Voor het eerst in de geschiedenis lopen er vijf generaties rond op de werkvloer: medewerkers rond de 18 jaar tot medewerkers die bijna met pensioen gaan. Vijf generaties die onderling verschillen in hun manier van werken, ambities, perspectieven en communicatiestijlen. Soms leidt dat tot onbegrip, frustratie of zelfs uitval. Als leidinggevende is het dus cruciaal om op hun verschillende kenmerken in te spelen. In dit artikel lees je waar je op kunt letten.
Van Babyboomers tot Generatie Z
Leidinggeven aan verschillende generaties begint met het kennen van de kenmerken per generatie. Al die medewerkers hebben hun eigen kwaliteiten, voorkeuren en valkuilen. En daar kun en moet je als leidinggevende iets mee. Neem bijvoorbeeld het voeren van een functioneringsgesprek. Als je het goed aanpakt, verloopt zo’n gesprek met een ‘Babyboomer’ heel anders dan met een ‘X-er’ of een ‘Pragmaat’. Hun levensfase verschilt, ze hebben andere wensen en behoeften.
Kenmerken en tips per generatie
Hoe zit het nu precies met die kenmerken per generatie? Hieronder staan ze voor je op een rij. Ook geven we bij iedere generatie enkele tips voor jou als leidinggevende:
1. Babyboomers (1941-1955)
Kenmerken:
- Ook wel de ‘protestgeneratie’ genoemd.
- Door het tijdperk waarin deze generatie opgroeide, zijn zij wel wat tegenslag gewend. Maar dit is ook de generatie die de stijgende welvaart meemaakte. Ze hebben daardoor een vrije geest, zijn vitaal, veerkrachtig, en loyaal naar hun werkgever.
- De meesten van hen hebben al recht op pensioen, maar werken bewust zo lang mogelijk door.
Tips:
- Babyboomers maak je blij door ze in te zetten als coach voor jongere collega’s.
- Doseer ook hun werkdruk goed, of maak bijvoorbeeld parttime werken mogelijk.
2. Generatie X (1956-1970)
Kenmerken:
- Ook wel de ‘verloren generatie’ of ‘generatie Nix’ genoemd.
- Toen zij jong waren, ging het economisch niet altijd goed. Zij hebben veel werkloosheid meegemaakt. Daardoor staan ze met beide benen op de grond, zijn praktisch en zelfredzaam.
- Deze 50-plussers hebben het digitaal werken onder de knie.
- Velen van hen hebben de piek van hun carrière bereikt en een routine gevonden. Wat hen bezighoudt is: wat wil ik nog bereiken?
Tips:
- Bij sommige medewerkers speelt het risico dat zij in deze levensfase indutten of juist een nieuwe uitdaging zoeken. Help hen daarom een plan te maken voor hun verdieping en (persoonlijke) groei.
- Maak bijvoorbeeld concreet wat ze nog willen leren. En blijf hierover regelmatig met ze in gesprek.
3. Pragmatische generatie (1971-1985)
Kenmerken:
- Ook wel de ‘patatgeneratie’ genoemd.
- Zij zijn opgegroeid in een tijdperk waarin alles mogelijk leek. Met almaar groeiende keuzemogelijkheden.
- Levensgeluk en zelfontplooiing staat centraal.
- Ze zijn gemotiveerd, vitaal en voelen zich verantwoordelijk. Vaak willen ze hogerop. Wanneer ze een gezin stichten, wordt baanzekerheid belangrijk.
Tips:
- Je kunt deze medewerkers helpen met loopbaanadvies en coaching in het vinden van balans tussen werk en gezin.
- Dit zijn vaak de gezinnen met twee werkende ouders. Flexibiliteit in werktijden helpt hen om de zorgtaken binnen hun gezin te verdelen.
“Houd als leidinggevende vooral generaties Y en Z goed in de gaten: door hun enthousiasme ligt bij deze groepen een burn-out op de loer.”
4. Generatie Y (1986-2000)
Kenmerken:
- Ook wel ‘millennials’, ‘prestatiegeneratie’, ‘Einstein’ of ‘Peter Pan’ generatie genoemd.
- Zij zijn geboren en opgegroeid in een informatietijdperk.
- Zijn zeer actief op internet.
- Net als de pragmatische generatie (zie hierboven) hebben zij het gevoel dat alles mogelijk is.
- Ze zijn zelfverzekerd, authentiek, leergierig, staan open voor feedback en nieuwe ervaringen, en hebben een flexibele houding.
Tips:
- Het is belangrijk dat deze medewerkers uitgedaagd worden en afwisseling hebben in hun werk. Graag horen ze regelmatig van jou als leidinggevende hoe ze het doen en waarin ze zich nog kunnen verbeteren.
- Houd tegelijkertijd je millennials goed in de gaten: ze zijn zo leergierig en willen het zo graag goed doen, dat velen van hen tegen een burn-out aanlopen.
5. Generatie Z (2001-2015)
Kenmerken:
- Ook wel ‘digital natives’ of ‘generatie I’ genoemd.
- Deze groep betreedt nu de arbeidsmarkt.
- Ze zijn fysiek fit, nieuwsgierig, enthousiast en flexibel. Dat heeft als voordeel dat zij veel goede ideeën hebben.
- Ze beschikken over actuele kennis. Ze nemen nieuwe taken onbevangen en enthousiast op zich. Ze houden van multitasken.
Tips:
- Digital natives zijn leergierig, ondernemend en ontvangen graag regelmatig feedback. Zorg dus voor die feedback, maar ook voor uitdaging en veel afwisseling.
- Houd ook deze groep goed in de gaten: door hun enthousiasme ligt een burn-out op de loer.
Alle generaties op de werkvloer in een handig overzicht
Wil je de verschillende generaties en hun kenmerken altijd bij de hand hebben? Download dan nu onze hand-out, die kun je er als spiekbriefje altijd even bijpakken.
Training Leidinggeven aan verschillende generaties en culturen
Wil jij nog meer weten en begrijpen over de verschillen in generaties en culturen op de werkvloer? Dan is de training Leidinggeven aan verschillende generaties en culturen iets voor jou. In deze training verken je de manieren van werken, communiceren en leidinggeven die het beste passen bij de huidige generaties . Je ontwikkelt vaardigheden om begrip en inzicht te creëren op de werkvloer. Dat zorgt voor een betere samenwerking en communicatie.
De meest gestelde vragen over generaties op de werkvloer
Hoe ga ik om met verschillende generaties op de werkvloer?
Als leidinggevende kun je te maken krijgen met verschillende generaties binnen jouw team. Daarbij is het belangrijk dat je weet hoe je begrip en inzicht kan creëren binnen het team en daarnaast ook weet welke verschillende manieren van werken, communiceren en leidinggeven over het algemeen het beste passen bij deze generatie.
Welke generaties zijn er op de werkvloer?
Er zijn op dit moment wel 5 verschillende generaties op de werkvloer te vinden. De oudste generatie op dit moment: de babyboomers (1941-1955), Daarna heb je generatie X (1956-1970), ook wel de ‘verloren generatie’ genoemd. Zij worden opgevolgd door de pragmatische generatie (1971-1985) ofwel de patatgeneratie. De nieuwe generaties zijn generatie Y (1986-2000), beter bekend als de millennials en generatie Z (2001-2015). Lees meer over de kenmerken van deze generatie in het artikel.
Wie zijn generatie Z op de werkvloer?
Generatie Z (geboren tussen 2001 en 2015) staan ook bekend als de ‘digital natives’ of ‘generatie I’. Je ziet de eerste leden van deze generatie nu langzaamaan op de werkvloer verschijnen. Ze zijn over het algemeen fit, flexibel, nieuwsgierig en enthousiast. Zorg dat je als leidinggevende feedback geeft, daar houden ze van. En houd ze enthousiast door uitdaging en afwisseling te bieden. Maar let op: voor deze generatie ligt een burn-out ook sneller op de loer. Lees meer over generatie Z in het artikel.