31 oktober 2023

Stef van Berkel is Sales en Productmanager bij Huisman Gassen en Lastechniek. Samen met een collega-manager volgde hij de opleiding Middle Management A. “Om eerlijk te zijn was ik in het begin sceptisch: wat zou ik er nog van opsteken? Ik weet toch bijna alles al over leidinggeven? Maar in de acht lesdagen en de tijd ertussen heb ik veel geleerd over mezelf, over het aansturen en begeleiden van personeel en de organisatie. Leidinggeven is voor mij leuker en interessanter geworden.”

Wat vond je sterk aan de opleiding?

“Sinds een paar jaar geef ik leiding aan een team van baliemedewerkers, verkopers, chauffeurs, medewerkers technische dienst en logistiek”, vertelt Stef. “Leidinggeven deed ik altijd naar eer en geweten. Maar ik zocht naar manieren om beter te managen toen de structuur van het bedrijf ging veranderen. We wilden een strategie tot 2027 op papier zetten, een organogram, nieuwe taak- en functieomschrijvingen, maar waar begin je? Voorheen zou ik niet geweten hebben hoe je dit aanpakt, nu wel. We hadden al een strategie tot 2024. Die hebben we flink aangevuld. We hebben nu scherp waar we heen willen en wat voor mensen we nodig hebben.

Ik merkte al na de eerste lesdag dat ik anders ging leidinggeven. Het gaat in kleine stapjes, maar ik kon alles zo toepassen. Zoals het omgaan met mijn mensen. Een voorbeeld: tijdens teamvergaderingen kon het er nogal verhit aan toe gaan. Maar nu ga ik minder fel op dingen in. Dat komt doordat ik mezelf beter heb leren kennen in de opleiding. Ik heb mijn reactie beter onder controle en de sfeer in de vergadering blijft meer ontspannen.”

Wat heeft jou echt verrast?

Het was voor mij een eyeopener hoe belangrijk communicatie is: je eigen houding, maar ook het lezen van de ander: hoe reageert iemand, wat heeft de ander nodig van mij? Ik let er nu ook veel meer op dat communiceren iets is van iedereen, en niet alleen van de leiding. Ik heb er bijvoorbeeld voor gezorgd dat we vaker werkbesprekingen hebben per afdeling. Er is nu meer structuur, en iedereen kan zijn zegje doen.”

In de opleiding vult ook iedereen een DISC-profiel in; met DISC kun je zien welke voorkeuren je hebt in je gedrag en communicatie. Toen ik mijn DISC-profiel thuis aan mijn vrouw liet zien, herkende zij het meteen. Door DISC heb ik een beter beeld van mijn stijl en die van collega’s om mij heen. Ik snap nu beter hoe ik anderen kan benaderen. Een voorbeeld: in mijn team heb ik een paar ‘blauwe’ mensen, die graag volgens de regels werken en op details letten. Maar zelf ben ik ‘rood’, ik houd van actie en ben van de grote lijnen. Nu zorg ik dat ik ‘blauwe’ collega’s meer ruimte geef om hen op hun eigen manier hun werk te laten doen. Waardoor zij beter in hun vel zitten en onze communicatie beter is. Ik kies voor een stijl van leidinggeven die verschilt per situatie en per persoon. Dat maakt het leidinggeven leuker en interessanter.”

Wat heb je tussentijds al kunnen toepassen?

“Al heel veel dus. Naast het werken aan de strategie en mijn stijl van leidinggeven ben ik bewuster bezig met de functionerings- en beoordelingsgesprekken: ik ga duidelijker die gesprekken in. En we leggen onze afspraken vast met elkaar: wat hebben we besproken en wat voor vervolgafspraken maken we?

Ook hebben we een organogram gemaakt. Als mensen bijvoorbeeld komen solliciteren kan ik ze duidelijk laten zien op welke plek ze terecht komen. Voor iedereen in het bedrijf is nu duidelijker wie zijn of haar leidinggevende is.

Nog een laatste voorbeeld: de opleiding gaf mij ook het inzicht dat ik het als manager niet allemaal in mijn eentje moet willen doen. Dus heb ik in mijn team drie coördinatoren aangesteld die mij helpen met het leidinggeven en coördineren van taken. Daar ben ik erg blij mee.”

Waarom zou je de opleiding aanraden aan anderen?

“Ik geloof dat iedere leidinggevende naar eer en geweten handelt, maar je weet gewoon niet of dat de juiste manier is. Deze opleiding is de perfecte manier om hier meer inzicht in te krijgen. Maar ook als je je strategie wilt aanpakken, je personeelsbeleid, dingen slimmer wilt plannen en organiseren. Het leukste van de opleiding vond ik de dynamiek in de groep. Je leert ontzettend veel van elkaar, hoe anderen problemen hebben opgelost binnen hun bedrijf. Het horen van praktijkverhalen van anderen is erg boeiend.”

Wat zijn nu je vervolgstappen?

“Poeh, haha! We zijn nog steeds hard bezig om al het geleerde toe te passen. Daar heb ik voorlopig mijn handen vol aan! Maar misschien dat ik over een jaar of twee ook nog de opleiding Middle Management B ga volgen.”