Inleiding cursus Starten met zakelijk tekenen

Heb je moeite om complexe ideeën en informatie begrijpelijk over te brengen? Ontdek de kracht van zakelijk tekenen. Met behulp van herkenbare iconen en tekeningen worden je presentaties en vergaderingen effectiever én leuker. Tijdens de cursus Starten met zakelijk tekenen leer je de basiskennis en pas je het direct toe in de praktijk.

Voor wie is de cursus Starten met zakelijk tekenen?

Deze training is ontwikkeld voor iedereen die in zijn werk via tekst communiceert en graag meer visueel wil doen. Maar hoe pak je dat aan? Dát leer je tijdens deze praktische cursus. Maar pas wel op: zakelijk tekenen werkt verslavend én is besmettelijk!

Wat ontwikkel ik?

Zakelijk tekenen is een visuele communicatietechniek waarbij tekeningen en iconen worden gebruikt om informatie en ideeën duidelijk en beknopt over te brengen.

Tijdens de praktische eendaagse training leren deelnemers:

 • Basisvaardigheden in zakelijk tekenen
 • Effectieve iconen creëren, de start van je eigen beeldbibliotheek
 • Processen illustreren met behulp van tekeningen
 • Je boodschap versterken met behulp van tekst en opmaak
 • Praktisch toepassen van zakelijk tekenen, zoals in presentaties
 • Effectief sketch notes maken tijdens vergaderingen
 • Vertrouwen opbouwen in eigen tekenvaardigheden
 • Het geleerde in de eigen praktijk toepassen

Competenties

Je versterkt deze competenties.

 • Visuele uitdrukkingsvaardigheid
 • Creativiteit/vindingrijkheid
  i
  Creativiteit of vindingrijkheid betekent dat je goed bent in het bedenken van nieuwe en waardevolle ideeën en oplossingen voor problemen of moeilijkheden.
 • Presenteren
  i
  Presenteren betekent dat je jouw eigen ideeën, kennis of een mening op een duidelijke en leuke manier aan anderen kunt vertellen.
 • Flexibiliteit/aanpassingsvermogen
  i
  Flexibiliteit of aanpassingsvermogen betekent dat je je gemakkelijk kunt aanpassen aan nieuwe situaties.
 • Innovatie-/vernieuwingsgericht
  i
  Innovatie- of vernieuwingsgerichtheid betekent dat je nieuwsgierig bent, nieuwe dingen wilt ontdekken en verbeteren.

Praktijkcoaching

Wij bieden praktijkcoaching aan, om na een training of opleiding de kennis en vaardigheden nog beter toe te passen in je werk. Terug in het werkveld gaan dingen soms toch anders dan verwacht. Met een coach breng je samen de geleerde lessen in de praktijk. Lees hier meer over praktijkcoaching.

Over de training Starten met zakelijk tekenen

Streamingdiensten worden elk jaar populairder en social media platformen richten zich steeds meer op visuele content. Terwijl bibliotheken juist moeite hebben om een nieuw publiek te binden. Mensen zijn nu eenmaal visueel ingesteld: ze kijken liever naar beelden dan dat ze een lap tekst doornemen.

Op het werk is dat net zo. Tijdens de cursus Starten met zakelijk tekenen leer je dit gegeven in te zetten. Je ontdekt hoe je teksten visueel kracht bij zet met heldere tekeningen. Eenmaal terug op de werkvloer ga je met je eigen beeldenbibliotheek zelfstandig aan de slag en weet je hoe je deze zelf verder kunt uitbreiden.

Tijdens de workshop is er veel interactie met de trainer en de andere deelnemers. Je wordt de hele dag uitgedaagd met leerzame en leuke oefeningen, waarbij je ontdekt dat ook jij kunt tekenen! Dat geeft je zelfvertrouwen een enorme boost.

Andere trainingen en cursussen

Wil je vooral betere presentaties geven? Volg dan de cursus Presenteren. Daar leer je de kneepjes van het vak en ga je na afloop met meer zelfvertrouwen, daadkracht en overtuiging je volgende presentatie in.

Meest gestelde vragen over de cursus Zakelijk tekenen

Wat is zakelijk tekenen?

Met zakelijk tekenen zet je met eenvoudige maar treffende tekeningen je geschreven communicatie kracht bij, bijvoorbeeld tijdens vergaderingen en presentaties. Zo maak je complexe ideeën en informatie makkelijker te begrijpen.

Hoe draagt zakelijk tekenen bij aan zakelijke communicatie?

Niemand wordt vrolijk van lappen tekst. Door je communicatie te verrijken met visuele notities, wordt dat wat je over probeert te brengen eenvoudiger te begrijpen. Bovendien verdwijnt alle ruis. Kortom: je communicatie wordt nóg duidelijker! En daar wordt iedereen vrolijk van: jij, je collega’s en je klanten. 

Hoe kan ik zakelijk tekenen leren?

Zakelijk tekenen leer je stap voor stap. Je begint in de training bij de basis en zal jezelf al snel verrassen met wat er allemaal uit je vingers komt. Vervolgens is het oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Daar starten we tijdens de cursus Starten met zakelijk tekenen direct mee! Eenmaal terug op de werkvloer ga je met je eigen iconenbibliotheek zelfstandig aan de slag en weet je hoe je deze zelf verder kunt uitbreiden.

De training Starten met zakelijk tekenen duurt één werkdag van 09.30 – 16.30 uur. Deze onderwerpen komen daarbij aan bod:

 • Voordelen van zakelijk tekenen
 • Uit je comfortzone
 • Basisvormen en visueel alfabet
 • Iconen en symbolen
 • Tekst is ook beeld
 • Emoties en beweging vatten
 • Toepassingen en drempels overwinnen
 • Praktische oefeningen en huiswerk
 • Stappenplan om het écht in de praktijk te brengen
Adresgegevens
Nog niet bekend
Niet bekend
Zakelijk tekenen regio Alphen aan den Rijn
Inschrijven Optie nemen Offerte aanvragen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Wo 24 Januari 2024
09:30
16:30

Tarieven

Toon prijzen incl. btw
 • Cursusprijs Open Cursus € 375.00 € 453.75
 • (Online) Lesmateriaal Open Cursus Programma € 65.00 € 78.65
 • Locatiekosten Open Cursus Programma € 55.00 € 66.55
Totaal (excl. btw) (incl. btw) € 495.00 € 598.95
 • Lunchkosten* - €20.00
 • STAP-budget - €475.00
Te betalen €0.00

* De lunchkosten vallen buiten de vergoeding van de STAP-subsidie. Deze nemen wij voor onze rekening.

Studiebelasting

De cursus heeft een studiebelasting van 16 uren. Dit omvat de voorbereiding, het maken van opdrachten en het bijwonen van de cursus.

Niveau van de cursus

Een formeel diploma is geen vereiste voor deelname. Het werk- en denkniveau van deze cursus is mbo+.

Twijfel je of je deze cursus kunt of wilt volgen, overleg dan gerust met onze studieadviseurs via 0172 - 42 34 56.

Onze aanpak

Bij al onze trainingen combineren we theorie en praktijk op een afwisselende manier. We passen de theoretische kennis toe op echte situaties die deelnemers aandragen, evenals voorbeelden die door de trainer worden gegeven. Ook ga je volop aan de slag met zakelijk tekenen leren in de praktijk en bouw je aan je eigen beeldenbibliotheek.

Zodra je aangemeld bent, kun je met voorbereidingsopdrachten aan de slag in onze digitale leeromgeving. Vanaf het begin van de training heb je als deelnemer een jaar lang toegang tot dit online leerplatform.

Wie is mijn trainer?

Corine Smitt is onze eigen in-huis illustrator en weet (bijna) alles van zakelijk tekenen vanuit haar eigen ervaringen. Plezier staat voorop, samen met de praktische toepassing. Ook deelt ze graag hoe zij zich van ‘ik kan niet tekenen’ ontwikkelde tot sketchnoter en zelfs illustrator.

Ook incompany mogelijk

We verzorgen deze training ook op maat voor een team. We stemmen de inhoud en voorbeelden dan af op jullie leerdoelen en dagelijkse werkpraktijk. Neem contact op met onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56 of studieadvies@imkopleidingen.nl om de mogelijkheden te bespreken.