10 oktober 2023

1 beeld zegt meer dan 1000 woorden. We weten het allemaal en toch gebruiken we in ons volwassen leven vooral heel veel woorden om ons uit te drukken in plaats van beeld. Terwijl beeld, volgens IMK-collega en zakelijk tekenaar Corine Smitt, steeds belangrijker wordt: “Ik ben ervan overtuigd dat beeldtaal over een paar jaar een verplicht vak is op school. Kijk maar naar Instagram, TikTok, YouTube: beeld spreekt aan.”  

In dit artikel legt Corine uit wat zakelijk tekenen is en hoe je ermee kunt beginnen.

Zakelijk tekenen is meer dan poppetjes tekenen

Zakelijk tekenen video - IMK OpleidingenZakelijk tekenen is het professioneel inzetten van illustraties. Die illustraties of tekeningen hoeven niet mooi te zijn of perfect: het gaat erom dat je met de tekening een boodschap helder overbrengt of de kern weergeeft.

Tekenen is iets wat velen van ons als kind graag deden, totdat we te horen kregen dat onze tekeningen wel wat beter, netter en mooier zouden kunnen waardoor we ermee stopten (behalve degenen die echt talent hadden).

Corine: “In een zakelijke omgeving wordt tekenen vaak als een beetje kinderachtig gezien en dat vind ik heel jammer. Want door te tekenen, worden je hersens op een andere manier geactiveerd waardoor je sneller verbanden ziet, creatiever wordt en je een andere energie krijgt. Door beeld toe te voegen, onthouden mensen iets sneller en langer.”

Zakelijk tekenen, voorbeelden waarbij je het kunt inzetten

Zakelijk tekenen kent meerdere vormen en toepassingsmogelijkheden. Zo kun je al tekenend notulen maken (sketchnotes) of met een tekening duidelijk maken hoe een proces verloopt. Ook tijdens brainstormsessies kun je zakelijk tekenen inzetten of tijdens een coachgesprek. Zakelijk tekenen werkt ook heel goed bij het bepalen van je missie en visie. Bij het maken van een tekening merk je meteen of die helder is, anders loop je vast in de tekening. Hetzelfde geldt bij het vastleggen van een koers of een doel.

Verder is zakelijk tekenen voor HR-professionals ook een mooie tool. Bijvoorbeeld om het personeelshandboek op een toegankelijke manier weer te geven. Of de verzuimprocedure. De gesprekkencyclus. Het onboardingsprogramma. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Zakelijk tekenen, een korte how-to

In de cursus Zakelijk tekenen geeft Corine nog veel meer tips en trucs, maar de beste lees je alvast hier!
Zakelijk tekenen symbolen - IMK Opleidingen

Tip 1. Er zijn geen regels

De belangrijkste regel van zakelijk tekenen is 1 regel, namelijk: er zijn geen regels. Er is geen tekenpolitie die in de gaten houdt of je tekening wel mooi of netjes is. Het gaat bij zakelijk tekenen niet om de mooiste tekening of de netste lijnen. Het gaat om het helder en compact overbrengen van een boodschap, een doel, een visie of een weergave van een bijeenkomst. En dat doet iedereen op zijn eigen manier.

Tip 2. Alles bestaat uit basisvormen

Eigenlijk alles wat je ziet, is opgebouwd uit een vierkant, een driehoek, een cirkel of een lijn. Of zelfs uit één vorm. Zo bestaat het eenvoudige gezicht hiernaast uit alleen maar cirkels en bogen. Let maar eens op de voorwerpen in je omgeving en kijk of je de basisvormen kunt herkennen.

Tip 3. Maak je eigen beeldenbibliotheek

Om snel te kunnen tekenen is het handig om standaard beelden te hebben die je gebruikt voor veel voorkomende voorwerpen of begrippen. Hoe vaker je die standaard beelden tekent, hoe minder je hoeft na te denken hoe je de tekening ook alweer moet maken. Je spieren slaan de beweging na een paar keer tekenen op in het spiergeheugen. Zo kun je heel snel tekenen en dat is handig als je bijvoorbeeld een overleg visueel wilt vastleggen.

Tip 4. Laat je inspireren en ontwikkel je eigen stijl

Zakelijk tekenen is in opkomst en dat is niet voor niks. Zo zie je dat er bepaalde beelden of symbolen door iedereen gebruikt worden. Dat is alleen maar handig, want eenduidigheid werkt goed bij een taal. Toch zul je zien dat iedereen die symbolen anders tekent. De een gebruikt strakke lijnen, de ander is wat losser. De derde tekent sierlijk, de vierde juist heel schetsmatig.

Door veel te oefenen en te kijken, ontwikkel je je eigen stijl.

Tip 5. Oefen, oefen, oefen

De belangrijkste tip is: oefenen, oefenen, oefenen. Hoe meer je tekent, hoe gemakkelijker en sneller het je zal afgaan.
Corine: “Ik teken bijvoorbeeld de weekplanning of alles wat we op vakantie van plan zijn te doen. Zo blijf ik mijn tekenvaardigheden verbeteren (én voor mijn dochter is het superhandig omdat zij direct ziet wat er allemaal op de planning staat). Ook probeer ik me zo min mogelijk aan te trekken wat anderen ervan vinden. Ik vind het leuk om te doen en het heeft mijn werk en leven verrijkt. Misschien dat anderen vinden dat mijn tekeningen beter kunnen of vinden ze het hele principe onzin. Dat maakt me echt niet uit, het levert me veel meer op dan dat het me kost!”

Regels Zakelijk tekenen - IMK Opleidingen

Meer weten over zakelijk tekenen?

Corine ontwikkelde voor IMK Opleidingen een cursus Starten met zakelijk tekenen. In die cursus leer je de basisbeginselen en ga je vooral heel veel oefenen zodat je vertrouwen krijgt in je eigen kunnen en er thuis en op je werk mee aan de slag kunt. Je leest er alles over op onze website.

Twijfel je of de cursus bij je past? Neem dan contact op voor een vrijblijvend studieadvies via studieadvies@imkopleidingen.nl of bel 0172 – 42 34 56.

 

Meest gestelde vragen over zakelijk tekenen

Wat is zakelijk tekenen?

Zakelijk tekenen is het inzetten van (getekende) illustraties om een boodschap over te brengen op een heldere en toegankelijke manier. Zakelijk tekenen kun je gebruiken om te notuleren maar ook om een missie en visie helder weer te geven of de huisregels van een organisatie te laten zien. De mogelijkheden zijn eindeloos.  

Moet je kunnen tekenen als je zakelijk wilt tekenen?

Bij zakelijk tekenen gaat het er niet om dat je mooi of netjes tekent. Het gaat erom dat je helder en in één oogopslag weergeeft wat je wilt overbrengen. Een tekening zegt meer dan woorden. 

Kan ik een cursus volgen om te leren zakelijk tekenen?

Iedereen kan leren zakelijk tekenen, een cursus volgen geeft je een extra snelle start. Een cursus volgen om te leren zakelijk tekenen kan heel goed helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Vaak vinden volwassenen het toch een drempel om te tekenen omdat ze vinden dat ze het niet goed kunnen. Tijdens een cursus krijg je tips en trucs en oefen je vooral heel veel. De cursus Starten met zakelijk tekenen is een voorbeeld van een training die je kunt volgen.