12 maart 2021

Sinds de komst van het coronavirus stappen we steeds meer over naar online. Ook wij bieden onze trainingen online aan, als klassikaal niet mogelijk is. Zo hoeft jouw ontwikkeling niet op pauze te staan door de komst van het virus. Maar hoe gaat online trainen in zijn werk? Haal je daar wel dezelfde resultaten uit als bij klassikaal trainen? Jazeker, je krijgt dezelfde praktijkgerichte aanpak die je van ons gewend bent. In dit artikel lees enkele veel gestelde vragen en hoe deelnemers dit ervaren.

Is een online training minder effectief dan live op locatie?

Cristel Beek (van Horizon Training en Ontwikkeling) begon haar opleiding Human Resource Management A klassikaal op locatie in oktober 2020. Na de vijfde trainingsdag werden de richtlijnen van het RIVM aangescherpt, waardoor de training niet meer op locatie kon plaatsvinden. De opleiding is online voorgezet. Cristel: “Ik zag er eerst tegenop en was vooraf behoorlijk kritisch. Maar het viel me 100% mee. Tot mijn verrassing heb ik zeker niet minder geleerd dan met een fysieke training.”

Een andere deelnemer, Karin, was tijdens de training Krachtig schrijven in contact gekomen met iemand met corona. Hierdoor moest zij in quarantaine. “Ik was al bang dat ik niet bij de tweede trainingsdag kon zijn. Na overleg met de supportafdeling van IMK Opleidingen heb ik de training toch nog kunnen volgen, online. En de kwaliteit van de training is net zo goed als je op afstand meedoet. Ik heb enorm veel geleerd” vertelde Karin.

Wat is er anders bij een online training?

Een hele trainingsdag geconcentreerd achter de pc blijven zitten lijkt een hele klus. Trainer Kristel van Dam vertelt hoe zij de deelnemers erbij houdt. “Een online training is intensiever dan op locatie. Zowel voor de deelnemers als voor de trainer. Online las ik meer pauzemomenten in dan op locatie. Af en toe bewegen en even achter het scherm vandaan helpen om geconcentreerd te blijven. En afwisseling. Een kort theorieblok, zelfstandig aan de slag, in kleine groepjes (break out rooms) of een interactieve oefening met de hele groep. Doordat je actief met elkaar aan de slag gaat, blijf je betrokken. In contact blijven met elkaar, daar gaat het om (zowel offline als online).”

Ik ben niet technisch, kan ik dan deelnemen aan een online training?

De technische kant van een online training kan een drempel zijn voor deelnemers. Maar het enige wat je nodig hebt is een laptop en een internetverbinding. Wij hebben heldere instructiefilmpjes gemaakt waarin we stap voor stap uitleggen hoe alles werkt.

Je kunt zelfs met onze afdeling support vooraf testen en oefenen, zodat je weet hoe Zoom werkt en eventuele technische problemen kunt verhelpen voordat de training begint.

Zijn er voordelen bij online trainen?

Trainer Denise Rösken was bang dat de deelnemers zich minder betrokken zouden voelen bij de online training. Het tegendeel bleek waar. “Ik merk zelfs dat de deelnemers online makkelijker durven te experimenteren met vaardigheden, omdat ze de training volgen vanuit hun veilige en vertrouwde omgeving.” Deelnemer Cristel vertelt: “Ik heb hele mooie gesprekken gehad in de kleine groepjes (break-out rooms). Gesprekken die misschien zelfs meer de diepte in gingen dan wanneer we live bij elkaar waren geweest.”

En nog een voordeel, het scheelt reistijd. Je kunt de training gewoon volgen vanuit de veiligheid van je eigen huis.

Uitstellen of doorpakken?

Je hoort veel mensen zeggen: ‘Ik wacht wel met een training of opleiding totdat we weer bij elkaar mogen komen.” Deelnemer Cristel zegt: “Je stelt dan je eigen ontwikkeling uit. Zo zonde!” Voor veel bedrijven is dit nu een rustigere periode, door afgenomen klantvragen en productie. Hierdoor is er juist meer tijd voor (persoonlijke) ontwikkeling. En als straks dan ‘het gewone leven’ weer begint, sta jij startklaar.” Cristel heeft zich direct opgegeven voor de opleiding HRMB, of die nu online wordt of klassikaal, ze heeft er zin in.

Gun jij jezelf ook groei en ontwikkeling, juist in deze tijd? Kijk op onze website voor het complete aanbod van IMK Opleidingen. Alle opleidingen en trainingen hebben een altijd-door-garantie (klassikaal als het mag, online als het niet anders kan) zodat jouw ontwikkeling niet op pauze hoeft te staan. En we hebben zelfs een uitgebreid aanbod online cursussen. Kijk ook bij onze informatiepagina over trainen in tijden van corona. Twijfel je nog? Neem gerust contact op met een van onze studieadviseurs.

Meer weten over online trainen, lees dan: