16 januari 2024

Ben jij toe aan een volgende stap in je loopbaan en denk je erover om leidinggevende te worden? Lees dan snel verder want Denise Rösken, trainer bij IMK Opleidingen, geeft praktische tips hoe je dat aanpakt. 

Wat kenmerkt een goede leidinggevende?

Voordat je besluit om leidinggevende te worden, is het handig om te weten wat de kenmerken zijn van een goede leidinggevende. Aan de hand daarvan kun je zelf bepalen of de functie van leidinggevende echt bij je past en hoe je daarnaartoe kunt groeien.

Een goede leidinggevende:

  • kan strategisch denken en heeft een visie voor de toekomst.
  • beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Een goede leidinggevende kan goed luisteren en effectief communiceren (zowel schriftelijk als mondeling) met belanghebbenden.
  • is stressbestendig en kan goed besluiten nemen.
  • motiveert medewerkers, stimuleert ze, maakt ze enthousiast voor het werk dat ze doen en weet het beste uit het team te halen.
  • kan zich inleven in anderen (empathisch vermogen). Een goede leidinggevende begrijpt de behoeften en zorgen van zijn teamleden en reageert hier adequaat op.
  • herkent de kwaliteiten van zijn medewerkers, omarmt diversiteit, bevordert een positieve teamcultuur en bouwt zo aan een sterk team waarin goed wordt samengewerkt.
  • geeft constructieve feedback en begeleidt en coacht medewerkers in hun ontwikkeling.
  • is flexibel en kan zich daardoor goed aanpassen aan veranderende omstandigheden en omgaan met nieuwe uitdagingen.
  • is integer en eerlijk en transparant. Een goede leidinggevende gedraagt zich in lijn met de waarden van de organisatie.
  • kan doelen stellen en resultaten behalen.

Natuurlijk hangt het af van de organisatie, de teamleden en de specifieke functie welke eisen aan een leidinggevende gesteld worden. De ene leidinggevende functie is de andere niet. Bovendien is leiderschap iets waar je voortdurend aan werkt en waarin je je ontwikkelt.

Met 7 tips doorgroeien naar een leidinggevende functie

Denk je na het lezen van bovenstaande: Ja! Ik wil doorgroeien naar een leidinggevende functie? Bekijk dan snel onderstaande tips waarmee jij aan de slag kunt om de leidinggevende te worden die jij wilt zijn.

Tip 1. Word de beste in je werk

Vakmensen die doorgroeien naar de functie van leidinggevende, vallen op omdat ze heel goed zijn in hun werk. Hun potentie wordt gezien en de kans is groot dat het huidige werk op (korte) termijn niet meer voldoet. Daarom worden ze vaak benaderd om een volgende stap te zetten. Zorg dus dat jij steengoed wordt in wat je doet (en houd dat niveau vast) én ontwikkel je leiderschapsvaardigheden. Want goed zijn in je vak, betekent nog niet dat je automatisch een goede leidinggevende bent.

Tip 2. Toon leiderschap

Leiderschap begint niet pas wanneer je een leidinggevende positie hebt. Laat zien dat je proactief bent, initiatief toont en het vermogen hebt om anderen te motiveren, ongeacht je huidige functie. Fake it till you make it!

Tip 3. Leidinggevende competenties in kaart

Als je wilt doorgroeien naar een leidinggevende functie, is het belangrijk om te weten wat je sterke punten zijn en welke competenties je nog moet ontwikkelen. Wat heb je nodig om te komen waar je wilt zijn? Wees zo eerlijk mogelijk tegen jezelf. Vraag je collega’s feedback over jouw competenties en vaardigheden. Dit kun je doen aan de hand van het functieprofiel van de functie die je wilt hebben. En bedenk ook welke leidinggevende functie bij jou past: een teamleider heeft andere taken en verantwoordelijkheden dan een afdelingsmanager.

Tip 4. Maak een ontwikkelplan

Samen met je leidinggevende kun je een ontwikkelplan maken waarin staat aan welke competenties en vaardigheden je gaat werken en hoe je dat gaat aanpakken.
Denk bijvoorbeeld aan trainingen, workshops en opleidingen die gericht zijn op leiderschapsvaardigheden. Hier lees je welke opleidingen en trainingen interessant zijn voor leidinggevenden (in spé).

Tip 5. Leer van andere leidinggevenden

Leer van andere leidinggevenden binnen je organisatie. Wat maakt hen effectief? Analyseer hoe zij besluiten nemen, hoe zij communiceren en omgaan met uitdagingen. Wat spreekt je aan en wat zou jij anders doen? Misschien kun je van ze leren door ze te interviewen, mee te lopen of een leiderschapstraining bij te wonen.

Tip 6. Deel je ambities

Bouw aan je interne netwerk. Werk aan je zichtbaarheid en zorg dat anderen weten wat jouw ambities zijn. Zodra er sprake is van een vacature, is de kans groter dat er aan jou wordt gedacht. En anders weet jij dat je direct in actie moet komen.

Tip 7. Zorg dat je klaar bent om jezelf te verkopen!

Als de kans voorbij komt om door te groeien naar de functie van leidinggevende, wil je er natuurlijk wel voor zorgen dat jij die baan te pakken krijgt. Met voorgaande tips heb je je kansen al sterk vergroot, maar bereid je ook voor op de daadwerkelijke sollicitatie.

Weet wat jouw motivatie is, wat jou onderscheidt als leidinggevende, welke competenties je hebt en waar dat uit blijkt en welke punten je nog aan wilt werken. Kortom: waarom ben jij de beste kandidaat voor de functie?

Een voorbeeld: hoe Lars doorgroeide naar de functie van leidinggevende

Lars werkt inmiddels 6 jaar bij hetzelfde bedrijf en is toe aan een nieuwe uitdaging. Collega’s vragen regelmatig zijn mening, hij neemt in teamoverleggen vaak de leiding en hij voelt zich erg betrokken bij de organisatie. Zou de functie van teamleider iets voor hem zijn?

Hij wil het in elk geval onderzoeken. Hij begint te letten op wat andere teamleiders doen en hoe afdelingshoofden zich gedragen. Wat voor woorden zij gebruiken, welke standpunten ze innemen en hoe ze zich opstellen als er verschillende meningen zijn.

Lars vraagt om feedback van collega’s en denkt na over zijn vaardigheden en kwaliteiten. Hij meldt zich ook aan voor een cursus Praktisch leidinggeven op de werkvloer van zijn opleidingsbudget.

Bij teamoverleggen probeert hij te kijken naar het ‘grotere plaatje’ om op die manier inzicht te krijgen wat de gevolgen voor de organisatie zijn bij bepaalde besluiten.

Een paar maanden later is het tijd voor de beoordelingsgesprekken. Zijn leidinggevende is onder de indruk van de ontwikkeling die Lars heeft laten zien en vraagt wat zijn ambities zijn. Voor Lars zijn die helder, hij is er immers al een tijdje mee bezig. Weer een paar maanden later komt er een vacature voor de functie van teamleider beschikbaar en wordt Lars gevraagd om te solliciteren. Over een maand gaat hij leidinggeven aan een heel nieuw team!

Zet jij de eerste stap?

Als je wilt doorgroeien, is het belangrijk om jezelf te kennen. Wat zijn je sterke punten en waar kun je nog aan werken? Wat spreekt je aan in de functie van leidinggevende en wat niet? Hoe zou jij invulling geven aan je werk als leidinggevende?

De perfecte training is de cursus Starten met leidinggeven waarin je aan de slag gaat met het ontwikkelen van jouw leiderschapsvaardigheden en het verbeteren van je communicatieve vaardigheden.

Bereid je voor op jouw nieuwe rol als leidinggevende. Volg dé cursus voor beginnende leidinggevenden.

Ontdek de cursus
Wat doet een stagebegeleider - IMK Opleidingen