11 april 2024

Het is zover: je start bijna met je nieuwe baan als leidinggevende. Hoe bereid je je daarop voor? Met de tips in dit artikel maak jij als leidinggevende een vliegende start.

Voorbereiding op je eerste werkdag

De eerste dag in een nieuwe functie is altijd spannend, zeker als je bij een nieuw bedrijf start. Om een zo goed mogelijke start te maken als leidinggevende, is een grondige voorbereiding essentieel.

 • Onderzoek de organisatie: verdiep je zoveel mogelijk in de organisatie waar je gaat werken. Bestudeer de missie, visie, waarden, en doelstellingen van het bedrijf, de structuur, cultuur en geschiedenis.
 • Leer over je team: probeer alvast meer te weten te komen over de mensen met wie je gaat werken. Bekijk het organogram, LinkedIn-profielen of andere beschikbare informatie om een idee te krijgen wie je teamleden zijn en wat hun rollen zijn binnen de organisatie.
 • Denk na over doelen en prioriteiten: bedenk wat je wilt bereiken in je nieuwe rol als leidinggevende en welke stappen je kunt zetten om deze doelen te realiseren.
 • Wees op de hoogte van belangrijke projecten en initiatieven: informeer jezelf over lopende projecten, initiatieven en belangrijke kwesties binnen de organisatie. Dit helpt je om snel up-to-speed te komen en effectief bij te dragen vanaf je eerste werkdag.
 • Bereid je voor op mogelijke uitdagingen: denk na over mogelijke uitdagingen of obstakels die je zou kunnen tegenkomen in je nieuwe rol, en bedenk welke strategieën je kunt gebruiken om hiermee om te gaan. Dit kan variëren van teamdynamiek tot cultuurverschillen.
 • Plan je eerste dagen: maak een plan voor je eerste dagen als leidinggevende, inclusief welke mensen je wilt ontmoeten, welke informatie je nodig hebt, en welke acties je wilt ondernemen om een goede start te maken.

Zo kun je zelfverzekerd en gefocust beginnen aan je nieuwe rol en de basis leggen voor succes op lange termijn.

Praktische tips voor je eerste werkdag

Als je ergens start als nieuwe leidinggevende (of in een andere functie natuurlijk) is de eerste werkdag een belangrijk moment om een goede eerste indruk te maken en stevige basis te leggen.

 • Kom op tijd: zorg ervoor dat je op tijd op je eerste werkdag verschijnt. Dit toont professionaliteit en respect voor je nieuwe rol en verantwoordelijkheden.
 • Draag gepaste kleding: kleed je passend bij de cultuur van het bedrijf. Als je niet zeker weet wat de dresscode is, kun je beter overdressed dan underdressed zijn.
 • Toon interesse en enthousiasme: wees enthousiast en toon interesse in je nieuwe rol en team. Dit zal je helpen om een positieve eerste indruk te maken en verbinding te maken met je collega’s.

De eerste weken

Je eerste weken staan in het teken van luisteren en leren. Als  nieuwe leidinggevende kun je een aantal dingen doen waarmee je het verschil kunt maken.

1. Maak grondig kennis met je team

Neem de tijd om je teamleden persoonlijk te ontmoeten. Stel jezelf voor, toon oprechte interesse in hun werk en achtergrond, en laat zien dat je beschikbaar bent om hen te ondersteunen. Dit helpt bij het opbouwen van een positieve relatie en het tonen van betrokkenheid als leider.

Nieuwe manager bestaand team- IMK Opleidingen

2. Luister en leer

Het is belangrijk om te luisteren naar wat je teamleden te zeggen hebben. Vraag naar hun ervaringen, uitdagingen en ideeën voor verbetering. Dit geeft je waardevolle inzichten in de dynamiek van het team en de cultuur van de organisatie.

3. Maak jezelf vertrouwd met de bedrijfscultuur en processen

Neem de tijd om de bedrijfscultuur, normen en waarden te begrijpen. Leer ook de operationele processen (HR-procedures, IT-systemen, budgettering, rapportageprocessen enzovoort) en procedures van de organisatie kennen. Dit helpt je om snel te integreren en je weg te vinden binnen de organisatie.

4. Maak verbinding met sleutelfiguren

Maak verbinding met belangrijke stakeholders binnen de organisatie. Dit kunnen andere leidinggevenden, teamleiders of andere belangrijke contacten zijn. Het is handig om te weten wat de visie en standpunten zijn van sleutelfiguren binnen de organisatie. Als je steun wilt voor een verandering of budget wilt voor een nieuw project, weet je beter bij wie je moet zijn.

5. Stel vragen

Wees niet bang om vragen te stellen aan HR, je toekomstige leidinggevende, of andere relevante personen binnen de organisatie. Het tonen van interesse en nieuwsgierigheid wordt gewaardeerd en helpt je om beter voorbereid te zijn op je nieuwe rol.

6. Wees open en toegankelijk

Laat zien dat je openstaat voor vragen, feedback en suggesties van je teamleden. Wees toegankelijk en benaderbaar, zodat zij zich comfortabel voelen om met je te communiceren. Dit draagt bij aan een cultuur van transparantie en openheid binnen het team.

7. Stel duidelijke verwachtingen

Communiceer duidelijk je verwachtingen voor jezelf en je team. Bespreek wat je hoopt te bereiken en hoe je van plan bent om samen te werken om deze doelen te realiseren.

8. Maak aantekeningen

Maak tijdens gesprekken aantekeningen om belangrijke informatie te onthouden. Zo laat je zien dat je betrokken en geïnteresseerd bent en serieus over je nieuwe rol.

9. Sta open voor feedback

Sta open voor feedback van je teamleden en collega’s. Dit helpt je om je leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen en je aan te passen aan de nieuwe omgeving.

10. Neem de tijd om te wennen

Wees geduldig met jezelf en geef jezelf de tijd om aan te passen aan je nieuwe rol en omgeving. Het kan even duren voordat je je volledig op je gemak voelt, en dat is helemaal normaal.

Het belangrijkste is dat jij leiderschap toont zonder dominant te zijn. Dat je openstaat voor feedback en input van teamleden en andere collega’s zonder dat je daarmee elke keer van mening verandert of van koers wijzigt. Wees niet bang om hulp te vragen van je leidinggevende of van HR bijvoorbeeld. Zij kunnen je helpen om je positie te bepalen.

Ontwikkel je leiderschapsvaardigheden

Een rol als leidinggevende is veelzijdig, interessant en uitdagend. Zeker als je ergens net gestart bent, kan het fijn zijn om bepaalde vaardigheden extra te ontwikkelen. Wij hebben daar verschillende mogelijkheden voor, variërend van een of meerdaagse trainingen tot volledige managementopleidingen.

 • De cursus Starten met leidinggeven geeft antwoord op vragen als ‘Hoe krijg ik alle neuzen dezelfde kant op binnen mijn team?’ en ‘Hoe voorkom ik demotivatie bij mijn werknemers?’ Je werkt aan je leiderschapsvaardigheden en competenties.
 • Coachend leidinggeven gaat verder dan alleen maar instrueren en aansturen en zet het ontwikkelen en goed benutten van competenties centraal. Het is een manier om het zelfsturend, zelflerend en oplossend vermogen van je medewerkers te stimuleren. Hoe je dat doet, leer je in de training Coachend leidinggeven.
 • De praktijkgerichte opleiding Middle Management A is bestemd voor leidinggevenden die vanuit hun vakkennis een leidinggevende functie zijn ingerold. Je hebt al minimaal enige ervaring met leidinggeven, bijvoorbeeld als teamleider, coördinator, projectleider, supervisor of afdelingshoofd.

Bereid je voor op jouw nieuwe rol als leidinggevende. Volg dé cursus voor beginnende leidinggevenden.

Ontdek de cursus
Wat doet een stagebegeleider - IMK Opleidingen