28 april 2023

Een goed onboardingsprogramma helpt nieuwe medewerkers om snel thuis te raken in het werk en zich onderdeel te voelen van de organisatie. Dit is een belangrijke start van een lange en succesvolle arbeidsrelatie. Met DISC kun je de onboarding persoonlijker maken zodat de nieuwe medewerker zich nog sneller kan inwerken en sneller productief wordt. In dit artikel lees je meer over DISC en hoe je het kunt inzetten bij het onboarden van nieuwe medewerkers. 

Wat is DISC?

Met het DISC-model krijg je inzicht in gedragsstijlen van jezelf en anderen. Het model kent vier gedragsstijlen of DISC-kleuren.

  • Rood staat voor een Dominante gedragsstijl
  • Geel staat voor Invloed
  • Groen is de kleur van Stabiel
  • Blauw is de kleur van Consciëntieus

Tip: klik op de kleur en lees alle kenmerken per type.

Iedereen heeft alle gedragsstijlen in zich maar één type gedragsstijl is het meest aanwezig in combinatie met een secundaire stijl. Het onboarden wordt veel effectiever als je die zoveel mogelijk afstemt op de voorkeursstijl van de nieuwe medewerker.

DISC model | IMK Opleidingen

Hoe gebruik je DISC bij het onboarden?

Een van de doelen van onboarding is dat een nieuwe medewerker zich zo snel mogelijk prettig en productief voelt in zijn nieuwe rol. Per gedragstype kun je aanpassingen doen in het het onboardingsprogramma zodat het goed aansluit bij de nieuwe collega. Hieronder zetten we wat mogelijkheden op een rijtje.

  • Dominante gedragsstijl (Rood):
    Als de nieuwe collega een dominante gedragsstijl heeft, kun je het beste kiezen voor een afwisselend programma dat uitdagend is. Laat de nieuwe collega bijvoorbeeld zelf initiatief nemen om contact te leggen met collega’s of laat hem of haar meedenken met een moeilijke casus bijvoorbeeld.
  • Invloedrijke gedragsstijl (Geel):
    Het gele type gaat goed op een fijne sfeer. Besteed veel tijd aan het sociale stuk en geef de nieuwe collega de ruimte om zich de cultuur eigen te maken.
  • Stabiele gedragsstijl (Groen):
    Deze introvert wil graag van toegevoegde waarde zijn en vindt het fijn om anderen te helpen met zijn of haar specialisme. Zet hem daarom zo snel mogelijk aan het werk zodat hij zich direct van nut kan voelen.
  • Consciëntieuze gedragsstijl (Blauw):
    Geef deze analytische collega het procedurehandboek en je hebt er geen kind aan. Schema’s en lijstjes maken helpen het blauwe type om zaken te analyseren. Gun hem daarvoor dan ook de tijd.

Hoe communiceer je effectief met al die gedragstypes?

Zeker als je de nieuwe collega nog niet goed kent, kan het zoeken zijn hoe je het beste met hem of haar kunt omgaan. DISC is dan een enorme hulp want als je eenmaal weet wat voor type iemand is, weet je precies wat wel en niet goed werkt.

Hieronder per type wat communicatietips op een rijtje:

  • Dominant (rood):uitleg disc model - IMK Opleidingen
    Het rode type heeft behoefte aan een beknopte presentatie van de feiten en wil zelf beslissingen kunnen nemen. Geef hem of haar daarom opties en alternatieven en laat hen de controle behouden over de situatie. Zorg dat er een win-win situatie ontstaat.
  • Invloed (geel):
    Het gele type houdt van positieve en enthousiaste communicatie en wil graag gewaardeerd worden. Biedt de ruimte om zich uit te drukken en breng structuur aan door het totaalplaatje te schetsen. In conflictsituaties is het belangrijk om kalm te blijven en niet persoonlijk te worden.
  • Stabiel (groen):
    Het groene type houdt van partnerschap en samenwerking. Communiceer daarom op een rustige en vriendelijke manier en geef de tijd om op hun eigen tempo beslissingen te nemen. Nodig hen uit om vragen te stellen en stel hen gerust.
  • Consciëntieus (blauw):
    Het blauwe type houdt van deskundigheid en feitelijke informatie. Bereid je dus goed voor op gesprekken en gebruik een formele toon. Maak samen een actieplan en leg goed uit waarom bepaalde beslissingen zijn genomen. Beloof niets wat je niet kunt waarmaken.

In het eerder gepubliceerde artikel van onze serie  DISC in de praktijk: Effectief communiceren met DISC  ontdek je nog meer waardevolle tips hoe je het beste kunt communiceren per voorkeurstijl.

DISC kun je trouwens nog voor veel meer HR-zaken inzetten: denk aan werving en selectie, beoordelen, leidinggeven, opleiding en ontwikkeling.

Welke trainingen zijn er op het gebied van DISC, HR en onboarding?

Wij hebben een breed aanbod van trainingen. In bijvoorbeeld de training Onboarding leer je hoe je een onboarding programma opstelt maar ga je er ook direct mee aan de slag. DISC zet je in om het onboarding programma nog persoonlijker te maken en nog effectiever.

We bieden ook DISC-trainingen aan, zoals de training DISC voor HR. Na het volgen van deze training beschik je over een objectieve en pragmatische tool voor HR-vraagstukken. Zoek je een meer allround opleiding op het gebied van HR? De opleiding Human Resource Management A behandelt alle aspecten van het HR-vak zoals cultuur, organisatie en gedrag, het effectief inzetten van personeelsinstrumenten, regie op personeelsbeheer en advies, coaching en mediation.

Twijfel je welke opleiding, training of cursus het beste bij jou past? Neem dan contact op met onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56. Ze helpen je graag en vrijblijvend!

Meest gestelde vragen over het personaliseren van het onboardingsproces

Wat is DISC?

DISC is een profiel dat inzicht geeft in gedrag en communicatiestijlen waarmee je kunt duiden waarom iemand op een bepaalde manier reageert. Ook kom je erachter hoe je je communicatie daarop kunt afstemmen.  

Waar kun je DISC voor inzetten?

DISC kun je inzetten voor verschillende doeleinden. Denk aan werving en selectie, onboarding, leidinggeven, beoordelen, teamontwikkeling en individuele ontwikkeling.  

Hoe kun je DISC inzetten bij onboarding van nieuwe medewerkers?

DISC kun je ook inzetten voor onboarding. Denk aan het aanpassen van het inwerkprogramma op de nieuwe medewerker. Is de nieuwe medewerker wat meer introvert (groen), ga diegene dan niet gelijk aan alle nieuwe collega’s voorstellen en bouw wat rustmomenten in. Zo zijn er per gedragstype aanpassingen te doen.