6 februari 2023

”Eerst kost het tijd, maar al snel krijg je er tijdwinst voor terug”

“Hoe kan ik efficiënter met mijn tijd omgaan? Die vraag sluimerde al een hele tijd bij Sjoerd Goodijk. Bijna wekelijks wel. Sjoerd is 61 jaar en werkt al 25 jaar als zelfstandige. “Ik ben nogal spontaan, een ‘go-with-the-flow’ type. Dingen zoals mijn werkweek plannen, het stellen van doelen, het bijhouden van mijn mailbox, dat zit niet in mijn systeem.” Sjoerd besloot de cursus Timemanagement te gaan doen, en deed daar veel praktische inzichten op.

“Deze cursus had ik dus veel eerder moeten volgen”, vertelt Sjoerd. “Om wat voorbeelden te geven: als een collega mijn kamer kwam binnenvallen zei ik nooit “het komt nu niet goed uit, kun je morgen terugkomen?” En tussentijdse telefoontjes… daar nam ik altijd de tijd voor, net als voor onverwachte bezoekers. Dit zijn dus allemaal tijdverslinders en dat laat je zelf gebeuren. Als je dat voor jezelf inzichtelijk maakt, dan schrik je daar wel van.”

Wat vond je sterk aan de cursus?

  • “Mijn ogen zijn echt geopend. Ik ben gaan beseffen hoe ik mijn werk altijd deed. En eerlijk gezegd soms nog steeds doe. Ik wil het liefst altijd alles meteen oppakken. Nu weet ik hoeveel beter het is om eerst de taak af te maken die ik voor mezelf gepland had. En als ik zorg dat ik een duidelijke planning maak, dan houd ik mezelf daar ook makkelijker aan.”
  • “Vaak zijn dit soort cursussen een beetje 13-in-1-dozijn trainingen. Maar deze is echt toegespitst op de praktijk. Ik heb veel handvatten gekregen om dit vol te houden. Tijdens de lesdagen kun je van alles meteen herleiden naar je eigen werk. Zoals efficiënt omgaan met tijd. Tijd maken om je taken op een rijtje te zetten en vervolgens een deel van je lijstje te delegeren naar anderen.”
  • “Die oefening over multitasken ga ik ook niet vergeten. Ik zat op een stoel, en voor mij stond iemand bewegingen te maken die ik moest nadoen. Links fluisterde iemand vragen in mijn oren, rechts kreeg ik sommen te horen die ik moest uitrekenen. Zo werd op een grappige manier overduidelijk dat je niet meerdere dingen tegelijk moet doen. Je raakt ervan in de war en je gaat fouten maken.”

Wat heb je al succesvol kunnen toepassen of verbeteren?

  • “Ik stel meer concrete doelen in mijn werk. Dat geeft richting en focus. En ik voel me letterlijk en figuurlijk minder doelloos. Zo hebben we dit jaar een ambitieus plan. We willen minstens 25% groeien ten opzichte van 2022. We verdelen de taken beter, en gaan op zoek naar ondersteuning in de administratie en onze commerciële activiteiten. Beter timemanagement helpt ons om onze doelen te halen.”
  • “Ook kleine dingen helpen. Ik heb een grote schoonmaakactie gehouden in mijn mailbox. Die is nu een stuk overzichtelijker en rustiger. Maar… de mail loopt stiekem ook alweer op. Ik moet hier dus echt scherp op blijven.”
  • “Ik werk nu vaker met tijdsblokken, met activiteiten die ik wil doen. Een praktisch voorbeeld: ik plan dagelijks twee momenten in om mijn mailbox te openen: om 10:00 uur en om 15:00 uur. De kunst is om me in de praktijk ook aan die blokken te houden. En me niet te laten verleiden door tijdverslinders.”

Met wat voor soort deelnemers volgde je de training?

“De groep was heel divers. Een paar deelnemers werkten in de techniek, er was een consultant bij, een personal assistant, een tekstschrijver en twee collega’s van een machinefabriek.”

Hoe kwam je bij IMK Opleidingen terecht?

“Ik ontvang al jaren de nieuwsbrief van IMK Opleidingen, dus zij zaten in mijn geheugen. Ik ging kijken op hun site en daar vond ik meerdere cursussen op het gebied van persoonlijke effectiviteit, waaronder timemanagement.”

Ga je dit jaar weer een training volgen?

“Misschien ga ik nog een cursus doen in de hoek van persoonlijke effectiviteit. IMK Opleidingen is me goed bevallen. Ook door de ondersteuning van de trainer waar ik nog steeds terecht kan, ook na afloop van de cursus.”

Meer informatie

Wil jij net zoals Sjoerd de cursus Timemanagement volgen? Bekijk dan hier de inhoud van de cursus. Lees ook het artikel “Weg met smoezen om niet aan timemanagement te doen ”.