30 april 2024

Loopt de samenwerking binnen jouw team stroef? Jammer, want dat gaat meestal ten koste van het werkplezier en het resultaat. In dit artikel leggen we uit waarom een goede samenwerking met collega’s zo belangrijk is en delen we onze tips.

Fijn samenwerken met collega’s

We spreken van een goede samenwerking wanneer jullie productief en positief met elkaar samenwerken. Doelstellingen en deadlines worden samen behaald, er heerst een fijne werksfeer, collega’s gaan professioneel en respectvol met elkaar om en kunnen vertrouwen op elkaars capaciteiten. Bij een goede samenwerking is het geheel groter dan de som der delen.

Voordelen van een goede samenwerking

Een goede samenwerking binnen een team heeft nogal wat voordelen.

  • Hoge productiviteit én kwaliteit: Door goede communicatie, efficiëntie, teamwork en vertrouwen neemt zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het werk toe.
  • Betere onderlinge band: Een goede samenwerking bevordert de opbouw van sterke en positieve relaties tussen collega’s. Die positiviteit straalt af op de werksfeer en werkomgeving, maar ook op het klantcontact en bedrijfsimago.
  • Verhoogde tevredenheid: Een positieve samenwerking draagt bij aan een betere werksfeer en een gevoel van betrokkenheid bij het team.
  • Minder verloop: Collega’s die met plezier samenwerken, kijken minder snel of het gras ergens anders groener is.
  • Minder stress: Wanneer collega’s elkaar ondersteunen en samenwerken, kan dit de stress verminderen die hoort bij strakke deadlines en lastige projecten.
  • Persoonlijke en professionele ontwikkeling: Een goede samenwerking gaat meestal gepaard met het delen van kennis, ervaringen en feedback. Zo leren collega’s van elkaar.
  • Meer innovatie: Door ideeën te delen en samen te werken, kan een team innovatiever zijn en nieuwe oplossingen bedenken voor uitdagingen.

Tips voor een betere samenwerking

Een goede samenwerking heeft dus allerlei voordelen. Maar waar focus je op wanneer je de samenwerking tussen collega’s wilt verbeteren?

1. Het begint met goede communicatie

Onduidelijke communicatie is een grote irritatiefactor bij de samenwerking met collega’s. Stel, je collega vraagt je om een taak uit te voeren. Jij gaat aan de slag, voert de taak uit en hoort na afronding ‘Maar ik bedoelde eigenlijk…’. Héél irritant. Als je collega het gewoon in één keer goed had uitgelegd, had je geen kostbare tijd verspild! Daarom is duidelijke communicatie zo belangrijk.

Botsende communicatiestijlen kunnen ook tot een verminderde samenwerking leiden. Een collega die heel direct communiceert, wordt bijvoorbeeld niet door iedereen gewaardeerd. Gelukkig zijn er manieren om te directe communicatie te verbeteren.

2. Stel een gezamenlijk doel op

Naar welk doel werk je als team? Door heldere doelstellingen (misschien zelfs wel een teammissie) op te stellen, streef je als team gezamenlijk naar een bepaald resultaat.

Het liefst is dit een duidelijk, zinvol en meetbaar doel waar de individuele teamleden sterk in geloven. Denk bijvoorbeeld aan een team van installatiemonteurs die de energietransitie willen versnellen door jaarlijks vijfhonderd warmtepompen succesvol te installeren.

Heb je een duidelijke doelstelling bedacht? Communiceer dit dan ook bij het uitzetten van vacatures, zodat nieuwe collega’s hier specifiek voor kiezen.

Doelen opstellen - IMK Opleidingen

3. Heldere taakverdeling, flexibele invulling

Binnen een team werk je samen aan een gezamenlijk doel. Het is dan handig om te weten wie waar verantwoordelijk voor is. Collega’s hebben de taak om zich vervolgens flexibel op te stellen. Neem taken over van collega’s die het even te druk hebben en je kunt de gunst de volgende keer terugverwachten.

4. Respecteer elkaars verschillen

Niet iedereen is en kan hetzelfde. Dat maakt het samenwerken in een team juist zo leuk! Zo heeft een installateur andere vaardigheden dan een verkoper. Onderling respect voor elkaars bijdrage is een belangrijke basisfactor voor een goede samenwerking. Je hebt elkaar nodig. Een goed uitgangspunt is: behandel elkaar zoals je zelf behandeld wilt worden.

5. Geef elkaar respectvolle feedback

Collega’s die goed samenwerken, praten niet over elkaar maar voelen zich vrij om elkaar eerlijke feedback te geven. Feedback maakt het onbekende bekend en verkleint de blinde vlek. Het kan spannend zijn, maar de ervaring leert dat het vrijwel altijd iets oplevert.

Wanneer het goed toegepast wordt, zorgt feedback voor een positieve werkomgeving waarin iedereen kan leren en groeien. Lees hier meer over feedback geven en ontvangen op het werk.

6. Accepteer een compromis

Wanneer je heel duidelijk in je hoofd hebt hoe iets (gedaan) moet worden, kan het lastig zijn om daar vanaf te wijken. Maar in teamverband werken, betekent dat je niet alles in je eentje beslist. Accepteer daarom de input van anderen en stel je bereidwillig op om compromissen te sluiten. Dat versterkt de samenwerking en misschien zelfs wel het resultaat.

7. Geef elkaar complimenten

We vinden het vaak heel makkelijk om aan te wijzen wat iemand niet goed gedaan heeft. Complimenten zijn we voorzichtiger mee. Terwijl ze juist zo makkelijk te maken zijn en de samenwerking direct verbeteren. Zeg bijvoorbeeld eens ‘Wauw dat heb je snel/netjes/strak gedaan!’ en zie wat zo’n simpel compliment met je collega doet.

8. Kom afspraken na

In een samenwerking is het belangrijk dat je elkaar kunt vertrouwen. Geef daarin zelf het goede voorbeeld. Wanneer je zegt dat je iets voor een bepaalde datum aanlevert, doe dat dan ook. Alleen door zelf je afspraken na te komen, mag je het ook van anderen verwachten.

9. Ontdek dat iedereen anders is

Iedereen heeft zo zijn eigen manier van doen en communiceren. Een interessante manier om de onderlinge verschillen in kaart te brengen, is door middel van DISC. Ontdek welke kleur jij en je collega’s ‘zijn’ en leer hoe je daar onderling mee omgaat.

10. Vier samen successen

Een sociale activiteit geeft het teamgevoel een boost. Even uit de vaste werkomgeving, samen in een ontspannen setting. Daar leer je elkaar op een hele andere manier kennen.

Om dit soort momenten te stimuleren, is het belangrijk om successen te vieren. De afronding van een succesvol projecten vieren, het jaar feestelijk afsluiten of gewoon een drankje op vrijdagmiddag om een drukke werkweek samen af te ronden.

Verbeter de samenwerking

Wil je de banden versterken binnen het team? Een goede manier om dat te doen, is door middel van een incompany training. Samen ontwikkel je vaardigheden en verbeter je tegelijkertijd de teamband. Volg bijvoorbeeld samen de cursus Effectief communiceren op de werkvloer. Succes!

Ook interessant:

Bij een incompany training of opleiding wordt de inhoud en het lesmateriaal afgestemd op jullie organisatie, leerwensen en ambities, zonder dat je hiervoor hoge ontwikkelkosten betaalt.

Ontdek het aanbod
Wat is een incompany training - IMK Opleidingen