Inleiding Verzuimgesprekken, tactiek en vaardigheden

Langdurig ziek zijn is voor niemand leuk. Niet voor medewerkers, maar ook niet voor de organisatie. Wist je dat jouw persoonlijke contact van grote invloed kan zijn op herstel en terugkeer? Hoe blijf je in gesprek en zorg je voor goed inzicht in de (vaak complexe) achtergronden van het verzuim?

In deze workshop ga je aan de slag met gespreksvaardigheden die bijdragen aan werkhervatting en herstel. Uiteraard binnen de wettelijke kaders, maar ook vanuit menselijk oogpunt.

Strategische beslissingen maken

Naast praktische vaardigheden voor verzuimgesprekken richten we ons ook op het ontwikkelen van een bedrijfsstrategie rondom verzuim. Je leert waarom voorkomen beter is dan genezen en hoe je dat doet. Oog voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers en vitaliteit is hierbij van groot belang. Voor meer verdieping kun je ook onze cursus Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie volgen.

Voor wie is de training Verzuimgesprekken, tactiek en vaardigheden?

Deze training is ontwikkeld voor (personeels)managers, ondernemers en leidinggevenden die op een positieve en effectieve manier contact willen onderhouden met zieke werknemers.

Wat ontwikkel ik?

In de training Verzuimgesprekken, tactiek en vaardigheden leer je:

 • regie voeren in het contact met de zieke werknemer;
 • goede communicatie en samenwerking met de bedrijfsarts;
 • doelen en tactieken bepalen voor de gesprekken;
 • vaardigheden hanteren voor de verschillende contactmomenten en gesprekken;
 • bedrijfsstrategie voor ziekteverzuim ontwikkelen.

Praktijkcoaching

Wij bieden praktijkcoaching aan, om na een training of opleiding de kennis en vaardigheden nog beter toe te passen in je werk. Terug in het werkveld gaan dingen soms toch anders dan verwacht. Met een coach breng je samen de geleerde lessen in de praktijk. Lees hier meer over praktijkcoaching.

Incompany maatwerktraining

Deze training bieden we alleen als maatwerktraining aan. Dat betekent dat we de inhoud en voorbeelden afstemmen op de leerwensen van jouw organisatie. Onze ervaren trainer zal de training bij jullie op kantoor geven of op een locatie van jullie keuze.

Overige informatie

Wil je van gedachten wisselen over de ontwikkeling van teams of de koers van jouw organisatie? Neem gerust contact op voor een oriënterend gesprek. Bel 0172 – 42 34 56 of mail naar studieadvies@IMKopleidingen.nl.

Programma

Op basis van de leerwensen vult de trainer het programma verder in. Wat in ieder geval aan bod komt:

 • Rechten en plichten in kader van verzuimbegeleiding en preventie
 • Moeilijke situaties en valkuilen
 • Vertrouwen winnen en aansluiten bij persoonlijke situatie van de zieke werknemer
 • De juiste vragen stellen
 • Activeren
 • Regie voeren
 • Verschillende contactmomenten, do’s & don’ts

Deze training is alleen beschikbaar als maatwerktraining.

Klik hier voor meer informatie.

De training heeft op dit moment (nog) geen trainingsdata. Houd onze website in de gaten voor actuele data of neem contact op met één van onze studieadviseurs via studieadvies@imkopleidingen.nl of 0172 - 42 34 56.

Deze training is alleen beschikbaar als maatwerktraining. Klik hier voor meer informatie.

Wil je van gedachten wisselen over de ontwikkeling van teams of de koers van jullie organisatie? Neem gerust contact op voor een oriënterend gesprek.  Bel 0172 – 42 34 56 of mail naar studieadvies@IMKopleidingen.nl

 

9 / 10
07 juli 2015
Jacqueline Huizenga-van der Heide
Incompany training Verzuimgesprekken, tactiek en vaardigheden
Prima. Zaten herkenbare situaties in en het heeft wel heel erg te maken met de aanwezige deelnemers.
8 / 10
10 juli 2015
Loes de Esch-Logister
Incompany training Verzuimgesprekken, tactiek en vaardigheden
Zeer leerzaam, goede handvaten gekregen. Prettig dat de groep niet te groot was!

Onze aanpak

Bij IMK Opleidingen begint het leren al direct na de inschrijving. Wij bieden jou een breed leerconcept, waarvan de training de kern vormt. Via ons online leerplatform kun je vooraf aan de slag met een digitale preview van het lesmateriaal en een voorbereidingsopdracht. De training zelf is bijzonder interactief. Zelfanalyses, oefeningen, discussies en ervaringsuitwisseling maken jouw leerproces persoonlijk en zeer praktijkgericht. Tussentijds en na afloop heb je via Leren Online contact met jouw medecursisten. Tot zes weken na de training kun je bovendien gebruik maken van e-coaching met je trainer, als je hulp wenst bij het toepassen in je werksituatie

Leren doe je niet alleen in een leslokaal

Een opleiding of training staat bij IMK Opleidingen niet op zichzelf. Met de IMK Leerweg halen jouw medewerkers zoveel mogelijk uit hun training en blijft het effect zichtbaar. Vanaf het moment dat ze zijn aangemeld tot een jaar na de laatste lesdag worden ze geprikkeld en geïnspireerd om zichzelf verder te ontwikkelen. Gedragsverandering heeft tijd nodig om te verankeren en de IMK Leerweg faciliteert dat. Trainer Christine legt het hieronder uit.