17 april 2024

Uit onderzoek blijkt dat organisaties met 100 man personeel jaarlijks tot wel €2,4 miljoen kwijt kan zijn aan personeelsverloop. Schokkende cijfers! Daarom in dit artikel alles over retentiebeleid en het behouden van personeel. 

Wat is retentiebeleid?

Retentiebeleid is het organisatiebrede beleid dat gericht is op het behoud van medewerkers, het vergroten van hun betrokkenheid en het verbeteren van hun tevredenheid.

Het is een onderdeel van het strategische HR-beleid. In het retentiebeleid worden strategieën, projecten en acties opgenomen die leiden tot een verbetering van de werkomgeving, het versterken van de loyaliteit van medewerkers en het het bevorderen van hun professionele ontwikkeling.

Belang van retentiebeleid

In de inleiding gaven we het al aan: een organisatie met 100 medewerkers kan jaarlijks tot wel €2,4 miljoen kwijt zijn aan personeelsverloop. Dit blijkt uit onderzoek van Effectory.

Dat kunnen directe kosten zijn zoals het werven van nieuwe medewerkers, het voeren van sollicitatiegesprekken, het inwerken van nieuwe medewerkers enzovoort. Maar vergeet ook de indirecte kosten niet: lagere productiviteit, gemiste deadlines, ontevreden klanten, verminderde moraal van de zittende medewerkers, een slechter werkgeversmerk en ga zo maar door.

Uit hetzelfde onderzoek van Effectory bleek bovendien dat maar liefst 62,9 % van de medewerkers aangeeft dat hun vertrek voorkomen had kunnen worden.

Een gedegen retentiebeleid heeft een positieve invloed op het behoud van medewerkers, kosten van personeelsverloop en het werkgeversmerk. Maar hoe ziet retentiebeleid er dan uit?

Uit welke onderdelen bestaat retentiebeleid?

In retentiebeleid neem je in elk geval op hoe je binnen de organisatie voorziet in:

  • Arbeidsvoorwaarden: een marktconform (of competitief) salaris en andere voordelen zoals een ziektekostenverzekering, pensioenregeling, reiskostenregeling of flexibele werktijden die werknemers motiveren om bij een organisatie te blijven.
  • Loopbaanontwikkeling en groeimogelijkheden: het bieden van kansen voor professionele groei en ontwikkeling, zoals trainingen, workshops en doorgroeimogelijkheden. Werknemers kunnen zo hun vaardigheden verbeteren en loopbaanstappen zetten binnen de organisatie.
  • Een positieve werkomgeving: een ondersteunende en positieve werkomgeving waarin werknemers worden aangemoedigd om ideeën te delen, samen te werken en feedback te geven. Dit verhoogt de tevredenheid en betrokkenheid van werknemers.
  • Erkenning en beloning: het erkennen en belonen van prestaties en bijdragen van werknemers heeft een positieve invloed op de motivatie en loyaliteit van medewerkers. Dit kun je doen met bonussen, cadeaubonnen of andere vormen van erkenning. Regelmatig een compliment geven is ook al effectief!
  • Communicatie en feedback: open communicatie en regelmatige feedback helpt medewerkers om zich gehoord en gewaardeerd te voelen en eventuele problemen of zorgen tijdig aan te pakken.

De rol van HR bij retentiebeleid

HR speelt een essentiële rol bij het ontwikkelen, implementeren en handhaven van retentiebeleid binnen een organisatie. Belangrijke taken zijn:

  • Analyseren van retentiegegevens: HR verzamelt en analyseert gegevens over personeelsverloop en betrokkenheid om inzicht te krijgen in de belangrijkste factoren die van invloed zijn op het behoud van werknemers.
  • Ontwikkeling van retentiestrategieën: op basis van de verzamelde gegevens ontwikkelt HR effectieve retentiestrategieën en -programma’s die zijn afgestemd op de behoeften en doelstellingen van de organisatie.
  • Onboarding: HR is verantwoordelijk voor het opzetten van initiatieven voor training en ontwikkeling die nieuwe werknemers helpen om zich snel aan te passen en te integreren in de organisatiecultuur.
  • Implementatie van training en ontwikkeling: HR coördineert het opstellen van een opleidingsplan en de uitvoering ervan.
  • Medewerkerstevredenheidsonderzoek: HR voert periodiek een organisatiebreed onderzoek uit om de betrokkenheid en tevredenheid van werknemers te meten. Daaruit volgen verbeterpunten waar HR samen met het management een plan voor maakt en uitvoert.
  • Ondersteuning van managers: HR biedt training en ondersteuning aan managers en teamleiders om hen te helpen effectief leiderschap te tonen, communicatie te verbeteren en conflicten op te lossen, wat allemaal bijdraagt aan het behoud van werknemers.

Aandachtspunten bij retentiebeleid

Voorkomen is beter dan genezen: retentie begint al bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Hoe beter een kandidaat past bij het functieprofiel, de organisatie en het team, hoe groter de kans op een langdurige arbeidsrelatie. Zorg dus dat je kritisch bent bij de selectie van nieuwe collega’s.

Retentiebeleid is een integraal onderdeel van het strategische HR-beleid van een organisatie. Door te investeren in het welzijn en de ontwikkeling van werknemers kan HR bijdragen aan het opbouwen van een veerkrachtig en gemotiveerd personeelsbestand.

Meer weten en leren?

Ben je HR-adviseur en wil je meer leren over retentiebeleid? De opleiding Human Resource Management A besteedt aandacht aan alle aspecten van het veelzijdige HR-vak. Ben je al meer ervaren en wil je de stap zetten naar strategisch HR-businesspartner? Dan is de opleiding Human Resource Management B iets voor jou.

Twijfel je welke opleiding of training het beste bij je past? Onze studieadviseurs zitten voor je klaar. Bel 0172 – 42 34 56 of mail studieadvies@imkopleidingen.nl.

IMK Opleidingen biedt diverse praktijkgerichte HR-trainingen, cursussen en opleidingen aan, waarmee je jouw vaardigheden verder kunt ontwikkelen.

Ontdek het aanbod
7 redenen waarom jij als HR-medewerker zo onmisbaar bent - IMK Opleidingen