Inleiding OR en reorganisatie

Als OR heb je te maken met verschillende belangen. En tijdens een reorganisatie nog meer dan anders. Een reorganisatie creëert omstandigheden waar je normaal gesproken als OR niet mee te maken hebt en dat vraagt om andere acties. Welke acties zijn dat en waar moet je als OR rekening mee houden? De cursus OR en reorganisatie geeft antwoord op alle vragen waar je als OR tegenaan loopt tijdens een reorganisatietraject, van juridisch kader tot de uitvoering van de reorganisatie.

Voor wie is de cursus OR en reorganisatie?

Deze cursus is voor ondernemingsraden en OR-leden die (voor het eerst) te maken krijgen met een reorganisatie en hun rol daarbij zo goed mogelijk willen invullen.

Wat ontwikkel ik?

Na deze 1-daagse cursus heb je een uitgebreide gereedschapskist, waarin alles zit wat je nodig kan hebben bij het vervullen van jullie rol als OR tijdens een reorganisatie. Denk aan:

 • inzicht in wat een reorganisatie is en met zich meebrengt;
 • achterhalen wat de aanleiding en het doel van de reorganisatie zijn?;
 • de rol en de rechten van de OR;
 • juridisch kader en juridische consequenties;
 • omgaan met belangen van verschillende partijen: personeel, directie, vakbond etc.

Competenties

Je versterkt deze competenties:

 • Oordeelsvorming
  i
  Oordeelsvorming betekent het vermogen om op basis van beschikbare informatie en heldere criteria juiste en realistische conclusies trekken.
 • Probleemanalyse
  i
  Probleemanalyse betekent het vermogen om problemen te signaleren, mogelijke oorzaken op te sporen, belangrijke gegevens te zoeken en onderzoeken en verbanden te leggen.
 • Onderhandelen
  i
  Onderhandelen betekent het vermogen om instemming te verkrijgen voor bepaalde plannen, ideeën of producten die in eerste instantie bij anderen geen draagvlak hebben.
 • Leervermogen
  i
  Leervermogen betekent het vermogen om nieuwe situaties en problemen te absorberen en kritisch te verwerken, en het effectief benutten van nieuwe ervaringen.
 • Plannen en organiseren
  i
  Plannen en organiseren betekent het vermogen om op effectieve wijze doelen en prioriteiten te bepalen, en de benodigde tijd, acties, middelen en mensen aan te geven om deze doelen te bereiken.

Andere trainingen en opleidingen

Wil je je verder ontwikkelen als OR of als OR-lid? Dan hebben we verschillende mogelijkheden. Ben je net begonnen als OR-lid? Kijk dan eens naar de basistraining Actief en effectief in de OR. Of bekijk de cursus Financieel inzicht in de OR, die inzicht geeft in de kengetallen waarmee je de gezondheid van de organisatie kunt meten en waardoor je een betere gesprekspartner wordt voor de bestuurder.

Twijfel je welke opleiding, cursus of training het beste past? Onze studieadviseurs helpen je graag met persoonlijk advies via 0172 – 42 34 56.

Wat is de rol van de OR bij een reorganisatie?

In de meeste gevallen heeft de ondernemingsraad adviesrecht over een reorganisatie. De OR adviseert dan over het reorganisatietraject, toetst of er een weloverwogen besluit wordt genomen en houdt daarbij rekening met belangen van betrokken partijen en met de juridische kaders. Meer over de rol van de OR bij een reorganisatie leer je via deze cursus.

Kan ik de cursus OR en reorganisatie gratis volgen met het STAP-budget?

De cursus OR en reorganisatie kun je gratis volgen met het STAP-budget. Kijk voor alle informatie over STAP op deze pagina.

Wat is het verschil met de cursus Praktisch reorganiseren?

De cursus OR en reorganisatie is speciaal ontwikkeld voor de OR. De cursus Praktisch reorganiseren richt zich op HR-medewerkers en leidinggevenden.

Is de cursus OR en reorganisatie ook geschikt voor maatwerk?

De cursus OR en reorganisatie is heel geschikt voor een incompany maatwerktraining. We stemmen de inhoud dan helemaal af op de vraagstukken van de eigen OR rondom de reorganisatie. Meer informatie over maatwerktrainingen vind je hier.

Programma

 • Inzicht in de achtergronden van reorganisaties, zoals outsourcing, fusies, nieuwe technologieën, bezuinigingen of mogelijk faillissement.
 • De belangrijkste juridische aspecten – ontslagrecht, wijziging van arbeidsvoorwaarden, rol CAO, Wet melding collectief ontslag – en de daarbij betrokken partijen zoals het UWV en vakverenigingen.
 • De rechten van de ondernemingsraad bij reorganisaties op grond van de WOR (of CAO)
 • Omgaan met de verschillende belangen (aandeelhouders, werkgever, personeel en de vakverenigingen).
 • Afspraken over de feitelijke uitvoering van de reorganisatie: ontslagproces, achterblijvers en wijzigingen in de organisatie, communicatie, participatie en ondersteuning. Hoe houd je de winkel open tijdens het proces?

Klik op de startdatum om de vervolgdata en locatie te tonen.

Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Cursus OR en reorganisatie regio Zwolle
Regulier inschrijven Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Di 26 September 2023
09:30
16:30
Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Cursus OR en reorganisatie regio Utrecht
Regulier inschrijven Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Vr 13 Oktober 2023
09:30
16:30
Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Cursus OR en reorganisatie regio Den Bosch
Regulier inschrijven Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Do 02 November 2023
09:30
16:30
Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Cursus OR en reorganisatie regio Rotterdam
Regulier inschrijven Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Ma 20 November 2023
09:30
16:30
Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Cursus OR en reorganisatie regio Amsterdam
Regulier inschrijven Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Vr 08 December 2023
09:30
16:30

Tarieven

Toon prijzen incl. btw
 • Locatiekosten Open Cursus Programma € 55.00 € 66.55
 • (Online) Lesmateriaal Open Cursus Programma € 55.00 € 66.55
 • Cursusprijs Open Cursus € 455.00 € 550.55
Totaal (excl. btw) (incl. btw) € 565.00 € 683.65
 • Lunchkosten* - €20.00
 • STAP-budget - €545.00
Te betalen €0.00

* De lunchkosten vallen buiten de vergoeding van de STAP-subsidie. Deze nemen wij voor onze rekening.

Studiebelasting

De cursus heeft een studiebelasting van 16 uren. Dit omvat de voorbereiding, het maken van opdrachten en het bijwonen van de cursus.

Niveau van de cursus

Een formeel diploma is geen vereiste voor deelname. Het werk- en denkniveau van deze cursus is mbo+.

Twijfel je of je deze cursus kunt of wilt volgen, overleg dan gerust met onze studieadviseurs via 0172 - 42 34 56.

Onze aanpak

Leren doe je volgens ons niet alleen tijdens de cursus, maar zeker ook in de praktijk. Daarom ga je na jouw inschrijving direct online aan de slag met voorbereidingsopdrachten. Er is veel interactie met de trainer en de andere deelnemers, zoals rollenspelen en oefenen tijdens de cursus. Om het geleerde te borgen, kun je tot twaalf maanden na de start van de cursus contact onderhouden met de trainer en de andere deelnemers en al het naslagwerk nog bekijken.

Wie is mijn trainer?

De trainer heeft veel praktijkervaring en is gericht op de persoonlijke ontwikkeling van iedere deelnemer. Vanzelfsprekend heeft hij of zij uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van medezeggenschap, arbeidsrecht en personeelsmanagement.

Ongelimiteerd herhalen

Tijdens het volgen van een cursus krijg je veel nieuwe indrukken en ideeën. Bij IMK Opleidingen gaan we voor een volledige ontwikkeling van jouw inzichten en vaardigheden. Daarom mag je deze cursus zo vaak herhalen als je wilt. Sommige deelnemers vinden het prettig om na een aantal maanden deze nog eens te herhalen, anderen willen graag een opfrissing na een jaar. Je betaalt een vast laag bedrag om de cursus nog een keer te volgen.

Meer informatie vind je op a title=”Meer informatie over ongelimiteerd herhalen bij IMK Opleidingen” href=”/praktische-informatie/ongelimiteerd-herhalen/”>www.imkopleidingen.nl/herhalen.

Ook incompany

Wij maken deze cursus effectief voor jouw OR op maat. Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56 of studieadvies@imkopleidingen.nl.