25 oktober 2023

Succesvolle bedrijven maken tijd en budget vrij voor het opleiden en ontwikkelen van personeel. En dat is niet zonder reden! In dit artikel deelt Marcel Does, senior consultant bij IMK Opleidingen, de grootste voordelen voor bedrijven om de kennis en vaardigheden van hun medewerkers te blijven ontwikkelen. 

1. Binden, boeien, behouden

Marcel: “De krappe arbeidsmarkt is voor de meeste bedrijven de grootste uitdaging van het moment. Vrijwel elke branche kampt met personeelstekorten, ondanks de historisch lage werkloosheidscijfers.”

Creatieve manieren om nieuw personeel te werven, is daarom het gesprek van de dag onder marketeers en HR-professionals.

Maar zorgen dat het huidige personeel niet vertrekt, is misschien wel net zo belangrijk. Uit onderzoek van GoodHabitz blijkt dat gebrek aan ontwikkeling voor 45% van de Nederlandse werknemers reden is om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Succesvolle bedrijven weten hun personeel aan zich te binden door trainingen en opleidingen aan te bieden.

2. Kennis en vaardigheden actualiseren

Om je werk goed te kunnen uitvoeren is het belangrijk bij te blijven op het gebied van kennis, vaardigheden en inzichten. Zo blijkt uit onderzoek van het UWV bijvoorbeeld dat bedrijven (naast vaktechnische kennis) steeds meer waarde hechten aan klantgerichtheid, probleemoplossend vermogen en communicatieve vaardigheden.

Niet omdat bedrijven dat intrinsiek belangrijk vinden, maar omdat ze merken dat hun klanten dit verwachten. In een wereld waar iedereen een supercomputer in zijn broekzak heeft zitten om elke vraag op te zoeken, is zo’n soort verschuiving natuurlijk ook best logisch.

3. Flexibele medewerkers

Marcel: “Door automatisering en robotisering worden steeds meer taken door computers overgenomen. De medewerkers die voorheen een fulltime baan aan deze repetitieve taken hadden, kunnen nu voor andere werkzaamheden ingezet worden. Tenminste, als ze een beetje flexibel ingesteld zijn.”

Uit onderzoek van TNO blijkt dat gebrek aan ontwikkeling één van de belangrijkste redenen is dat medewerkers uitstromen bij een veranderende arbeidsmarkt. Door medewerkers te blijven prikkelen met nieuwe kennis en vaardigheden, blijven ze open staan voor verandering. Ze weten dat ze iets nieuws kunnen én durven leren.

Rollen - manager - IMK Opleidingen

4. Leiderschap is een vaardigheid

Managers zijn geen geboren leiders. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de competentie leiderschap voor 30% is aangeboren en voor 70% is aangeleerd. Opleiden en ontwikkelen op het gebied van leiderschap is daarom essentieel om het maximale uit medewerkers in leidinggevende functies te halen.

5. Meer werkgeluk én hogere productiviteit

Mensen die zich blijven ontwikkelen, zijn gelukkiger. Dat zegt prof. dr. Nick van Dam in een interview met HR Praktijk. En gelukkige medewerkers zijn gemiddeld 13% productiever dan hun collega’s die met tegenzin naar het werk gaan. Door opleiden en ontwikkelen te stimuleren krijg je dus én een fijnere werksfeer én hogere productiviteit binnen het bedrijf. Win-win!

Jouw personeel opleiden en ontwikkelen

IMK Opleidingen is dé opleider voor doorgroeiers. Onze focus ligt op praktisch ingestelde bedrijven. Met meer dan 60 trainingen en opleidingen op het gebied van Management & Leiderschap, Werkplekleren & Opleiden, Project- & Procesmanagement, Persoonlijke effectiviteit, Schriftelijke communicatie, Klant- en servicegericht werken, HR Management, Medezeggenschap en DISC is er voor elke vraag een oplossing.

Benieuwd welke training het beste bij jouw organisatie of ontwikkelvraagstuk past? Vraag dan vrijblijvend studieadvies aan. Onze adviseurs helpen je graag!

Meest gestelde vragen over opleiden en ontwikkelen personeel

Hoe kan een medewerker zich ontwikkelen?

Een medewerker kan zichzelf ontwikkelen door nieuwe uitdagingen aan te gaan, nieuwe kennis en inzichten op te doen of te oefenen met nieuwe vaardigheden. Vormen van opleiden en ontwikkelen zijn bijvoorbeeld trainingen, cursussen en opleidingen volgen, zelfstudie, mentorschap, feedback en het aangaan van nieuwe uitdagingen. 

Waarom is blijven leren en ontwikkelen belangrijk?

Blijven leren en ontwikkelen is cruciaal om als organisatie relevant te blijven, persoonlijke groei te stimuleren en de prestaties op de werkplek te verbeteren.

Hoe maak ik werk van opleiden en ontwikkelen binnen de organisatie?

Een goede manier is een opleidingsplan te maken. Dat is een soort routekaart voor het opleiden en ontwikkelen van groepen én individuele medewerkers. Je onderzoekt wat de organisatie nodig heeft op het gebied van ontwikkeling en maakt concreet hoe je aan deze vraag kunt beantwoorden.