6 maart 2024

Kan jouw team wel een opkikker gebruiken? Los problemen op, ontwikkel samen nieuwe vaardigheden of doorbreek vastgeroeste patronen door middel van teamcoaching. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is teamcoaching?

Teamcoaching helpt teams bij ontwikkelvraagstukken en problemen. Zoals individuele coaching een enkele persoon verder helpt, doet teamcoaching dit voor een team als geheel. Leer bijvoorbeeld de communicatie of samenwerking binnen het team te verbeteren of groeiambities waar te maken.

Onder leiding van een externe teamcoach worden zaken besproken die je als team normaal niet snel bespreekt, nieuwe (communicatie)vaardigheden aangeleerd en afspraken gemaakt voor een betere samenwerking.

Waarom teamcoaching?

Er zijn verschillende redenen waarom teamcoaching ingezet wordt. We noemen enkele situaties waarin een teamcoach van meerwaarde kan zijn.

1. Communicatie tussen teamleden verbeteren

Slechte communicatie is een bron van veel problemen binnen teams. Denk aan miscommunicatie, geen duidelijke afspraken of elkaar geen feedback durven geven. Wanneer het je als leidinggevende niet lukt om hier zelf verandering in te brengen, kan teamcoaching zinvol zijn.

2. Teamsamenwerking verbeteren

Heb je last van eilandvorming binnen het team? Of gaan teamleden voor individueel in plaats van collectief gewin? Teamcoaching kan helpen om dit soort problemen te doorbreken en de samenwerking te versterken.Conflicten op het werk - IMK Opleidingen

3. Conflicten door botsende karakters

Wanneer teamleden botsen, ontstaat al snel conflicten. Dit komt de samenwerking niet ten goede. Door bijvoorbeeld teambuilding met DISC in te zetten, leren teamleden over elkaars communicatiestijlen en gedrag. Het inzicht dat iedereen anders naar de wereld kijkt, zorgt al voor meer begrip en verbetert de samenwerking.

4. Samen aan vaardigheden werken

Teamcoaching is ook een goede manier om gezamenlijk aan professionele vaardigheden te werken. Tijdens een incompany workshop wordt een training op maat gegeven aan jouw team, waarbij de inhoud wordt afgestemd op jullie leerwens.

Zo kunnen HR-medewerkers bijvoorbeeld gezamenlijk de training Duurzame inzetbaarheid volgen of een groep salesmedewerkers de training Adviserend verkopen.

5. Teambuilding

Een nieuw team dat aan de start staat van een intensieve samenwerking kan wel wat preventieve teamcoaching gebruiken. Teams die al een tijdje samenwerken worden er nog hechter door.

De teamcoach zorgt ervoor dat de teamleden elkaar goed leren kennen – binnen de context van het werk – door gezamenlijk voorbeeldsituaties te bespreken en vaardigheden te oefenen.

Voor wie is teamcoaching van meerwaarde?

Teamcoaching is van meerwaarde voor alle groepen medewerkers die in teamverband professioneel samenwerken. Dit kunnen uiteenlopende teamverbanden betreffen, zoals managementteams, projectteams, uitvoerende ploegen, afdelingen, nieuwe en bestaande teams.

Teamcoaching van IMK Opleidingen

IMK Opleidingen biedt incompany trainingen aan. De trainer komt dan naar jouw bedrijfslocatie (of een andere locatie naar keuze) toe om de training aan jouw team te geven.

Werkwijze

Teamcoaching begint met een oriënterend gesprek waarin de leerwensen en de duur van het traject wordt besproken. Deze informatie gebruikt de trainer om een training op maat te maken. De inhoud en voorbeelden worden afgestemd op jullie leerwensen, branche en organisatie.

Maatwerktraining

Eén van de 60 trainingen uit ons trainingsaanbod wordt als leidraad genomen voor teamcoaching. Maar het is ook mogelijk om een training volledig op maat te laten maken, wanneer je team een leerwens heeft die niet volledig aansluit bij een bestaande training. Ook is het mogelijk om meerdere sessies te organiseren.

Tools en werkvormen

Teamcoaching van IMK Opleidingen is altijd interactief en praktisch ingesteld. Door middel van groepsdiscussies, rollenspellen en oefeningen wordt het geleerde direct in de praktijk gebracht. Daarnaast maken we graag gebruik van tools als DISC en Werk Omgeving Profiel (WOP).

Meetbare resultaten

Voor en na de training worden de competenties van deelnemers beoordeeld met de Gedragsmeter. Het verschil tussen de twee metingen is de geboekte vooruitgang. Om de privacy van deelnemers te borgen, worden de resultaten altijd anoniem gedeeld.

Ervaringen van organisaties

  • Gemeente Alphen aan den Rijn: “Samen met IMK Opleidingen hebben we een tweejarig ontwikkelprogramma bedacht dat precies voldoet aan onze wensen.”
  • Hutchison Ports: “Tussen onze afdelingen was weinig communicatie. Er werd geklaagd, maar niet met elkaar gesproken. We hebben IMK Opleidingen ingeschakeld voor een trainingstraject met onze teams. Het heeft ons meer opgeleverd dan ik had verwacht, en ook sneller!”
  • Lees hier meer klantverhalen.

Onze expertises

IMK Opleidingen is de beste opleider voor doorgroeiers bij praktisch ingestelde bedrijven. We bieden meer dan 60 trainingen en opleidingen aan op het gebied van:

Eens sparren over teamcoaching binnen jouw organisatie? Neem gerust contact op met onze studieadviseurs via het contactformulier op onze website of bel 0172-42 34 56.