7 mei 2018

Kleur bekennen

Samenwerken vanuit tegenstelling of aanvulling?

Directeur Marie-José Blijlevens vertelt over haar samenwerking met collega-directeur Bert Pol. Mensen verwachten dat Bert en ik elkaar irriteren. Als ze horen dat wij samen de directie voeren van IMK Opleidingen, dan zijn ze verbaasd. Jullie? Samen? Wij moeten dan altijd wel lachen. We snappen waarom ze dat denken. Bert kan overenthousiast zijn en is extravert. Ik ben meer ingetogen en introvert. Waarom irriteren we elkaar dan niet? Doordat we elkaar respecteren en elkaar aanvullen. We hebben hetzelfde doel voor ogen, alleen onze wegen ernaartoe zijn anders.

Raken en overpakken

Als Bert iets vertelt, dan zet hij je aan het denken. Oneliners die je raken, daar is hij ontzettend goed in. Door zijn extraverte kant zijn we beter zichtbaar in de markt. Aan de andere kant kan Bert een idee droppen, maar dan blijft het in de uitvoering hangen. Daar pak ik het over. Door mijn analytische en organisatorische kracht worden ideeën werkelijkheid. Ik bouw een structuur en zorg voor de uitvoering.

Kloontjes

Ik zie vaak dat mensen het liefst samenwerken met collega’s die hetzelfde gedrag vertonen als zij. Ze verzamelen kloontjes van zichzelf om zich heen. Dat is zonde, want zo krijg je een eenzijdig beeld van de wereld, je zienswijze is beperkt. Met meerdere gedragsstijlen daag je elkaar uit om situaties van meerdere kanten te bekijken. Dat maakt je als organisatie veel sterker. Vooral als je ziet dat jullie einddoel hetzelfde is. Vervolgens kan jij doen waar je goed in bent en andere dingen aan die andere collega overlaten.

Botsen

Dat loslaten lukte mij in het verleden niet. Ik heb uiteraard vaker met collega’s gewerkt, waarbij we sterk van elkaar verschilden. Dat kon enorm botsen. We wilden elkaar overtuigen van onze eigen visie, maar daar schoten we niets mee op. Bert en ik hebben dat allebei, los van elkaar, geleerd. En dat maakt dat onze samenwerking van begin af aan ontzettend goed gaat. Natuurlijk is het leuk als mensen zich daarover verwonderen. Maar wat ons vooral met trots vervult, is dat het ervoor zorgt dat onze organisatie steeds verder groeit.

Groeien door inzicht in gedrag

Vooral door het zelf te ervaren, weten we hoeveel inzicht in gedrag bijdraagt aan de samenwerking en de groei van een organisatie. Daarom werken we in nagenoeg al onze trainingen met het Q4 DISC gedragsprofiel. Daarnaast hebben we trainingen die specifiek over gedrag gaan, zoals de incompany trainingen Praktisch aan de slag met DISC en Meer commercieel resultaat met DISC, onze open opleiding Middle Management B en de training Authentiek leiderschap. Ook benieuwd naar DISC?

Maak gratis uw eigen DISC profiel

 

Wil je met mij van gedachten wisselen?

Stuur me een e-mail of bel me via 0172 – 42 34 56.

Met vriendelijke groet,
Marie-José Blijlevens
Algemeen directeur
Marie-Jose@imkopleidingen.nl

 

 

Directie bekent kleur - juni 2018