9 februari 2024

Sinds vorig jaar traint IMK Opleidingen professionals om gecertificeerd DISC-partner te worden. Waarom dat interessant is voor jou en de organisatie waar je werkt? Dat lees je in dit artikel 

Waar kun je DISC voor inzetten binnen je organisatie?

DISC kun je voor verschillende rollen en afdelingen inzetten. Hieronder noemen we enkele voorbeelden. 

Teams samenstellen 

Met DISC stel je teams samen van medewerkers die goed met elkaar kunnen samenwerken. Ideaal voor managers en organisaties die werken met wisselende teams of projectgroepen. 

Werving en selectie 

Gebruik DISC om de meest geschikte gedrags- en communicatiestijl te selecteren bij het gevraagde functieprofiel. De resultaten laten zien wie de beste kandidaat is. Aan de andere kant geeft het de sollicitant inzicht of de vacature en de gevraagde competenties aansluiten bij zijn of haar eigen profiel. Hierdoor ontstaat een objectief en transparant selectieproces.  

Mobiliteit en talentontwikkeling 

Wanneer een medewerker een andere functie ambieert of juist achterblijft in ontwikkeling, kun je met DISC gedrag- en communicatiepatronen doorgronden. Hierdoor ontstaat inzicht in het persoonlijke ontwikkelperspectief en de mogelijkheden. 

Ontwikkelgesprekken

Zet DISC in als instrument tijdens de jaarlijkse ontwikkelgesprekken en onderbouw persoonlijke ontwikkelplannen met harde data. 

Wat doet een gecertificeerd DISC-partner?

IMK Opleidingen werkt samen met Q4 Profiles. Q4 Profiles heeft DISC voor de Nederlandse markt ontwikkeld en afgestemd en IMK verzorgt als enige in Nederland namens Q4 de certificeringstrainingen.  

Na de de certificeringstraining kan de DISC-partner  

 • zelf DISC-profielen uitzetten en afnemen en de grafieken interpreteren om zo het zelfinzicht van mensen te vergroten 
 • de juiste persoon op de juiste plaats te zetten binnen een organisatie  
 • op basis van DISC gesprekken voeren en trainingen geven. 

De gecertificeerd partner mag DISC-profielen inkopen en krijgt toegang tot: 

 • Een uitgebreide kennisbank via de online portal 
 • Gepersonaliseerde tools 
 • Jaarlijkse kennissessies, masterclasses en netwerkevents 
 • Een klantvriendelijke en betrokken helpdesk 
 • Onze print-en-bind service 

Goed om te weten: bij de certificatie is het eerste jaar maintenance fee ook inbegrepen. Zo heeft de DISC-partner een jaar lang kosteloos toegang tot een persoonlijk account waarmee hij zelf mensen kan uitnodigen om een DISC vragenlijst in te vullen. Ook kunnen er teams aangemaakt worden en in een teamgrid gezet worden als DISC gebruikt wordt om teams samen te stellen. Daarnaast zijn er allerlei werkvormen om te gebruiken in DISC-sessies. 

Welke medewerkers zijn handig om te certificeren?

Om DISC effectief in te zetten binnen de organisatie, kun je denken aan het certificeren van verschillende soort medewerkers.

1. HR-professionals

HR-professionals spelen een cruciale rol in het personeelsbeheer en de ontwikkeling van organisaties. Gecertificeerde DISC-trainers binnen HR kunnen helpen bij het begrijpen van persoonlijkheids- en communicatiestijlen, het verbeteren van de werving en selectie van nieuwe medewerkers en ondersteunen bij teambuilding. Ook voor medewerkers die zich bezighouden met leiderschapsontwikkeling is een DISC-certificering waardevol.  

2. Teamleiders en managers

Voor teamleiders en managers kan een DISC-certificering helpen bij het bevorderen van de communicatie, het verminderen van conflicten en het verbeteren van de teamprestaties.

3. Interne trainers, coaches en opleidingsspecialisten

DISC helpt om ontwikkelbehoeftes beter in kaart te brengen zodat trainingen, opleidingen en coaching nog beter zijn afgestemd op de medewerkers. 

Waarbij kunnen gecertificeerde DISC-partners goed helpen?

Steeds meer organisaties werken in projectteams; effectief samenwerken is daarbij lang niet altijd vanzelfsprekend. Maar met een gecertificeerd DISC-professional in huis kun je op verschillende fronten winst behalen.  

 • Teamvorming: gecertificeerde DISC-professionals zijn getraind in het analyseren van DISC-profielen en kunnen teams samenstellen op basis van complementaire persoonlijkheden. Sterke punten worden optimaal benut en zwakke punten aangevuld. 
 • Betere communicatie: als je je eigen DISC-professional in huis hebt, kun je direct werken aan de communicatie binnen teams.  
 • Leiderschapsontwikkeling: gecertificeerde DISC-partners kunnen leiderschapskwaliteiten identificeren en ontwikkelen binnen een organisatie. Zo kun je gerichte ontwikkelplannen maken en het leiderschap zo optimaal mogelijk inzetten. 
 • Klantcommunicatie: medewerkers met kennis van DISC kunnen hun communicatie beter afstemmen op de klant en beter inspelen op de behoeftes van de klant. Een interne DISC-professional kan medewerkers daarin begeleiden en trainen. 
 • Conflicthantering: gecertificeerde DISC-partners kunnen effectief omgaan met conflicten binnen teams. Ze begrijpen de oorzaken door hun kennis van de persoonlijkheidsverschillen. Ze kunnen bemiddelen, conflicten oplossen en voorkomen en bouwen aan een positieve organisatiecultuur. 
 • Verhoogde productiviteit: een goede teamsamenstelling leidt tot een betere taakverdeling en optimalisatie van werkprocessen. Elk teamlid kan zich concentreren op taken die passen bij zijn of haar sterke punten waardoor de productiviteit wordt verhoogd. 

Met een gecertificeerd DISC-partner in je organisatie heb je een flinke voorsprong als het gaat om teamdynamiek, communicatie, leiderschapsontwikkeling en klantrelaties.  

Training gecertificeerd DISC-partner

Klinkt zo’n gecertificeerde DISC-professional als muziek in je oren of wil je zelf een certificering behalen? Dan is onze DISC certificeringstraining bij uitstek iets voor jou. Na het volgen van deze training mag je DISC-profielen inkopen en uitzetten binnen je organisatie. Ook kun je de profielen interpreteren, toepassen in je werk en uitleggen aan individuen.  

Minder conflicten, meer werktevredenheid en een hogere productiviteit, wie wil dat nou niet? Een win-winsituatie dus!