6 juni 2023

Het duurt niet lang meer voordat de vakantietijd weer aanbreekt. Heerlijk natuurlijk, maar het kan ook stress opleveren. Want waar ga je heen, wat neem je mee en vooral: hoe krijg je je werk op tijd af? Zoek jij naar een manier om ontspannen en goed voorbereid op vakantie te gaan? Doe hier de gratis DISC-test zodat je direct weet welke voorkeursstijl jij hebt en lees dan snel verder want met onderstaande tips weet jij precies wat je moet doen.

Je vakantie voorbereiden met DISC

Als je op vakantie gaat, heb je op je werk vaak twee grote uitdagingen: hoe draag je je werk over aan je collega’s en hoe zorg je ervoor dat je je werk op tijd af krijgt? DISC kan je helpen! Laten we eens beginnen met je werk afkrijgen zonder dat je tot op het laatste moment zit te stressen.

DISC rood - IMK OpleidingenTips voor de rode dominante voorkeursstijl:

 • Stel specifieke doelen en houd strakke deadlines aan om focus en richting te behouden.
 • Identificeer de belangrijkste taken en geef daar prioriteit aan om ervoor te zorgen dat de belangrijkste doelen worden bereikt.
 • Houd je planning beknopt zonder te veel gedetailleerde informatie zodat jij lekker doelgericht aan de slag kunt.

DISC geel - IMK OpleidingenTips voor de gele invloedrijke voorkeursstijl:

 • Betrek anderen bij je taken en werkzaamheden en klaar samen de klus. Na je vakantie draai je de rollen weer om zodat jouw collega dan rustig op vakantie kan.
 • Houd ruimte in je planning voor onverwachte dingen.
 • Mensen met deze voorkeursstijl zijn vaak visueel en creatief ingesteld: zorg ervoor dat je planning er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet zodat je zin krijgt om te knallen! Maak bijvoorbeeld gebruik van kleuren en afbeeldingen.

DISC groen - IMK opleidingen - kopieTips voor de groene stabiele voorkeursstijl:

 • Neem de tijd om een gedetailleerde en gestructureerde planning te maken, waarin je alle belangrijke taken en activiteiten opneemt zodat je weet waar je aan toe bent.
 • Plan rustmomenten en pauzes om jezelf op te laden en overweldiging te voorkomen.
 • Houd een constant en gestaag tempo aan bij het voltooien van taken, zodat je stap voor stap alles afwerkt.

DISC blauw - IMK OpleidingenTips voor de blauwe consciëntieuze voorkeursstijl:

 • Besteed voldoende tijd aan het onderzoeken en verzamelen van informatie voordat je je planning maakt. Wees kritisch over wat je wel en niet oppakt voor je vakantie.
 • Zorg ervoor dat je planning gedetailleerd is en specifieke deadlines bevat voor elke taak.
 • Anticipeer op mogelijke uitdagingen of obstakels en bouw flexibiliteit in je planning in om deze aan te pakken.

Met bovenstaande tips zul je zien dat je veel meer rust inbouwt en zo ontspannen je laatste werkdag afrondt.

Je werk overdragen met DISC

Terwijl jij lekker aan het ontspannen bent op vakantie, gaat het werk wel gewoon door natuurlijk. Dus vraag je aan je collega’s om wat werkzaamheden van je over te nemen. Maar hoe doe je dat het meest effectief? Met DISC kom je erachter!

Heeft je collega een rode dominante voorkeursstijl? Betrek hem of haar dan bij het nemen van beslissingen en het delegeren van taken. Is je collega extravert met een gele invloedrijke voorkeursstijl? Zorg er dan voor dat hij of zij tijdens jouw afwezigheid op de hoogte wordt gehouden via teamoverleggen of informele updates. Een collega met een meer introverte groene stijl is meer gebaat met schriftelijke updates en overdrachtsdocumenten. Een collega met een blauwe, consciëntieuze voorkeursstijl kun je het beste inschakelen om na te denken wat er moet gebeuren bij onverwachte situaties tijdens jouw afwezigheid. Iemand met deze voorkeursstijl zou bijvoorbeeld richtlijnen of procedures kunnen opstellen zodat helder is wat er dan moet gebeuren.

Met DISC kun je zo op een effectieve manier bepalen wie je het beste kunt inschakelen voor specifieke taken tijdens jouw vakantie. Zo weet je zeker dat alles soepel draait en kun jij lekker ontspannen.

De ideale vakantie met DISC

DISC is een model dat inzicht geeft in gedrags- en communicatiestijlen. Hoewel DISC vooral wordt gebruikt voor professionele doeleinden, kan het ook helpen tijdens de vakantie.

 1. Tijdens de vakantie zit ruzie in een klein hoekje. Zeker als er stress of spanning om de hoek komt kijken, dan is de kans groot dat de communicatie tussen jou en je reisgenoten niet zo lekker loopt. Met DISC krijg je inzicht in je eigen communicatiestijl en die van je reisgenoten. Als je bijvoorbeeld weet dat je partner een dominante of directe communicatiestijl heeft, kun je je aanpassen en zo direct mogelijk met hem of haar communiceren zonder erom heen te draaien. Heeft je reisgenoot een blauwe C-stijl, dan kun je ervoor zorgen dat je alle details van de vakantieplanning deelt. Want iemand met deze voorkeursstijl weet graag waar hij of zij aan toe is.
 2. DISC helpt bij het begrijpen van de sterke punten en voorkeuren van verschillende persoonlijkheden. Heeft je reisgenoot een dominante voorkeursstijl, betrek hem dan bij het nemen van beslissingen en het plannen van activiteiten. Een reisgenoot met een groene S-stijl? Houd dan rekening met zijn of haar behoefte aan stabiliteit en harmonie tijdens de reis.
 3. Verschillende persoonlijkheden kunnen ook verschillende stressreacties hebben. Met behulp van DISC krijg je inzicht in hoe verschillende reisgenoten omgaan met stress en hoe je hen het beste kunt ondersteunen. Iemand met een meer gedetailleerde en consciëntieuze persoonlijkheid (C-stijl) kan gestrest raken als de reisplannen niet goed zijn georganiseerd bijvoorbeeld. Als je dit begrijpt, kun je ervoor zorgen dat de reisplanning gedetailleerd en gestructureerd is om hen gerust te stellen.
 4. DISC kan tijdens de vakantie ook helpen met het plannen van activiteiten die aansluiten bij de voorkeuren van verschillende persoonlijkheden. Mensen met een extraverte persoonlijkheid gele (I-stijl) genieten van sociale en bruisende activiteiten, terwijl mensen met een meer introverte persoonlijkheid (S-stijl) de voorkeur geven aan rustigere en meer ontspannen activiteiten.

Zoals je hebt kunnen lezen, kun je DISC op veel manieren inzetten. Wil je meer weten over DISC en de toepassingen ervan? Kijk dan eens bij onze DISC-trainingen.

De meest gestelde vragen over DISC:

Wat is DISC?

DISC geeft inzicht in de voorkeursstijl van mensen, qua gedrag en communicatie. DISC kent vier stijlen: Dominant, Invloedrijk, Stabiel en Consciëntieus. Aan elke voorkeursstijl is een kleur gekoppeld: Rood voor Dominant, Geel voor Invloedrijk, Groen voor Stabiel en Blauw voor Consciëntieus. Ook kijkt het DISC-profiel nog naar Taakgerichtheid en Mensgerichtheid, Direct en Indirect.

Waar kun je DISC voor gebruiken?

DISC is ontwikkeld voor professionele doeleinden zowel individueel als voor teams, om inzicht te geven in gedrag. We zien dat DISC ook veel gebruikt wordt voor andere momenten, je persoonlijkheid neem je immers altijd met je mee! Wil je meer weten over DISC? Klik dan hier.

Hoe kan ik meer leren over DISC?

Er zijn meerdere trainingen over DISC voor verschillende doelgroepen zoals leidinggevenden en HR-professionals. Op deze pagina vind je ons aanbod van DISC-trainingen en in vrijwel al onze trainingen is DISC onderdeel van het programma.