4 augustus 2023

Op een bouwplaats zie je een groep mensen aan het werk. Er is één persoon die opvalt. Hij werkt mee, maar heeft ook een aansturende rol. Dat is de voorman. Maar wat doet een voorman precies en hoe word je er een? In dit artikel lees je er alles over.

Wat is een voorman?

Een voorman (of voorvrouw) kun je vergelijken met de aanvoerder van een voetbalteam. Hij of zij is onderdeel van het team, maar werkt ook mee. Naast zijn eigen werkzaamheden binnen het team, draagt de voorman ook de verantwoordelijkheid voor zijn teamgenoten en het werk.

Wat doet een voorman?

Voorman is een veelzijdige functie waar verschillende taken en verantwoordelijkheden bij horen. Zo is de voorman onder andere verantwoordelijk voor

 • het aansturen van het team;
 • het beantwoorden van vragen;
 • het oplossen van problemen;
 • het uitvoeren van werkzaamheden;
 • het maken van een planning;
 • en het controleren van de kwaliteit van het werk.

Waar werkt een voorman?

Een meewerkend voorman komt in veel verschillende sectoren en beroepsgroepen voor. Toch is de term vooral bekend in sectoren als de bouw, serviceverlening, logistiek en techniek.

In de bouw voert de voorman bijvoorbeeld werk uit op de bouwplaats, maar is hij ook verantwoordelijk voor het aansturen van een team bouwvakkers en het coördineren van de werkzaamheden.

Met wie werkt een voorman?

Een voorman werkt aan de ene kant nauw samen met zijn of haar teamgenoten. Maar de voorman heeft ook contact met een manager, bedrijfsleider en/of directie. De voorman houdt hen op de hoogte van de voortgang, problemen en resultaten van het team.

Salaris van een voorman in 2023

Het gemiddelde salaris van een voorman in 2023 ligt tussen de € 2.500,- en € 3.500,- bruto per maand. Dit is afhankelijk van de sector waarin je werkt en de ervaring die je hebt.

Hoe word je voorman?

De sector waarin je werkt, bepaalt welke vooropleiding nodig (of handig) is. In sommige sectoren is een opleiding op mbo-niveau vereist, in andere is dat niet nodig. .

In veel gevallen is het belangrijker dat je de juiste vakkennis en ervaring hebt opgedaan in het vakgebied en dat je over leiderschapsvaardigheden beschikt om mensen goed aan te sturen. Door het werken in verschillende functies en bij verschillende bedrijven, doe je kennis en ervaring op die van pas komt.

Belangrijke eigenschappen en vaardigheden

Een voorman is een belangrijke schakel tussen de werkvloer en het hogere management. Hieronder vind je een aantal belangrijke eigenschappen en vaardigheden die nodig zijn om de rol van voorman goed te kunnen vervullen:

 • Praktische vakkennis – Om goed aan te sturen en serieus genomen te worden door je teamgenoten moet je weten waar je het over hebt.
 • Leidinggeven – Door het team te motiveren en aan te sturen, zorg je ervoor dat de doelstellingen behaald worden.
 • Overwicht – Je bent de leider van het team. Het is daarom belangrijk dat je overwicht hebt op de rest van de teamleden.
 • Samenwerken – Voor het succes van de operatie ben je afhankelijk van je teamgenoten. Samenwerken (en het stimuleren daarvan) is daarom van groot belang.
 • Coachende vaardigheden – Niet elk teamlid zal zijn werkzaamheden direct zelfstandig uit kunnen voeren. Daarom moet je in staat zijn om medewerkers te coachen die dat nodig hebben.
 • Enthousiasme – Het is belangrijk dat je enthousiast bent over je vak en dit ook uitstraalt. Door je positieve instelling en energie motiveer je de rest van het team om de hoogste kwaliteit af te leveren.
 • Organisatievermogen – Een goed resultaat begint bij een goede voorbereiding. Door een goede organisatie en planning zorg je ervoor dat alles op tijd afkomt.
 • Verantwoordelijkheid nemen – Je bent verantwoordelijk voor de resultaten van het team.Rollen - manager - IMK Opleidingen

Doorgroeimogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om door te groeien naar een hogere functie. De meest logische vervolgstap is om manager van een afdeling te worden. Als manager ben je verantwoordelijk voor het aansturen van andere voormannen en zorg je ervoor dat processen binnen de afdeling soepel verlopen.

Een andere mogelijkheid is om door te groeien naar een functie als projectleider. Je stuurt dan niet alleen voormannen aan, maar ook andere medewerkers die betrokken zijn bij een project. Je bewaakt de planning en het budget en zorgt ervoor dat het project binnen de gestelde kaders wordt uitgevoerd. Jouw vakkennis en leidinggevende vaardigheden komen daarbij zeker van pas.

Rollen - Trainer - IMK Opleidingen

Een voorman kan er ook voor kiezen om zich te specialiseren in een bepaald vakgebied en bijvoorbeeld aan de slag te gaan als trainer of adviseur. Ook daarbij komen de opgedane vakkennis en sociale vaardigheden als voorman van pas.

Ontwikkel je vaardigheden

Als je net begint als voorman, kan het voelen alsof je in het diepe wordt gegooid. Om je vaardigheden te ontwikkelen en om beter voorbereid te zijn op je nieuwe rol, kan het helpen om een training te volgen. Tijdens de training Starten met leidinggeven leer je de belangrijkste vaardigheden.

Heb je al ervaring als leidinggevende, maar wil je je verder ontwikkelen? Bekijk dan onze training Praktisch leidinggeven op de werkvloer en leer je team nóg beter begeleiden, motiveren en effectiever aansturen.

Meest gestelde vragen over wat een voorman is en doet

Wat is een voorman?

Een voorman is iemand die verantwoordelijk is voor het aansturen van een team van medewerkers en het coördineren van werkzaamheden op de werkvloer. Daarbij werkt hij of zij zelf ook uitvoerend mee in het team.

Hoe word je voorman?

Om voorman te worden is ervaring in het vak en de vaardigheden om goed aan te kunnen sturen belangrijk. Soms is er een specifieke vooropleiding nodig, maar dit verschilt per sector.

Wat verdient een voorman?

Het salaris van een voorman varieert afhankelijk van ervaring, sector en regio. Over het algemeen ligt het bruto maandsalaris tussen de €2.500 en €3.500.