Kersten Retail groeit, vertelt bedrijfsleider retail, Jan Pieter Manschot. En daarmee groeien ook onze projecten. Die worden groter en de doorlooptijd korter. Samen met IMK Opleidingen ontwikkelden we een programma waarmee onze leidinggevenden praktisch leerden leidinggeven.

No-nonsense mentaliteit

Jan Pieter: “IMK Opleidingen heeft een no-nonsense-mentaliteit die bij ons past. Wij zijn technische jongens met een eigen taal die ook door de trainers van IMK Opleidingen wordt gesproken.

De inhoud van de training sloot aan op onze hands-on-cultuur. Natuurlijk is een theoretisch deel nodig om over leiderschap en feedback te leren. Maar vooral het praktijkgedeelte was een schot in de roos.”

We werden het bos ingestuurd

De teams werden het bos ingestuurd waar ze opdrachten kregen die steeds complexer werden. De leidinggevenden moesten een team samenstellen om een stoel te bouwen bijvoorbeeld. Voor de meeste technici niet heel ingewikkeld, maar onder tijdsdruk komen direct de valkuilen naar boven. Zoals ineens zelf alles willen doen in plaats van het overzicht houden. Of vergeten te communiceren met de opdrachtgever terwijl er van alles veranderd is.”

Kersten Retail - Klantverhaal - IMK Opleidingen

Bert Pol, directeur Trainingen & Development bij IMK Opleidingen, en destijds trainer: “Door het niet over de dagelijkse inhoud te laten gaan, komt de ware stijl van leidinggeven en het aansturen van projecten genadeloos boven tafel. Het interessante is dat de valkuil van een collega direct herkend wordt, maar de eigen valkuilen niet. Elkaar goede feedback kunnen en durven geven helpt daarbij. Zeker voor mensen die praktisch zijn ingesteld, is een dag buiten samenwerken echt een openbaring. Op speelse wijze komen leerpunten naar boven en krijg je direct de kans om nieuw gedrag te oefenen.”

Nieuw talent

Jan Pieter: “We waren ook op zoek naar zwaardere projectleiders voor de echt forse projecten. Maar in onze branche zijn goede mensen moeilijk te vinden én kan de inwerkperiode wel een jaar duren. Daarom hebben we kritisch gekeken wie er tijdens de training boven kwamen drijven. Een groepje van tien leidinggevenden heeft intensieve begeleiding gekregen waarin we theorie en praktijk bleven afwisselen. Inmiddels hebben we twee mannen kunnen benoemen op een zwaardere positie. Op die manier hebben we ons de kosten en tijd kunnen besparen van een werving- en selectieprocedure.”

Kersten Retail - Klantverhaal - IMK Opleidingen

Maatwerk en interne begeleiding

Jan Pieter: “Wat ik uniek vind, is dat we in samenwerking met IMK echt een opleiding hebben gemaakt die precies past bij onze behoefte. Inmiddels heeft de tweede groep jongens alweer de opleiding Praktisch leidinggeven op de werkvloer afgerond en hebben we een terugkomdag van de intensievere training. En ook daar kiezen we weer voor een combinatie van theorie en praktijk.”

Bert reageert: “Wat ík uniek vind, is dat Kersten Retail ervoor kiest om intern iemand vrij te plannen die deelnemers in de praktijk inhoudelijk begeleidt en coacht op wat ze in de trainingen geleerd hebben. Zo zorgen ze ervoor dat er aandacht en zorg is voor de implementatie en dat de ontwikkeling blijvend is. Ze onderkennen heel goed dat als de vraag van de klant verandert, dit ook veranderingen meebrengt voor de inzet en vaardigheden van hun mensen.

Resultaten

Jan Pieter: “Onze leidinggevenden zijn echt gegroeid. Je ziet dat ze projecten strakker aansturen en dat ze helder en duidelijk communiceren. Ze realiseren zich dat leidinggeven een vak apart is en zijn zich veel meer bewust van hun rol. IMK Opleidingen is echt een partner geworden die samen met ons bouwt aan de groei van ons bedrijf.”

Kersten Retail ontwikkelt en realiseert technisch hoogwaardige installaties en voorzieningen. Wat het bedrijf bijzonder maakt, is hun missie: klanten helpen succesvol te zijn. Dat doen ze door samen met de klant op te trekken en totaaloplossingen te bieden.