De Oliebron is een van de grootste onafhankelijke producenten van smeermiddelen in West Europa. Ze zijn marktleider op het gebied van private label en voor veel van hun klanten verzorgen ze ook het gehele logistieke proces.

HR-manager Robin Bakker zocht naar een training voor een aantal nieuwe leidinggevenden in de productie. Hij stuitte via internet op onze training Praktisch leidinggeven op de werkvloer. En die sloot precies aan bij wat hij voor ogen had. Meerdere mensen volgden de training en kwamen heel enthousiast terug.

Hoewel een incompany training vaak maatwerk is en een open training niet, kiest Robin toch bewust voor open trainingen. In dit artikel vertelt hij waarom.

Van de een op de andere dag een nieuwe rol

Robin: “Bij ons zijn leidinggevenden vrijwel altijd mensen die doorgroeien vanuit hun functie van medewerker. Dus op vrijdag ben je nog medewerker en op maandag ben je ineens de baas. Dan moet je echt wel even opnieuw je draai vinden, want je bent ineens niet meer een van de jongens.

In deze nieuwe rol krijg je soms te maken met medewerkers die minder gemotiveerd zijn of vinden dat ze geen verantwoording hoeven af te leggen. Of medewerkers die bot reageren of proberen om de grens op te zoeken. Met de vaardigheden die de teamleiders opdoen tijdens de training, weten ze hoe ze daarmee kunnen omgaan.“

Niet allemaal tegelijk van de werkvloer

afvullijn-productieRobin: “Bij ons worden veruit de meeste trainingen gevolgd door mensen van de productie. Als ik voor een incompany training ineens tien mensen van de vloer haal, hebben we een probleem. Dat gaat gewoon echt niet.

En wat ik van toegevoegde waarde vind, is de interactie met deelnemers uit andere bedrijven. Je ziet dat anderen tegen dezelfde problemen aan lopen, ook al komen ze uit een heel andere werkomgeving. Je leert van elkaar en wisselt tips uit.”

Leereffect vasthouden

“Na het volgen van de training Praktisch leidinggeven op de werkvloer staan leidinggevenden steviger in hun schoenen. Ze kennen meerdere manieren hoe je dingen kunt aanpakken. De grootste verandering zie je natuurlijk direct na de training. Je merkt dat de ogen open gaan en er meer zelfvertrouwen ontstaat.

Aan sommige leidinggevenden merk je na verloop van tijd dat ze toe zijn aan een volgende stap. Die geef ik dan op voor de vervolgtraining Praktisch leidinggeven op de werkvloer, het VERVOLG. In die training leren ze meer over teamontwikkeling, over de positie die je hebt binnen de organisatie en hoe je meer invloed kunt uitoefenen.

Om het leereffect van de trainingen te vergroten, biedt IMK Opleidingen de mogelijkheid om trainingen ongelimiteerd te herhalen. Tegen een zeer gereduceerd tarief kunnen ze dan hun vaardigheden en inzichten opfrissen. Tot nu toe hebben we daar nog geen gebruik van kunnen maken door tijdgebrek. Gemiste kans natuurlijk, dus daar ga ik binnenkort verandering in brengen.”

Van bijzondere beloning naar vaste prik

“Tot zo’n zes jaar geleden was het volgen van een externe training echt uitzonderlijk bij ons, bijna een bijzondere beloning. Nu is het vaste prik, eigenlijk een plicht. Wij geven je de kans om leidinggevende te worden, maar dan ga je wel direct op training.

Na een promotie kijken we wanneer iemand terecht kan bij IMK Opleidingen. Zo geven wij ze extra handvatten mee, waardoor de leidinggevende steviger in hun schoenen staan. Sinds een jaar of zes werken we met IMK Opleidingen en is het nut van externe trainingen heel helder voor iedereen. Dat is echt een enorme stap voorwaarts.

Wat ook helpt, is dat ik een vaste studieadviseur heb bij IMK Opleidingen. Zij is van het begin af aan betrokken geweest en kent ons bedrijf goed. Zo kan ik altijd even met haar contact opnemen welke opleiding of training het beste past.”

Een frisse blik

“Een training op een andere locatie maakt je even los van de dagelijkse gang van zaken. Ik vind het ook een mooi gebaar om tegen de medewerker te zeggen: ga een paar dagen op training. Je gaat naar een prettige locatie, je krijgt een luxe lunch, er is aandacht voor het totaalplaatje. En wat ik belangrijk vind voor de deelnemer, je wordt niet gestoord tijdens de training en zo is er 100% focus voor de lesstof.

En externe trainers zijn onafhankelijk. Ze hebben een frissere blik, worden niet beïnvloed door belangen of de bedrijfscultuur. De trainers van IMK Opleidingen hebben altijd veel ervaring op de werkvloer of in het vakgebied en weten waar ze over praten.

De leidinggevenden die een training volgen, zijn zelfverzekerder en enthousiast om de volgende dag weer op de vloer aan de slag te gaan met wat ze in de training geleerd hebben. Dan heb je het als opleider goed gedaan.”

Wil jij weten wat het beste past voor jouw organisatie? Maatwerk of een training uit het open programma? Neem dan gerust contact op met onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56.