Doe jij al aan social media recruitment? Als HR-medewerker is het jouw taak om de beste kandidaten te vinden voor openstaande functies binnen je organisatie. Je gebruikt misschien al de bekende wervingsmethoden, zoals het plaatsen van vacatures op job boards en het zoeken naar cv’s in cv-databases.
Inhoud
Onze trainer Esther Huisman krijgt regelmatig de vraag van deelnemers of ze ‘iets moeten’ met social recruitment. En zo ja, hoe ze dat dan moeten aanpakken. Esther vertelt in dit artikel meer over het inzetten van social recruitment en natuurlijk geeft ze ook tips en trucs voor het werven van nieuwe medewerkers via sociale media.
Wat is social media recruitment?
Social recruitment is het vinden van potentiële kandidaten voor openstaande functies via social media platforms zoals LinkedIn, Instagram, Facebook en Twitter. Personeel werven via social media dus. Met deze strategie richt je je op het bereiken van kandidaten die (nog) niet actief op zoek zijn naar werk, maar wel openstaan voor nieuwe kansen en mogelijkheden.
Social recruitment kent verschillende vormen zoals het plaatsen van vacatures tot het actief benaderen van potentiële kandidaten via social media. Ook het uitdragen van je werkgeversmerk met bijvoorbeeld video’s van medewerkers of een impressie van jullie product of dienst valt hieronder. Je wilt een breed publiek bereiken dat mogelijk geïnteresseerd is in jouw organisatie en wellicht ook in de openstaande vacatures.
Stel: jullie hebben een nieuw product dat binnenkort in de verkoop gaat. Je kunt je doelgroep meenemen in de ontwikkeling ervan. Van idee tot uitvoering. Wie waren erbij betrokken, welke stappen zijn er gezet en hoe zijn de eerste reacties van klanten? Dat hoef je niet in één video te doen, je kunt dat verdelen over verschillende updates. Zo laat je zien hoe jullie werken en je geeft een kijkje in de keuken.
Voordelen van social media recruitment
Sociale media zijn vooral heel geschikt om jouw organisatie onder de aandacht te brengen. Je bereikt potentiële kandidaten die misschien niet actief op zoek zijn naar werk, maar die wel geïnteresseerd zijn in wat jullie doen en dat kan leiden tot een aantal belangrijke voordelen voor jouw organisatie:
Een van de voordelen van social recruitment is dat je een bredere talentenpool kunt bereiken. Door gebruik te maken van social media kan je een groter publiek bereiken en de aandacht trekken van potentiële kandidaten die je anders misschien niet zou bereiken. Hierdoor vergroot je de kans om de perfecte kandidaat te vinden voor de openstaande functie. Daarnaast kan social recruitment leiden tot meer betrokkenheid van kandidaten bij jouw organisatie. Door actief te zijn op social media en te communiceren met potentiële kandidaten, kan je al vroegtijdig een relatie opbouwen. Dit kan ervoor zorgen dat kandidaten zich meer betrokken voelen bij jouw organisatie en sneller geneigd zijn om te solliciteren wanneer er een vacature beschikbaar is.
Een ander voordeel is dat je kandidaten kunt bereiken die momenteel werken bij jouw concurrenten. Bovendien kan social recruitment bijdragen aan meer diversiteit in jouw organisatie. Door actief te zijn op social media en gebruik te maken van verschillende kanalen, kan je een diverse groep kandidaten bereiken die anders misschien niet op de hoogte zouden zijn van de vacature. Tot slotte kan het kostenbesparend zijn. Het plaatsen van vacatures op social media is vaak goedkoper dan het plaatsen van een vacature op een jobboard. Dit helpt om kosten te besparen in de wervingsprocedure en kan dus voordelig zijn voor jouw organisatie.
Nadelen van social media recruitment
Hoewel social media recruitment veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Zo kan social recruitment tijdsintensief zijn. Het bijhouden van social media accounts en het beheren van de interactie met kandidaten kan veel tijd in beslag nemen. Dit kan een uitdaging zijn voor organisaties met beperkte middelen en personeel. Een ander nadeel van social recruitment is dat het kan leiden tot een lagere kwaliteit van kandidaten. Hoewel je met het plaatsen van vacatures op social media een grotere hoeveelheid kandidaten bereikt, voldoen zij niet altijd aan de gevraagde functie-eisen. Dit kan leiden tot meer tijd om de juiste voorselectie te maken.
Het kan ook leiden tot selectiebias, wat betekent dat recruiters onbewust bevooroordeeld kunnen zijn bij het selecteren van kandidaten. Bijvoorbeeld, recruiters kunnen bepaalde kandidaten selecteren op basis van hun uiterlijk, achtergrond, interesses, of andere factoren die niet gerelateerd zijn aan de kwalificaties voor de functie.
Het is belangrijk om deze nadelen in overweging te nemen bij het beslissen of social media recruitment geschikt is voor jouw organisatie. Door de voordelen en nadelen af te wegen, kan je een weloverwogen beslissing nemen over de wervingsstrategie van jouw organisatie.
8 stappen voor het opzetten van een social media recruitment strategie
Hoe werkt social recruitment precies? Esther maakte een 7-stappenplan waarmee je je eigen social recruitment strategie kunt opzetten:
- Bepaal jouw doelgroep
Voordat je begint met het opzetten van jouw social recruitment strategie, is het belangrijk om te weten wie je wilt bereiken. Bepaal jouw doelgroep, inclusief hun demografische gegevens, interesses, vaardigheden, interesses, wat ze lezen of kijken, enzovoort. In de social media marketing noemen ze dit ook wel een persona. Je maakt dan een fictief personage die jouw doelgroep vertegenwoordigt. Dit helpt je om gerichte content te maken en de juiste kanalen te kiezen. - Kies de juiste kanalen
Er zijn veel sociale media kanalen beschikbaar en het is belangrijk om de kanalen te kiezen die het beste aansluiten bij jouw doelgroep en jouw organisatie. Als jouw doelgroep vooral uit jongeren bestaat, is Instagram of TikTok misschien de beste keuze. Als je een zakelijke doelgroep hebt, is LinkedIn waarschijnlijk geschikter. - Maak een contentstrategie en bouw aan jullie werkgeversmerk
Om jouw social recruitment strategie succesvol te maken, moet je waardevolle en relevante content maken die jouw doelgroep aanspreekt. Dit kan bestaan uit artikelen, video’s, infographics en meer. Zorg ervoor dat de content aansluit bij jouw employer brand en de cultuur van jouw organisatie. Een contentkalender kan daarbij goed helpen: je plant voor een periode in wat je wanneer onder de aandacht wilt brengen en hoe je dat gaat doen. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen waar je rekening mee kunt houden, belangrijke beurzen en dagen zoals de Dag van de Secretaresse of de Dag van de Zorg. - Bouw een aantrekkelijk werkgeversmerk
Zorg ervoor dat jouw bedrijfsprofielen op de gekozen platforms een professionele en aantrekkelijke uitstraling hebben. Plaats regelmatig updates, deel over de bedrijfscultuur en successen, en betrek je huidige medewerkers om een authentiek beeld van jouw organisatie te geven. Laat iemand bijvoorbeeld een dagje vloggen of loop met de camera een dagje mee. Interview collega’s uit alle lagen van de organisatie, van stagiaire tot directeur. Laat zien waar jullie voor staan! - Bouw een community op
Door een community op te bouwen op social media, kun je een relatie opbouwen met potentiële kandidaten nog voordat er een vacature beschikbaar is. Dit kan helpen om de betrokkenheid van kandidaten te vergroten en hun interesse in jouw organisatie te wekken. Je wilt reacties oproepen zodat je in gesprek kunt gaan. Deel bijvoorbeeld eens een prikkelende stelling of vraag om een keuze tussen twee opties. - Plaats en adverteer vacatures op social media
Publiceer jouw vacatures op de geselecteerde sociale mediaplatforms. Zorg ervoor dat je duidelijk en beknopt bent over de functie-eisen en voordelen, en gebruik relevante hashtags om de zichtbaarheid te vergroten.
Maak gebruik van advertentieplatforms zoals LinkedIn Ads, Facebook Ads en Twitter Ads om jouw vacatures onder de aandacht te brengen bij een groter en relevanter publiek. Je kunt jouw advertenties targeten op basis van locatie, interesses, functietitel, vaardigheden en andere demografische gegevens. - Meten is weten
Het is belangrijk om de prestaties van jouw social recruitment strategie te meten. Maak gebruik van analytics om te kijken hoeveel mensen jouw content bekijken, op jouw vacatures reageren en solliciteren. Dit helpt je om jouw strategie te optimaliseren en betere resultaten te behalen. - Blijf vernieuwen
Social media is voortdurend in ontwikkeling en het is belangrijk om jouw social recruitment strategie voortdurend te evalueren en aan te passen aan de veranderende omgeving. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen en pas deze toe in jouw strategie om de beste resultaten te behalen.
Heb je zelf niet de kennis hoe je dit moet doen of weet je niet waar te beginnen? Schakel dan met iemand van marketing of jullie marketingbureau om hiermee te helpen.
Met deze 8 stappen kun je jouw social recruitment strategie opzetten en potentiële kandidaten bereiken. Onthoud dat social recruitment een langdurig proces is dat constante aandacht en aanpassing vraagt, maar met de juiste aanpak kun je een sterke talentenpool opbouwen en de gewenste kandidaten aantrekken voor jouw organisatie.
Kies de juiste kanalen voor social recruitment
Als je je social recruimtent strategie hebt opgesteld, dan is het tijd om de juiste social media kanalen te kiezen. Elk kanaal kent zijn eigen doelgroepen. Esther maakte een overzicht van de meest populaire kanalen, welke generaties je hiermee kunt bereiken en welk type content het beste werkt op elk kanaal:
- LinkedIn: LinkedIn is een zakelijk social media kanaal en is daarom bij uitstek geschikt voor het bereiken van professionele kandidaten. Je kunt hiermee zowel actieve als passieve kandidaten bereiken. Actieve kandidaten zijn op zoek naar een nieuwe baan en passieve kandidaten zijn momenteel niet actief op zoek, maar staan wel open voor nieuwe kansen. LinkedIn is met name geschikt voor de generaties X en Babyboomers. Het beste type content voor LinkedIn is inhoudelijke en relevante artikelen, en vacatures. Je ziet ook wel steeds meer informelere berichten op LinkedIn à la Facebook, maar in de basis blijft dit een zakelijk kanaal. Kijk ook goed naar wat bij jullie type organisatie past.
- Facebook: Facebook wordt vooral veel gebruikt door generaties ouder dan generatie Z. Het is het een na grootste sociale media kanaal ter wereld (Whatsapp staat op nummer 1) en biedt daarom een enorm potentieel bereik. Het beste type content voor Facebook is visueel, zoals afbeeldingen en video’s en korte en krachtige teksten.
- Instagram: Instagram is een visueel social media kanaal en is vooral populair onder generatie Z. Het beste type content voor Instagram is visuele content, zoals foto’s en video’s, en ook korte en pakkende tekst. Instagram is vooral geschikt om een positief beeld van jouw bedrijf te tonen en om de bedrijfscultuur te laten zien.
- Twitter: Twitter is een snel bewegend social media kanaal waarop korte en krachtige berichten worden gepost. Het is geschikt voor het bereiken van verschillende generaties, afhankelijk van jouw doelgroep. Twitter is met name geschikt voor de generaties X en Millennials (Y). Het beste type content voor Twitter is korte tekstberichten en links naar inhoudelijke artikelen of vacatures.
- TikTok: TikTok is vooral populair onder jongere generaties, zoals generatie Z. Het is geschikt voor het creëren van authentieke en creatieve content. Het beste type content voor TikTok is korte en pakkende video’s waarin jouw bedrijfscultuur en werknemers worden getoond.
Bedenk welk social media kanaal het beste aansluit bij jouw doelgroep en welk type content goed kan werken op dit kanaal. Door gerichte en relevante content te maken, kun je potentiële kandidaten aantrekken en jouw talentenpool uitbreiden.
En: zorg ook dat de sollicitatieprocedure past bij je doelgroep. TikTok-gebruikers wil je niet vragen om een cv en motivatiebrief maar die laat je een kort berichtje sturen via Whatsapp. Sowieso is het voor de jongere generaties belangrijk om te focussen op wat iemand kan en blij van wordt en minder te kijken naar opleiding en werkervaring.
Praktische tips om met recruitment via social van start te gaan
Wil je starten met recruitment via social media en ben je nog op zoek naar handige tips? Esther zet er nog enkele voor je op een rij:
- Ken je doelgroep: zorg ervoor dat je weet wie je wilt bereiken en wat hen motiveert om te solliciteren. Pas je boodschap en tone of voice aan op de doelgroep en gebruik de kanalen waarop zij actief zijn.
- Maak gebruik van video: video’s kunnen een krachtige manier zijn om potentiële kandidaten te bereiken. Maak korte en informatieve video’s die de sfeer en cultuur van jouw organisatie weergeven en geef zo een goed beeld van de werkzaamheden.
- Betrek je medewerkers: je eigen medewerkers zijn vaak de beste ambassadeurs voor je organisatie. Maak gebruik van hun netwerk en betrek ze bij de werving. Laat ze bijvoorbeeld testimonials of korte video’s maken over hun werk.
- Maak gebruik van hashtags: door het gebruik van hashtags kun je ervoor zorgen dat jouw berichten makkelijker gevonden worden door potentiële kandidaten. Maak gebruik van hashtags die relevant zijn voor de functie of branche waarin je op zoek bent naar kandidaten.
- Meet je succes: zorg ervoor dat je de resultaten van je campagne meet en analyseert. Door bij te houden welke kanalen en berichten het beste werken kun je je campagne bijsturen en optimaliseren voor betere resultaten.
- Maak connecties met potentiële kandidaten, volg relevante groepen qua beroepen of sectoren. Neem deel aan online discussies om jouw zichtbaarheid en netwerk op te bouwen. Dit kan je helpen bij het identificeren van passieve kandidaten die mogelijk geïnteresseerd zijn in jouw vacatures.
Als HR-medewerker is het belangrijk om te blijven experimenteren met nieuwe wervingsmethoden en te kijken welke het beste werken voor jouw organisatie. Social recruitment kan een waardevolle aanvulling zijn op jouw bestaande strategieën en kan je helpen de juiste kandidaten te vinden voor openstaande functies.
Meer leren?
Wil je meer weten over (social) recruitment? Met de training Recruitment leer je alles over de recruitmentstrategie van nu. Als je je verder wilt ontwikkelen als HR-professional dan is de opleiding Human Resource Management A iets voor jou. Je gaat aan de slag met het ontwikkelen en versterken van zowel je persoonlijke als specifieke HR competenties. Met de training Opzetten praktisch personeelsmanagement kom je tot een personeelsmanagement dat voor iedereen helder, effectief en geaccepteerd is.
Ben jij manager, dan ben je als vanzelf betrokken bij personeelszaken. De opleiding Middle Management A is jouw kompas in leiderschap, communicatie en personeelsbeleid.
Twijfel je welke opleiding, training of cursus het beste past? Neem dan contact op met onze studieadviseurs, ze helpen je graag met een vrijblijvend studieadvies. Je kunt ze bereiken via 0172 – 42 34 56.
Meest gestelde vragen over social media recruitment
Wat is social media recruitment?
Social media recruitment is het proces waarbij sociale media worden gebruikt om potentiële kandidaten voor een baan te bereiken en te werven. Dit kunnen kandidaten zijn die actief op zoek zijn naar ander werk maar ook kandidaten die dat niet zijn, maar wel openstaan voor nieuwe kansen en mogelijkheden.
Wat zijn de voordelen van social recruitment?
Enkele voordelen van social recruitment zijn dat je meer bereik hebt, het goedkoper kan zijn dan traditionele werving en selectie, je kunt targeten op specifieke doelgroepen en dat je een authentieker beeld kunt geven van de bedrijfscultuur.
Welke tips zijn er voor een succesvolle recruitment campagne?
Enkele tips voor een succesvolle recruitment campagne zijn: wees creatief, zorg dat je opvalt, gebruik authentieke content, toon je bedrijfscultuur en laat huidige medewerkers aan het woord.