Inleiding Winstgevend onderhandelen

Als je een verkoopfunctie vervult, zul je de situatie waarin de klant ‘er méér uit wil slepen’, ongetwijfeld uit ervaring kennen. Je staat voor een dilemma: geef je de korting niet, dan loopt de klant misschien weg. Geef je de korting wèl, dan geef je wellicht meer weg dan je eigenlijk wilt. Wat jij nodig hebt, is inzicht en vaardigheid in het lastige en tegelijk boeiende vak dat we onderhandelen noemen: het zoeken van creatieve win-win-oplossingen met behoud van de goede relatie.

Voor wie?

Voor alle medewerkers van bedrijven met een commerciële functie, zowel in de buitendienst als aan de telefoon, maar ook voor inkopers. Kortom: voor iedereen die ooit in aanraking komt met het begrip ‘korting’. Deze training vormt een uitstekend vervolg op onze verkooptrainingen. Het niveau van deze training is MBO+ niveau.

Wat ontwikkel ik?

In deze training richten we ons op het realiseren van optimale commerciële resultaten. Je leert omgaan met het kortingsconflict. Je leert de situatie herkennen en inschatten, je leert hoe het onderhandelingsproces in elkaar zit en je leert op praktische wijze het onderhandelen onder de knie te krijgen. Dit gebeurt zowel aan de hand van algemene oefeningen als ook aan de hand van je eigen beschrijving van jouw specifieke onderhandelsituaties. Aan het eind van de training ben je in staat om niet al te ingewikkelde onderhandelingen zelfstandig en succesvol te voeren.

Praktijkcoaching

Wij bieden praktijkcoaching aan, om na een training of opleiding de kennis en vaardigheden nog beter toe te passen in je werk. Terug in het werkveld gaan dingen soms toch anders dan verwacht. Met een coach breng je samen de geleerde lessen in de praktijk. Lees hier meer over praktijkcoaching.

Overige informatie

De training Winstgevend onderhandelen is alleen beschikbaar als Maatwerk training.
Wil je van gedachten wisselen over de ontwikkeling van teams of de koers van jouw organisatie? Neem gerust contact op voor een oriënterend gesprek.  Bel 0172 – 42 34 56 of mail naar support@IMKopleidingen.nl.

 

Programma

Op basis van de leerwensen vult de trainer het programma verder in. Wat in ieder geval aan bod komt:

  • Het schaarsteconflict als basis voor het onderhandelen
  • De valkuilen; te veel vechten of te veel samenwerken
  • De vier fasen in het onderhandelingsproces
  • Concessies; welke zijn goed en welke niet?
  • Praktische oefeningen waarmee de angst voor beschadiging van de relatie met jouw onderhandelingspartner of klant afneemt
  • Voorbereidingsopdracht dag 2: praktijkervaring noteren
  • Analyse van de beschreven situaties
  • We ontwikkelen gezamenlijk een succesvolle onderhandelingsstrategie
  • We spelen de situatie na in een veilige omgeving

De training Winstgevend onderhandelen is alleen beschikbaar als incompanytraining.
Klik hier voor meer informatie.

De training heeft op dit moment (nog) geen trainingsdata. Houd onze website in de gaten voor actuele data of neem contact op met één van onze studieadviseurs via studieadvies@imkopleidingen.nl of 0172 - 42 34 56.

Deze training is alleen beschikbaar als maatwerktraining. Klik hier voor meer informatie.

Wil je van gedachten wisselen over de ontwikkeling van teams of de koers van jullie organisatie? Neem gerust contact op voor een oriënterend gesprek.  Bel 0172 – 42 34 56 of mail naar studieadvies@IMKopleidingen.nl

Onze aanpak

Er wordt gewerkt in kleine groepen van gemiddeld 10 deelnemers, het maximum is 14 deelnemers. De werkwijze kenmerkt zich door veel interactie zoals ervaringsuitwisseling, discussies en oefeningen. Tijdens deze training ervaar je de voor- en nadelen van diverse onderhandelingstactieken en -stijlen aan de hand van praktijkvoorbeelden en rollenspelen.

Trainers

De training wordt gegeven door een ervaren trainer die regelmatig met gecompliceerde onderhandelingssituaties te maken heeft; voor zijn eigen bedrijf en als communicatieadviseur.

Leren doe je niet alleen in een leslokaal

Een opleiding of training staat bij IMK Opleidingen niet op zichzelf. Met de IMK Leerweg halen jouw medewerkers zoveel mogelijk uit hun training en blijft het effect zichtbaar. Vanaf het moment dat ze zijn aangemeld tot een jaar na de laatste lesdag worden ze geprikkeld en geïnspireerd om zichzelf verder te ontwikkelen. Gedragsverandering heeft tijd nodig om te verankeren en de IMK Leerweg faciliteert dat. Trainer Christine legt het hieronder uit.