verplaatst (bv naar het toilet of de lunchruimte).
 • De maximale capaciteit is afgestemd op het aantal vierkante meters van de trainingszalen.
 • Alle toiletruimtes, oppervlakten in de coffee lounges en onze zalen worden vaker schoongemaakt en gedesinfecteerd dan normaal.
 • Iedereen wordt verzocht direct door te lopen naar de zaal en niet te wachten in de entree.
 • Na afloop van de bijeenkomst dien je de aangegeven looproute te volgen om het pand te verlaten. Let hierbij ook op een scheiding van de in- en uitgang.

Ik heb me ingeschreven voor een training of opleiding en ik mag vanwege mijn werk of vanwege een persoonlijke risicofactor niet naar evenementen en bijeenkomsten toe.

Bij IMK Opleidingen zorgen we in dit geval voor dat je je training of opleiding kan verplaatsen naar een later moment. Neem hiervoor – minimaal 2 weken voor aanvang – telefonisch contact met IMK Opleidingen om een nieuwe datum in te plannen. Een andere mogelijkheid is om de klassikale training, online te volgen. Dat is uiteraard net zo interactief als de reguliere klassikale training.

Ik heb me ingeschreven voor een training, maar voel me niet lekker. Wat nu?

Het is belangrijk hierin de adviezen van de overheid te volgen. Kom dan niet naar de training of opleiding om eventuele verdere verspreiding van het virus te voorkomen, en zorg goed voor jezelf. Informeer ons telefonisch via 0172 – 42 34 56 of per e-mail (support@imkopleidingen.nl) van je afwezigheid.

Kan de training ook op afstand worden gevolgd?

Als de training doorgaat en klassikaal wordt gegeven, dan is het ook mogelijk om deze online te volgen. In dat geval doet de deelnemer via Zoom mee met de training. De andere deelnemers zijn wel op locatie.
Als er gegronde bezwaren zijn om de training vanwege het coronavirus niet klassikaal te volgen, dan kun je contact opnemen met ons. Wij kijken dan samen met jou naar een passende oplossing. Zie hierboven.

Gaan de trainingen en opleidingen in het najaar van 2022 door?

Schrijf je gerust in voor een training, opleiding of cursus in het najaar. Als het minimum aantal deelnemers bereikt is, gaat deze door. Dit is onze altijd-door-garantie. Mochten de richtlijn van het RIVM voorschrijven dat dit niet klassikaal kan, dan wordt het een online training. Met ons unieke ongelimiteerd herhalen aanbod kun je de training of opleiding later altijd herhalen. Incompany trainingen op locatie gaan volgens de richtlijnen van het RIVM door.

Ik wil me inschrijven voor een training of opleiding, maar vind dit vanwege het coronavirus nogal een groot risico. 

Uiteraard hebben we hier begrip voor. Wanneer je je hebt ingeschreven voor een opleiding of training en we kunnen deze door de omstandigheden van het coronavirus niet door laten gaan, dan kun je deze verplaatsen naar een ander moment.

Een andere mogelijkheid is het nemen van een optie. Op die manier verzeker je jezelf van een plek bij de training of opleiding (als deze het minimum aantal deelnemers heeft bereikt).

Is het dragen van een mondkapje verplicht?

Nee, het dragen van een mondkapje is niet verplicht bij onze locaties.

Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp, dan kun je contact met ons opnemen via 0172 – 42 34 56 of via support@imkopleidingen.nl.