Inleiding OR en reorganisatie

Als OR heb je te maken met verschillende belangen. En tijdens een reorganisatie nog meer dan anders. Een reorganisatie creëert omstandigheden waar je normaal gesproken als OR niet mee te maken hebt en dat vraagt om andere acties. Welke acties zijn dat en waar moet je als OR rekening mee houden? De cursus OR en reorganisatie geeft antwoord op alle vragen waar je als OR tegenaan loopt tijdens een reorganisatietraject, van juridisch kader tot de uitvoering van de reorganisatie.

Voor wie is de cursus OR en reorganisatie?

Deze cursus is voor ondernemingsraden en OR-leden die (voor het eerst) te maken krijgen met een reorganisatie en hun rol daarbij zo goed mogelijk willen invullen.

Wat ontwikkel ik?

Na deze 1-daagse cursus heb je een uitgebreide gereedschapskist, waarin alles zit wat je nodig kan hebben bij het vervullen van jullie rol als OR tijdens een reorganisatie. Denk aan:

 • inzicht in wat een reorganisatie is en met zich meebrengt;
 • achterhalen wat de aanleiding en het doel van de reorganisatie zijn?;
 • de rol en de rechten van de OR;
 • juridisch kader en juridische consequenties;
 • omgaan met belangen van verschillende partijen: personeel, directie, vakbond etc.

Competenties

Je versterkt deze competenties:

 • Oordeelsvorming
  i
  Oordeelsvorming betekent dat je goed kunt bepalen wat de beste keuzes of beslissingen zijn op basis van informatie die je hebt.
 • Probleemanalyse
  i
  Probleemanalyse betekent dat je problemen kunt herkennen, mogelijke oorzaken kunt vinden, belangrijke informatie kunt verzamelen en onderzoek kunt doen. Je kunt kritisch denken en stap voor stap werken om een probleem te begrijpen en mogelijke oplossingen te vinden.
 • Onderhandelen
  i
  Onderhandelen betekent dat je anderen kunt overtuigen en compromissen kunt sluiten om tot een akkoord te komen waar iedereen het mee eens is ook al was dat eerst niet zo.
 • Leervermogen
  i
  Leervermogen betekent dat je goed kunt omgaan met nieuwe situaties en problemen. Je leert van nieuwe ervaringen en kunt nieuwe kennis en vaardigheden effectief gebruiken.
 • Plannen en organiseren
  i
  Plannen en organiseren betekent dat je goed kunt bedenken hoe je iets kunt uitvoeren en wat er nodig is om dat te doen.

Praktijkcoaching

Wij bieden praktijkcoaching aan, om na een training of opleiding de kennis en vaardigheden nog beter toe te passen in je werk. Terug in het werkveld gaan dingen soms toch anders dan verwacht. Met een coach breng je samen de geleerde lessen in de praktijk. Lees hier meer over praktijkcoaching.

Andere trainingen en opleidingen

Wil je je verder ontwikkelen als OR of als OR-lid? Dan hebben we verschillende mogelijkheden. Ben je net begonnen als OR-lid? Kijk dan eens naar de basistraining Actief en effectief in de OR. Of bekijk de cursus Financieel inzicht in de OR, die inzicht geeft in de kengetallen waarmee je de gezondheid van de organisatie kunt meten en waardoor je een betere gesprekspartner wordt voor de bestuurder.

Twijfel je welke opleiding, cursus of training het beste past? Onze studieadviseurs helpen je graag met persoonlijk advies via 0172 – 42 34 56.

Wat is de rol van de OR bij een reorganisatie?

In de meeste gevallen heeft de ondernemingsraad adviesrecht over een reorganisatie. De OR adviseert dan over het reorganisatietraject, toetst of er een weloverwogen besluit wordt genomen en houdt daarbij rekening met belangen van betrokken partijen en met de juridische kaders. Meer over de rol van de OR bij een reorganisatie leer je via deze cursus.

Wat is het verschil met de cursus Praktisch reorganiseren?

De cursus OR en reorganisatie is speciaal ontwikkeld voor de OR. De cursus Praktisch reorganiseren richt zich op HR-medewerkers en leidinggevenden.

Is de cursus OR en reorganisatie ook geschikt voor maatwerk?

De cursus OR en reorganisatie is heel geschikt voor een incompany maatwerktraining. We stemmen de inhoud dan helemaal af op de vraagstukken van de eigen OR rondom de reorganisatie. Meer informatie over maatwerktrainingen vind je hier.

Programma

 • Inzicht in de achtergronden van reorganisaties, zoals outsourcing, fusies, nieuwe technologieën, bezuinigingen of mogelijk faillissement.
 • De belangrijkste juridische aspecten – ontslagrecht, wijziging van arbeidsvoorwaarden, rol CAO, Wet melding collectief ontslag – en de daarbij betrokken partijen zoals het UWV en vakverenigingen.
 • De rechten van de ondernemingsraad bij reorganisaties op grond van de WOR (of CAO)
 • Omgaan met de verschillende belangen (aandeelhouders, werkgever, personeel en de vakverenigingen).
 • Afspraken over de feitelijke uitvoering van de reorganisatie: ontslagproces, achterblijvers en wijzigingen in de organisatie, communicatie, participatie en ondersteuning. Hoe houd je de winkel open tijdens het proces?

De cursus heeft op dit moment (nog) geen cursussdata. Houd onze website in de gaten voor actuele data of neem contact op met één van onze studieadviseurs via studieadvies@imkopleidingen.nl of 0172 - 42 34 56.

Deze training is alleen beschikbaar als maatwerktraining. Klik hier voor meer informatie.

Wil je van gedachten wisselen over de ontwikkeling van teams of de koers van jullie organisatie? Neem gerust contact op voor een oriënterend gesprek.  Bel 0172 – 42 34 56 of mail naar studieadvies@IMKopleidingen.nl

Onze aanpak

Leren doe je volgens ons niet alleen tijdens de cursus, maar zeker ook in de praktijk. Daarom ga je na jouw inschrijving direct online aan de slag met voorbereidingsopdrachten. Er is veel interactie met de trainer en de andere deelnemers, zoals rollenspelen en oefenen tijdens de cursus. Om het geleerde te borgen, kun je tot twaalf maanden na de start van de cursus contact onderhouden met de trainer en de andere deelnemers en al het naslagwerk nog bekijken.

Wie is mijn trainer?

De trainer heeft veel praktijkervaring en is gericht op de persoonlijke ontwikkeling van iedere deelnemer. Vanzelfsprekend heeft hij of zij uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van medezeggenschap, arbeidsrecht en personeelsmanagement.

Ongelimiteerd herhalen

Tijdens het volgen van een cursus krijg je veel nieuwe indrukken en ideeën. Bij IMK Opleidingen gaan we voor een volledige ontwikkeling van jouw inzichten en vaardigheden. Daarom mag je deze cursus zo vaak herhalen als je wilt. Sommige deelnemers vinden het prettig om na een aantal maanden deze nog eens te herhalen, anderen willen graag een opfrissing na een jaar. Je betaalt een vast laag bedrag om de cursus nog een keer te volgen.

Meer informatie vind je op a title=”Meer informatie over ongelimiteerd herhalen bij IMK Opleidingen” href=”/praktische-informatie/ongelimiteerd-herhalen/”>www.imkopleidingen.nl/herhalen.

Maatwerk

Wij maken deze cursus effectief voor jouw OR op maat. Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56 of studieadvies@imkopleidingen.nl.