Laatste update 31 mei 2021

Q&A Coronavirus en opleidingen en trainingen

Bij IMK Opleidingen krijgen we veel vragen van deelnemers over het coronavirus en welke gevolgen dit heeft voor de opleidingen en trainingen. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij, neem dan gerust contact met ons op.

Gaan de trainingen en opleidingen nog door?

Ja, onze trainingen en opleidingen met startgarantie gaan allemaal door. Klassikaal als het kan, online als het moet. Dit geldt zowel voor de open trainingen als incompany. Lees daar hier meer over.

Vanaf 5 juni worden – daar waar mogelijk – al onze trainingen weer op locatie gegeven.

Digitaal trainen

Kan een training of opleiding vanwege een – plaatselijke – lockdown niet klassikaal doorgaan, dan wordt deze online gegeven. Ben je benieuwd hoe digitaal trainen werkt? Bekijk dan deze video.

Of lees het artikel: Online trainen: net zo praktisch en iedereen kan het!

Wat doet IMK Opleidingen om verspreiding van het virus te voorkomen?

IMK Opleidingen volgt de adviezen van het RIVM. Wij hebben nooit meer dan 18 deelnemers op één locatie en we houden een minimale afstand van 1,5 meter tussen de deelnemers. Ook wordt er bij de interactieve oefeningen rekening gehouden dat de deelnemers geen fysiek contact met elkaar hebben en op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar staan.

Onze trainers geven geen hand meer, maar je krijgt uiteraard een vriendelijke, verbale begroeting.

Ook volgen onze trainers, wanneer zij verkoudheidsklachten en/of verhoging hebben, de adviezen van het RIVM op en blijven thuis. Uiteraard zorgen we bij IMK Opleidingen dan voor een passende oplossing.

We vragen ook aan onze deelnemers om de adviezen van het RIVM op te volgen. Waarschijnlijk zijn ze je al bekend:

 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog (dus niet in je hand).
 • Was je handen regelmatig grondig met zeep, 20 seconden lang.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Geef elkaar geen hand of omhelzing.
 • Blijf op 1,5 meter afstand van de andere cursisten en de trainer.
 • Reis alleen als het niet anders kan met het OV en ga niet carpoolen.
 • Was en desinfecteer na elk toiletbezoek je handen.
 • Draag een mondkapje in openbare ruimtes

We hebben een uitgebreid protocol opgesteld waarin alle richtlijnen op een rij staan.

Download het protocol

Wat doet de trainingslocatie om verspreiding van het virus te voorkomen?

Al onze trainingslocaties hebben passende maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hierbij volgen zij allemaal de richtlijnen van het RIVM.

Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • De locaties hebben de maximale capaciteit van hun locatie gebaseerd op het aantal vierkante meters aan zaalcapaciteit. Daarbij is rekening gehouden met de vereiste 1,5 meter afstand tussen personen.
 • Alle toiletruimtes, oppervlakten in de coffee lounges en onze zalen worden vaker schoongemaakt en gedesinfecteerd dan normaal.
 • Iedereen wordt verzocht direct door te lopen naar de zaal en niet te wachten in de entree.
 • Na afloop van de bijeenkomst dien je de aangegeven looproute te volgen om het pand te verlaten. Let hierbij ook op een scheiding van de in- en uitgang.

Ik heb me ingeschreven voor een training of opleiding en ik mag vanwege mijn werk of vanwege een persoonlijke risicofactor niet naar evenementen en bijeenkomsten toe.

Bij IMK Opleidingen zorgen we in dit geval voor dat je je training of opleiding kosteloos kan verplaatsen naar een later moment. Neem hiervoor – minimaal 2 weken voor aanvang – telefonisch contact met IMK Opleidingen om een nieuwe datum in te plannen. Een andere mogelijkheid is om de klassikale training, online te volgen. Dat is uiteraard net zo interactief als de reguliere klassikale training.

Ik heb me ingeschreven voor een training, maar voel me niet lekker. Wat nu?

Het is belangrijk hierin de adviezen van de overheid te volgen. Kom dan niet naar de training of opleiding om eventuele verdere verspreiding van het virus te voorkomen, en zorg goed voor jezelf. Informeer ons telefonisch via 0172 - 42 34 56 of per e-mail ([email protected]) van je afwezigheid. Je mag de training of opleiding kosteloos verplaatsen.

Kan de training ook op afstand worden gevolgd?

Als de training doorgaat en klassikaal wordt gegeven, dan is het ook mogelijk om deze online te volgen. In dat geval doet de deelnemer via Zoom mee met de training. De andere deelnemers zijn wel op locatie.
Als er gegronde bezwaren zijn om de training vanwege het coronavirus niet klassikaal te volgen, dan kun je contact opnemen met ons. Wij kijken dan samen met jou naar een passende oplossing. Zie hierboven.

Gaan de trainingen en opleidingen in het najaar van 2021 door?

Schrijf je gerust in voor een training, opleiding of cursus in het volgende jaar. Als het minimum aantal deelnemers bereikt is, gaat deze door. Dit is onze altijd-door-garantie. Mochten de richtlijn van het RIVM voorschrijven dat dit niet klassikaal kan, dan wordt het een online training. Met ons unieke ongelimiteerd herhalen aanbod kun je de training of opleiding later altijd herhalen. Incompany trainingen op locatie gaan volgens de richtlijnen van het RIVM sinds 3 maart weer door.

Ik wil me inschrijven voor een training of opleiding, maar vind dit vanwege het coronavirus nogal een groot risico. 

Uiteraard hebben we hier begrip voor. Wanneer je je hebt ingeschreven voor een opleiding of training en deze kan door de omstandigheden van het coronavirus niet doorgaan, dan mag je deze kosteloos verplaatsen naar een ander moment.

Een andere mogelijkheid is het nemen van een optie. Op die manier verzeker je jezelf van een plek bij de opleiding of training (als deze het minimum aantal deelnemers heeft bereikt).

Is het dragen van een mondkapje verplicht?

Het dragen van een mondkapje tijdens de klassikale training is niet verplicht (tenzij de locatie dit wel aangeeft). De trainingsruimte is zo ingericht dat er 1,5e meter afstand gehouden kan worden. Tijdens het verplaatsen in openbare ruimtes met een doorstroomfunctie (ontvangstruimte, gangen, toilet) is het wel verplicht om een mondkapje te dragen.

Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp, dan kun je contact met ons opnemen via 0172 - 42 34 56of via [email protected].