16 januari 2024

Stagiaires zijn de werknemers van de toekomst. Vind jij dat ook? Dan is de rol van stagebegeleider misschien wel iets voor jou. Lees hier wat een stagebegeleider doet, welke eigenschappen je moet hebben en hoe je stagebegeleider kunt worden. 

Wat doet een stagebegeleider?

Een stagebegeleider speelt een cruciale rol in het begeleiden en ondersteunen van studenten tijdens hun stageperiode. Een stagebegeleider wordt ook wel praktijkopleider of mentor genoemd. De werkzaamheden zullen niet bij elke organisatie hetzelfde zijn maar in grote lijnen houd je je als stagebegeleider bezig met onderstaande taken:  

1. Introductie

Je stelt de stagiair voor aan collega’s, bent het eerste aanspreekpunt en introduceert de stagiair binnen het bedrijf. Net zoals je bij een nieuwe collega zou doen. Je geeft informatie over de bedrijfscultuur, relevante procedures en jullie producten en diensten. 

2. Doelstellingen vaststellen

Je bespreekt met de stagiair welke leerdoelen hij moet behalen, hoe hij dat gaat aanpakken en wat hij daarvoor nodig heeft. Onderzoek samen welke competenties de stagiair al goed beheerst en welke hij nog kan ontwikkelen. Dit kun je opnemen in een persoonlijk ontwikkelplan. Doe ook aan verwachtingenmanagement: wat kunnen jij en de organisatie daarin bieden en wat niet? 

3. Begeleiding bij taken

Je ondersteunt de stagiair bij het uitvoeren van taken en projecten die passen bij zijn stageopdracht. Zo nodig betrek je er collega’s bij als er meer vakspecialistische begeleiding nodig is bijvoorbeeld. 

4. Feedback geven

Een stagiair komt om te leren en heeft daarvoor feedback nodig. Vergeet vooral ook complimenten niet, die horen er ook bij!  

5. Evalueren en beoordelen

Aan het einde van de stageperiode beoordeel je de prestaties van de stagiair. Op welke manier je dit doet, hangt mede af van de opleiding of school van de stagiair. Soms zul je beoordelingsformulieren moeten invullen, andere keren voer je samen met de docent een eindgesprek met de stagiair. Hoe je de beoordeling het beste kunt aanpakken, lees je in het artikel Hoe beoordeel je een stagiair. 

6. Communicatie met onderwijsinstelling

Als stagebeleider onderhoud je vaak ook contact met de onderwijsinstelling van de stagiair. Je voert voortgangsgesprekken en evaluatiegesprekken en hebt contact over de leerdoelen en de eindbeoordeling. Misschien dat je ook wel actief bent in het aantrekken van nieuwe stagiaires. 

7. Het bevorderen van een positieve leeromgeving

Leren lukt alleen als er een omgeving is waarin de stagiair zich op zijn gemak voelt om vragen te stellen, fouten te maken en te leren. Jij moedigt daarom in de organisatie een positieve houding aan ten opzichte van leren en ontwikkeling.  

Kortom, een stagebegeleider is mentor en coach. Het voornaamste doel is om de stagiair te helpen om praktische werkervaring op te doen en vaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast kun je jezelf ook zien als ambassadeur van het bedrijf. Hoe positiever de indruk van de stagiair is, hoe groter de kans dat deze graag bij jullie wil komen werken of anderen stimuleert om bij jullie organisatie te werken. 

Welke eigenschappen heeft een goede stagebegeleider?

Een goede stagebegeleider beschikt over een combinatie van professionele vaardigheden en persoonlijke eigenschappen om een stagiaire effectief te kunnen begeleiden en ondersteunen. Hier zijn enkele belangrijke eigenschappen van een goede stagebegeleider: 

1. Kennis van het vakgebied

Een goede stagebegeleider heeft diepgaande kennis van het vakgebied waarin de stagiair actief is. Want hoe ga je iemand iets leren als je zelf niet voldoende op de hoogte bent? 

2. Communicatieve vaardigheden

Goede luister- en spreekvaardigheden zijn essentieel. Een effectieve stagebegeleider kan duidelijk communiceren, instrueren en opbouwende feedback geven.

3.  Empathisch vermogen

Het is belangrijk dat je je kunt inleven in de situatie van de stagiair en begrip kunt tonen voor een ander Empathie helpt bij het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een ondersteunende en veilige omgeving.

4.  Geduld

Stagiaires kunnen verschillende leerstijlen hebben en leren niet allemaal op hetzelfde tempo. Geduld is cruciaal om de stagiair de tijd te geven om te leren, fouten te maken en te groeien.

5. Coachingsvaardigheden

In staat zijn om de stagiair te begeleiden in plaats van simpelweg taken op te dragen. Dit omvat het stellen van vragen, aanmoedigen van zelfreflectie en het stimuleren van zelfontwikkeling.

Stagebegeleider - IMK Opleidingen

6. Openheid voor diversiteit

De bereidheid om diversiteit te omarmen en respect te tonen voor verschillende achtergronden, culturen en perspectieven.

7. Organisatorische vaardigheden

Effectieve planning en organisatie zijn belangrijk om de stageperiode goed te structureren en ervoor te zorgen dat alle doelen worden behaald.

8. Flexibiliteit

Geen enkele stagebegeleiding verloopt hetzelfde. Een flexibele houding helpt bij het vinden van oplossingen en om je aan te passen bij veranderende omstandigheden en overwachte gebeurtenissen.

9. Zelfreflectie

Een goede stagebegeleider is bereid om naar zichzelf te kijken en de eigen aanpak te evalueren en te verbeteren.

10. Motiverend vermogen

Je wilt een stagiair aanmoedigen en motiveren. Positieve bekrachtiging en erkenning van prestaties helpen de stagiair om zich te blijven ontwikkelen, ook al is het moeilijk.

11. Professionaliteit

Een stagebegeleider is een rolmodel voor de stagiair. Je bent professioneel, integer en respectvol. 

Herken jij deze eigenschappen? Of wil je deze ontwikkelen zodat jij een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de professionele ontwikkeling van stagiaires? Lees dan snel verder welke stappen jij kunt zetten om stagebeleider te worden. 

Hoe word je stagebeleider?

Stagiaires begeleiden is niet alleen heel erg leuk en leerzaam, je draagt ook bij aan een maatschappelijke missie: een toekomstige generatie voorbereiden op een succesvolle en duurzame inzetbaarheid in de beroepspraktijk.  

Hier vind je vier stappen die je kunt zetten om stagebegeleider te worden:

1. Zorg voor voldoende (vak)ervaring

Voordat je een ander kunt begeleiden, is het belangrijk dat je zelf beschikt over voldoende vakkennis en vaardigheden. Je weet wat er speelt in jullie branche en welke ontwikkelingen er zijn. Ook ken jij goed de weg binnen je eigen organisatie.

2. Ontwikkel jouw coachingsvaardigheden

Voor het begeleiden van stagiaires heb je verschillende competenties nodig zoals goed kunnen luisteren en feedback geven. Ook weet welke manieren er zijn om te leren en hoe je daarop kunt aansluiten bij de stagiair. 

3. Laat jezelf zien

Als je een andere rol of taak wilt, is het altijd verstandig om jezelf meer te laten zien. Dit noemen ze ook wel jezelf profileren. Dit klinkt spannend, maar dat hoeft het niet te zijn.  

Er zijn meerdere manieren waarop je jezelf kunt profileren: bied je hulp aan als iemand ergens niet uitkomt, meld je aan voor een evenement buiten werktijd zoals een carrièredag of een beurs of meld je aan als buddy voor een nieuwe collega. Kijk wat goed bij jou past en wees net iets meer op de voorgrond dan anders. Laat zien dat je een teamplayer bent, anderen graag helpt en ondersteunt. Dit vergroot de kans dat je gezien wordt als een geschikte stagebegeleider. 

4. Maak je wensen kenbaar

Geef bij je leidinggevende aan dat je het leuk vindt om  stagiairs begeleiden. Het kan zijn dat er binnen jullie bedrijf niet gewerkt wordt met stagiaires. Dan kan dit voor jou de kans zijn om je werkgever ervan te overtuigen waarom het belangrijk is om dit te gaan doen. Geef ook aan dat je je competenties wilt ontwikkelen of een training wilt volgen.  

Ten slotte: denk ook goed na over de redenen waarom je stagebegeleider wilt worden. Wat vind je belangrijk eraan, voor jezelf en voor jullie bedrijf? Wat is jouw visie op opleiden? En op welke manier kun jij daaraan bijdragen?  

Nu je weet wat een stagebegeleider doet en welke stappen je kunt zetten, is het tijd om te kijken welke trainingen interessant zijn om te volgen.  

Trainingen voor stagebegeleiders in spé

Voor stagebegeleiders is het belangrijk om zelf ook te blijven leren en zich te ontwikkelen.  

  • De cursus Praktijkopleider is bij uitstek geschikt om heel gericht kennis en vaardigheden op te doen voor jouw (toekomstige) rol als stagebegeleider.   
  • Denk ook aan een training Feedback geven waarmee je jouw manier van communiceren nog beter leert afstemmen op de ander en je feedback effectief en respectvol over kunt brengen.  
  • Met de training Persoonlijk leiderschap leer je actief beslissingen maken over waar je naartoe wilt en hoe je dat bereikt. Heel nuttig als je een volgende stap in je loopbaan wilt maken.  

Doe de belangrijkste kennis en vaardigheden op voor jouw rol als stagebegeleider.

Ontdek de cursus
Wat doet een stagebegeleider - IMK Opleidingen