9 september 2020

En dan geef je leiding aan het team waar je eerst onderdeel van uitmaakte. Wat zijn de valkuilen waar je in kan trappen? Bianca Brakenhoff – leiderschapstrainer bij IMK Opleidingen – geeft tips hoe je met deze valkuilen om kunt gaan. 

Tijdens de training De effectieve teamleider vertelt Demi haar verhaal. Ze geeft leiding aan haar oud-collega’s op het administratiekantoor waar zij werkt. Eerst was zij ‘één van de meiden’ en nu is zij sinds drie maanden hun leidinggevende. “Ik twijfel of ik leidinggeven wel echt leuk vind.” verzucht Demi.  Ze vertelt aan Bianca waar zij tegenaan loopt. Als jij leidinggeeft, herken je het vast! Daarom delen we de tips van de trainer graag in dit artikel.

Ze doen anders

Sinds Demi leidinggevende is, merkt ze dat haar collega’s anders tegen haar doen. Als ze vraagt hoe het weekend is geweest, krijgt ze een kort antwoord zonder details. Ook wordt ze niet meer uitgenodigd voor het rondje wandelen tijdens de lunchpauze. Ze voelt zich alleen staan.

Tip 1: Nieuwe positie: nieuw klankbord

Nu jij leidinggevende bent van het team zijn de verhoudingen veranderd. Je bent niet meer een van het team, maar degene die het team aanstuurt. Inclusief beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken. Je kunt niet meer mee roddelen of klagen over de organisatie. Accepteer dat je niet meer een van hen bent. Neem afstand. Hoe vervelend dit soms ook is.

En voel je je alleen? Zoek een nieuw klankbord. Dit kan een leidinggevende zijn van een andere afdeling of jouw eigen leidinggevende.

Te streng zijn

Demi wil laten zien dat ze kan leidinggeven aan haar collega’s en gaat extra streng de regels handhaven. Als een teamlid iets doet wat niet volgens afspraak is, laat ze het direct weten. Het gaat tegen haar natuur in, maar ze heeft het idee dat ze zich meteen stevig neer moet zetten als leidinggevende. Zo wil ze ervoor zorgen dat ze haar serieus nemen.  

Tip 2: Blijf jezelfTeam en rust - IMK opleidingen

Als jij je anders gaat voordoen dan dat je bent, dan prikken je collega’s daar genadeloos doorheen. Het komt ongeloofwaardig over en daardoor bereik je juist het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Je bent van functie veranderd, je bent niet van persoonlijkheid veranderd. Blijf jezelf.

Leidinggevende en nu?

Demi is van de een op de andere dag van functie veranderd. Eerst was ze een deel van het team en de volgende dag was ze hun leidinggevende. Ze wist niet goed wat er van haar verwacht werd en is maar wat gaan doen.

Tip 3: Maak verwachtingen duidelijk

Als voor jezelf jouw rol als leidinggevende niet duidelijk is, dan is het voor jouw team al helemaal niet duidelijk. Als er geen duidelijkheid is, dan gaan mensen zelf een beeld vormen en hiernaar handelen. Zo vergroot de kans op misverstanden.

Hoe krijg je duidelijkheid? Het is belangrijk om eerst zelf goed na te denken over jouw rol als leidinggevende. Als je daaruit bent ga je in gesprek met jouw leidinggevende en met de individuele teamleden. Wat wordt er van jou verwacht? Wat zijn je taken? En wat verwacht jij van hen? Zo krijgt iedereen duidelijkheid over jouw nieuwe rol en jullie nieuwe verhoudingen.

Vertegenwoordiger van het team

Middle Management A - IMK OpleidingenDemi vertelt dat ze veel weerstand krijgt van haar team als zij een beslissing van het management met ze bespreekt. Ze nemen het niet van haar aan. Het team verwacht dat Demi het voor hen opneemt bij het management en al hun punten klakkeloos overneemt en doorgeeft.

Tip 4: Kijk breder

Jouw rol is nu veranderd. Je bent niet meer ‘een van het team’. Je hebt nu een tussenfunctie tussen het team en het management. Bij jouw nieuwe functie hoort dat je verder kijkt dan de afdeling. Je kijkt niet alleen naar de belangen van het team, maar ook naar het belang van de organisatie. Maak dit ook duidelijk aan jouw team door te zeggen dat je luistert naar hun verwachtingen, maar dat je mogelijkheden beperkt zijn. Vraag wat ze zelf kunnen doen om hun verwachtingen uit te laten komen.

 

Jaloerse collega

Demi heeft een jaloerse collega. De collega had verwacht dat zij de promotie zou krijgen en vindt nog steeds dat zij leidinggevende had moeten worden in plaats van Demi.  Ze laat duidelijk merken dat ze het er niet mee eens is, door overal een weerwoord op te hebben en de andere collega’s tegen Demi op te stoken.

Tip 5: Ga in gesprekIn gesprek - Blauw - IMK Opleidingen

Ga het gesprek aan met de collega. Toon begrip voor haar situatie en geef aan dat het zo niet gaat. Bespreek wat je ziet gebeuren en benoem jouw gevoel hierbij. Wees open. Ga samen op zoek naar een manier om hiermee om te gaan. En kom je er in een gesprek niet uit, geef dan duidelijk je grens aan. Om goed te kunnen samenwerken hoef je geen beste vrienden te zijn.

Zelf doen

Demi is verantwoordelijk voor de prestaties van het team en ze is goed in haar werk. Dus als haar teamleden naar haar toe komen met een uitdagend probleem, dan pakt zij het aan en gaat het voor ze oplossen. Want als zij het zelf doet gaat het sneller en weet ze zeker dat het goed gebeurt.

Tip 6: Benut je team

Als leidinggevende ben je inderdaad verantwoordelijk voor de prestaties van je team.  Met de nadruk op ‘team’. Je wordt niet betaald om het werk alleen te doen. Jouw hoofdtaak is: ‘zorgen dat jouw team zijn werk goed kan doen.’ Dit kun je doen door ze te leren de uitdagingen zelf op te lossen. Zo geef je ze vertrouwen en de mogelijkheid om te groeien. Daarnaast ken je de mensen goed en weet je wat ze kunnen. Laat merken dat je hun kwaliteiten ziet en benut deze kwaliteiten. Zo krijg je een betrokken team en krijg jij meer tijd om met de mensen bezig te zijn.

Bewijzen

Middle Management C - IMK OpleidingenDemi wil graag bewijzen dat ze een goede leidinggevende is. Ze heeft het gevoel dat iedereen op haar let. Ze moet alles meteen goed doen. Dit zorgt voor stress.

Tip 7: Ontspan

Een compleet nieuwe functie met alle nieuwe uitdagingen die daarbij komen kijken, maken je soms onzeker. Maar bedenk, je bent niet voor niets als leidinggevende aangesteld. Het management ziet iets in jou en heeft het vertrouwen dat jij dit kan. Vertrouw op je eigen kunnen en ontspan. Want als je ontspant, straal je meer zelfvertrouwen uit en word je eerder gevolgd.

De tips toepassen

Demi is met de 7 tips van de trainer Bianca Brakenhoff  aan de slag gegaan.

Tip 1: Nieuwe positie: nieuw klankbord
Tip 2: Blijf jezelf
Tip 3: Maak verwachtingen duidelijk
Tip 4: Kijk breder
Tip 5: Ga in gesprek
Tip 6: Benut je team
Tip 7: Ontspan

Nu heeft ze meer duidelijkheid over haar positie die zij kan en mag innemen als leidinggevende. Ze voelt zich zekerder en heeft er weer zin in.

Ben jij, net als Demi, ook doorgegroeid vanuit het team en heb jij ook behoefte aan een stevige basis voor leidinggeven? Met onze achtdaagse opleiding Middle Management A leer je alles over leiderschap, communicatie en personeelsbeleid. Voel je meer voor een tweedaagse training? Dan is de training De effectieve teamleider of de training Praktisch leidinggeven op de werkvloer iets voor jou. Bekijk onze brochure voor meer informatie. Onze studieadviseurs staan ook graag voor je klaar via 0172 – 42 34 56.