‘Ik doe het zelf wel even. Dat gaat sneller dan dat ik het uitleg.’ Ben je een leidinggevende en hoor je jezelf dit weleens zeggen? Het is jouw functie om leiding te geven, niet om uit te voeren. In dit artikel leggen we uit hoe je jezelf uit de uitvoering houdt.
Inhoud
Blijf niet hangen in je rol als expert
Veel leidinggevenden zijn expert in hun vakgebied. Vanuit een uitvoerende rol groeien ze door naar een leidinggevende functie. Met alle kennis en kunde op zak, is het verleidelijk om medewerkers precies te vertellen wat en hoe ze iets moeten doen. Of erger nog: om het werk zelf te doen.
Nu je leidinggevende bent, is je positie veranderd. Van inhoudelijke expert zijn naar het aansturen van andere experts. Geef jouw medewerkers de kans om hun expertrol ook verder te ontwikkelen. Laat ze daarbij vrij om hun eigen methodes te ontwikkelen, maar blijf beschikbaar voor advies.
Lees ook: Beginnend leidinggevende: De 5 grootste valkuilen
Delegeren kun je leren
Merk je dat je toch nog veel zelf doet? Of vind je het lastig om taken uit handen te geven? Hoog tijd voor verandering. Deze zes stappen zullen je helpen.
1. Geef anderen de kans
“Dat doe ik wel even. En dit pak ik ook wel op.” De grootste valkuil voor leidinggevenden is dat ze zichzelf te veel taken toebedelen. Is het niet meteen duidelijk bij wie een bepaalde taak hoort? Vraag in een teamoverleg wie het wil oppakken. Sommigen zullen zich meteen opwerpen, maar anderen moeten daar wat langer over nadenken. Geef ook hen de kans.
2. Wijs iemand aan
Stelt niemand zich beschikbaar om een actiepunt op te pakken? Doe het dan niet zelf, maar beslis wie dit het beste kan oppakken. Kijk de persoon aan en vraag: “Mehmed, wil jij deze taak oppakken?”. Duidelijk spreken, oogcontact en een stevige houding zijn hierbij in je voordeel.
3. Kies de meest geschikte medewerker
Wie heeft de kennis en vaardigheden om een taak uit te voeren? Wie is er goed in én heeft er tijd voor? Voor het beste resultaat kies je de meest geschikte medewerker. Soms zul je concluderen dat je dat zelf bent. Kies dan voor de nummer twee. Zo wordt jouw tijd niet opgeslokt, maar blijf je beschikbaar voor hulp en advies.
4. Ga het gesprek aan
Juiste persoon gevonden? Vertel niet hoe diegene de taak het best kan uitvoeren, maar vraag hoe hij of zij dit gaat aanpakken. Als je iemand aan hebt moeten wijzen, kan het zijn dat diegene hier nog onzeker over is. Vraag dan bijvoorbeeld: “Weet je al hoe je dit gaat aanpakken?” of “Vind je het fijn om te bespreken hoe we deze taak het beste kunnen aanvliegen?”.
5. Spreek de oplossing door
Voor zelfvertrouwen en het beste resultaat, laat je de medewerker zelf met een oplossing komen. Geef bevestiging als je denkt dat dit de juiste oplossing is. “Dat lijkt me top. Zo zou ik het zelf ook doen.” Is er nog wat meer sturing nodig? Corrigeer niet, maar vraag door en zeg bijvoorbeeld: “En heb je ook aan <…> gedacht?”.
Wanneer je samen een goede oplossing gevonden hebt, sluit je af met een compliment of spreek je je vertrouwen uit. “Ik merk het al, dit komt helemaal goed.” of “Wat pak je dit zorgvuldig op!”
6. Tussendoor controleren
Bij de volgende samenkomst (of tussendoor) vraag je wat de status van het actiepunt is. Is er nog hulp of advies nodig? Lukt het om de taak voor de gestelde deadline af te ronden? Sluit altijd af met een compliment.
Geen enthousiasme na aanwijzen?
Heb je iemand aan moeten wijzen, maar merk je dat diegene hier eigenlijk geen zin in heeft? Neem die persoon dan na de bijeenkomst even apart en vraag of je vermoeden klopt. Ziet iemand een taak echt niet zitten, vraag dan wat nodig is om hem toch succesvol uit te voeren.
- Geen zin? Helaas pindakaas. Het moet toch echt gebeuren. Geef de taak niet aan een ander (en doe het al helemaal niet zelf!), maar leg uit dat je de volgende keer iemand anders zult aanwijzen.
- Niet genoeg kennis of kunde? Stel dan voor om het samen op te pakken. Of stel een collega aan die om hulp gevraagd kan worden. Dan kan diegene het de volgende keer zelf.
Ontwikkel je leiderschapsvaardigheden
Na het lezen van dit artikel weet je waarom het belangrijk is om niet alles zelf te doen én hoe je taken delegeert. Deze en meer praktische leiderschapsvaardigheden aanleren? Schrijf je dan in voor onze training Starten met leidinggeven of de training Leidinggeven aan projecten.
Bereid je voor op jouw nieuwe rol als leidinggevende. Volg dé cursus voor beginnende leidinggevenden.
Ontdek de cursusDe meest gestelde vragen over projectmanagement
Waarom moet je als leidinggevende niet te veel zelf doen?
Als leidinggevende is het je functie om leiding te geven, niet om uit te voeren. Daar zijn andere specialisten (nu) verantwoordelijk voor. Zo blijf je zelf beschikbaar voor advies en hulp.
Wat als iemand een taak niet uit kan of wil voeren?
Vraag waarom niet. Geen zin of niet genoeg kennis en kunde? In het laatste geval kun je aanbieden om het samen te doen, zodat hij of zij het kan leren en de volgende keer zelf kan. Geen zin? Ga het niet zelf doen en geef de taak niet aan een collega, maar beloof de volgende keer iemand anders deze taak te geven.
Hoe kan ik mijn leiderschapsvaardigheden ontwikkelen?
Door veel te oefenen! En door een training, opleiding of cursus op het gebied van leiderschap te volgen.