14 February 2024

Duurzame inzetbaarheid en binden, boeien en behouden zijn HR-thema’s die extra actueel zijn in deze krappe arbeidsmarkt. Ontwikkelgesprekken helpen hierbij.  

Wat is een ontwikkelgesprek?

De naam zegt het al: een ontwikkelgesprek is een jaarlijks terugkerend gesprek tussen leidinggevenden en medewerkers over hun ontwikkeling. Zo zorg je ervoor dat de juiste mensen op de juiste plek zitten en met plezier en betrokkenheid de beste resultaten behalen.  

Het hele jaar door gesprekken voeren

Het uitgangspunt is dat leidinggevende twee soorten gesprekken voeren met medewerkers.  

Het ‘goede’ gesprek wordt doorlopend gevoerd zodat de leidinggevende goed op de hoogte is van wat er speelt bij de medewerker. Dit goede gesprek is informeel en kan over van alles gaan: van werk tot privézaken (mits de medewerker die wil delen natuurlijk). Het gaat erom dat bekend is hoe de medewerker ‘in de wedstrijd’ zit zodat er op tijd maatregelen genomen kunnen worden als dat nodig en gewenst is. 

Het ontwikkelgesprek voert de leidinggevende jaarlijks. Dit gesprek is niet hetzelfde als een beoordelingsgesprek. Medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling. Ze verzamelen feedback bij collega’s, klanten en leveranciers ter voorbereiding op het gesprek. Zo worden ze uitgedaagd om zelfreflectie toe te passen in plaats van passief het oordeel van de leidinggevende aan te horen. 

Focus op ontwikkeling

In het jaarlijkse gesprek ligt de focus op ontwikkeling. Uiteraard is er aandacht voor successen en achterblijvende resultaten. De leidinggevende vertaalt die samen met de medewerker naar de toekomst: wat ga je anders doen? Waar wil je staan over 3 of 5 jaar? En wat ga je doen of heb je nodig om daar te komen? 

Medewerkers worden ondernemer van hun eigen carrière. Ze stippelen zelf hun pad uit en vragen om een training of opleiding als dat nodig is. De leidinggevende coacht, begeleidt en motiveert. 

Hoe begeleid je als HR-professional dit proces?

Is jouw organisatie toe aan vernieuwing van de gesprekkencyclus? Als HR-professional kun je dit proces begeleiden met onderstaande stappen:   

  1. Gezamenlijke voorbereiding: organiseer een gezamenlijke aftrapsessie waarin je met leidinggevenden de gesprekken voorbereidt. Hoe maak je als leidinggevende de stap van aansturen naar ondersteunen, coachen en begeleiden? Wat is het ‘goede gesprek’ en hoe kunnen ontwikkelgesprekken eruit zien? Oefen de gesprekken met rollenspellen of bied een (maatwerk)training aan.  
  2. Gesprekken voorbereiden: bespreek per medewerker op hoofdlijnen hoe de leidinggevende het gesprek ingaat. Jij begeleidt deze voorbereiding en coacht de leidinggevende. Dit kost veel tijd, maar de kwaliteit van de gesprekken gaat ermee omhoog. Een goede voorbereiding is het halve werk.  
  3. Opvolging: als alle gesprekken achter de rug zijn, maak je een informele ronde langs de leidinggevenden. Wat is eruit gekomen? Zijn er opleidingen of trainingen nodig? Dreigen mensen uit te vallen? Zo stimuleer je leidinggevenden meteen om niet in te zakken, maar in gesprek te blijven. Het is belangrijk dat ze afgesproken acties opvolgen en hun medewerkers in beeld houden. Op die manier kun je meten, heb je een goed inzicht in het personeelsbestand en kun je eventuele ontwikkelinterventies organiseren. 

Uiteindelijk gaan leidinggevenden niet eens zo veel anders doen. Het gaat vooral om een andere mindset: van beoordelen naar enthousiasmeren en ondersteunen.  

Praktische trainingen

Om een verandering in een gesprekkencyclus te ondersteunen, kun je verschillende trainingen inzetten. 

  • Training Coachend leidinggevenden: bij coachend leidinggegeven staat het ontwikkelen en goed benutten van competenties centraal. Het is een manier om het zelfsturend, zelflerend en oplossend vermogen van je medewerkers te stimuleren.  
  • Training Impactvolle gesprekken voeren: voor (HR-)verantwoordelijken die de gespreksvoering op de werkvloer willen verbeteren. Ook beschikbaar als incompany training. 
  • Training Feedback geven: elkaar feedback geven is een onmisbaar element als je de focus legt op ontwikkeling. Met deze training leer je elkaar effectief en respectvol feedback geven én ontvangen.  

Bekijk alle belangrijke punten voor een succesvol ontwikkelgesprek op onze handige hand-out. Download hem gratis!