11 juni 2018

Trainer Harm Hilgevoord: “Een deelnemer die me altijd is bijgebleven is Peter. Toen hij mijn training Praktisch leidinggeven op de werkvloer binnenstapte zag ik meteen: die is gestuurd, die heeft er helemaal geen zin in.

Peter was al 11 jaar timmerman. Hij had van zijn hobby zijn werk gemaakt en was er ook echt goed in. Thuis was hij ook altijd dingen aan het maken. Zijn baas zag dat ook en vroeg hem of hij de andere timmermannen wilde gaan aansturen. Zijn mentaliteit was een voorbeeld voor de anderen en hij snapte hoe de directie wilde dat er gewerkt werd. Prima, dacht Peter. Die collega’s kunnen af en toe best een schop onder hun kont gebruiken.

Het viel toch tegen

Maar al snel merkte hij dat zijn collega’s niet zomaar dingen van hem aannamen. Achter zijn rug om deden ze de dingen toch weer op hun eigen manier. Peter begon zich ernstig af te vragen: kan ik dit wel? Binnen een paar weken was hij weer terug bij zijn oude rol in het team: hij timmerde zelf zo goed mogelijk en liet de rest maar een beetje zijn gang gaan. Zijn baas stuurde hem naar onze training Praktisch leidinggeven op de werkvloer en nu zat hij dus hier.

Niet de enige

In reactie op Peters verhaal klonken er instemmende geluiden in de groep. Peter keek toen even verbaasd naar zijn mededeelnemers. Oh! Blijkbaar liepen meer mensen hier tegen aan. Toen ik hem een verhaal vertelde over mijn eerste maanden als teamleider zag ik dat hij om was. Hier ging hij misschien best wat van opsteken.

Met een aantal nieuwe vaardigheden op zak ging hij de volgende dag aan het werk. Door die vaardigheden toe te passen, veranderde de sfeer. Peter had een zelfverzekerde houding en wist waar hij het over had. Er werd naar hem geluisterd. Natuurlijk vielen collega’s regelmatig terug in het oude patroon, maar nu herkende Peter dit.

Meteen uitproberen

Peter heeft de smaak te pakken en volgt nu de uitgebreide jaaropleiding. En met zijn baas zitten we om de tafel hoe we de rest van het bedrijf kunnen trainen. Er blijkt nog veel meer te spelen. Wat zegt dit verhaal over Peter nu over IMK als opleider? Doordat onze trainers zelf uit het vak komen en de trainingen volledig in dienst staan van uw eigen praktijk, kan uw medewerker nieuwe vaardigheden meteen inzetten. Vandaag geleerd is morgen toegepast.

Voor mensen zoals Peter ben ik dit werk gaan doen. Ik geloof erin dat mensen meer talenten hebben dan ze zelf weten en hoe mooi is het om te zien hoe ze daar achter komen, zo dat ze boven hun functie uitstijgen?”

Kent u ook een Peter?

Heeft u ook een Peter in uw organisatie die veel baat zou hebben bij onze training? Neem contact op met een van onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56. Zij adviseren u graag.

Met vriendelijke groet,
Harm Hilgevoord
Trainer bij IMK Opleidingen

Lees meer over training Praktisch leidinggeven op de werkvloer, ook incompany mogelijk

 

 

U bent niet de enige 2018 (1)