14 juni 2022

“Ik hoorde dat de overheid in 2022 een STAP-budget gaat introduceren”, zegt Simone van Rens. Ik werk als re-integratiecoach en adviseer daarom mijn medewerkers om door te leren. Daarnaast probeer ik zelf ook ieder jaar een opleiding of training te volgen. Omdat STAP mijn interesse trok, ben ik op Google gaan zoeken op “STAP-budget” en kwam terecht op de website stap-budget.nl. Hier kun je gemakkelijk filteren en kijken welke opleiding het beste bij jou past.

“Bij mij is het op dezelfde manier gegaan”, zegt Wendy Smit. Binnen het bedrijf waar Wendy werkt, is ze werkzaam in het team ‘Organisatie & Talent’. Net als Simone, heeft Wendy ook gekozen om de tweedaagse cursus Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie te volgen bij IMK Opleidingen. Tijdens deze cursus leer je de principes van vitaal werken en hoe je dit kunt toepassen binnen een organisatie. Bovendien leer je aan de hand van data hoe je bijvoorbeeld ziekteverzuim en vergrijzing binnen de organisatie kan voorkomen.

“Door het STAP-budget is mijn cursus geheel betaald”

“Een voor mij relevante cursus die geheel is betaald met het STAP-budget. Echt super! Via de website van IMK Opleidingen was het in februari al mogelijk om een vooraanmelding te doen. Nadat ik mij had ingeschreven kreeg ik een aanmeldbewijs. Dit bewijs had ik nodig om mijn aanvraag te doen via het STAP-portaal van het UWV op 1 maart. Wel stond ik urenlang in de wacht voordat mijn aanvraag er tussendoor was bij het UWV vertelt Wendy”. “Ja dat is voor mij erg herkenbaar, zegt Simone. Verder verliep daarna alles soepel: Van IMK Opleidingen ontving ik op 3 maart al een bevestiging dat de training doorging en 2 weken later had ik al toegang tot de digitale leeromgeving.”

Duurzame inzetbaarheid: belangrijk voor jou en voor de organisatie

Vitaliteits training Dorine - IMK OpleidingenSimone en Wendy hebben dus de cursus Duurzame Inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie gevolgd. Dit thema wordt gelukkig steeds vaker besproken in organisaties. Trainster Dorine Veelders werkzaam bij IMK Opleidingen vindt dit terecht. “Alles verandert tegenwoordig zoals: je werk, omstandigheden, behoeftes. Als je voor jezelf hebt ontdekt waar je in uitblinkt, wat je belangrijk vindt en hiermee aan de slag gaat, dan maakt jou dat gelukkiger en kun je hierdoor goed blijven werken. Echter, is dat een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de werkgever en werknemer. Want met energieke, gedreven en betrokken werknemers worden betere prestaties behaald. Tijdens de cursus leer je hoe je als HR-professional of leidinggevende duurzame inzetbaarheid meer aandacht kunt geven binnen het bedrijf. De cursus is zowel theoretisch (wat is duurzame inzetbaarheid?) als praktisch (hoe ga je dit inzetten binnen jouw organisatie).”

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Het is een (landelijke) subsidie voor mensen die een opleiding of training willen volgen. De overheid wil hiermee alle Nederlandse inwoners stimuleren om zelf het heft in handen te nemen als het aankomt op hun carrière en ‘een leven lang ontwikkelen’. Of je nu aan het werk bent of nog op zoek bent naar jouw perfecte baan, het STAP-budget geeft je een duwtje in de juiste richting. Medewerkers in loondienst, zzp’ers, mensen met een eigen onderneming, werkzoekenden: iedereen heeft recht op de subsidie voor (om)scholing.

Wanneer kan ik het STAP-budget aanvragen?

Sinds 1 maart 2022 kun je STAP-budget aanvragen. Gedurende het jaar heb je elke twee maanden de kans om een aanvraag te doen. Hoe eerder in het tijdvak jij je aanvraag indient, hoe groter de kans dat het lukt. Een aanvraag moet je indienen voordat de scholing start. De scholing moet starten binnen drie maanden na het tijdvak waarin het STAP-budget is aangevraagd. IMK Opleidingen helpt jou als deelnemer daarbij en geeft een seintje zodra je de aanvraag kunt indienen.

Ook een training volgen op het gebied van HR met het STAP-budget?

Bekijk eens één van deze trainingen: