22 juli 2023

Iedereen leert op een andere manier. Sommige mensen gaan het liefst in de praktijk aan de slag, terwijl een ander eerst de theorie helemaal uitpluist. De Amerikaanse psycholoog David Kolb definieerde vier leerstijlen, waarvan iedereen één of meerdere voorkeursstijlen bezit. In dit artikel geven we uitleg. 

Wat zijn Kolb leerstijlen?

De manier waarop iemand het liefst (en het meest effectief) iets nieuws leert, is heel persoonlijk. Stel, je gaat voor het eerst tennissen. De een bereidt zich graag uitgebreid voor door de regels door te nemen en zich in te lezen over de beste technieken en strategieën. Terwijl de ander de sport het liefst eigen maakt door gewoon een racket in de hand te nemen, de baan op te stappen en het in de praktijk te ervaren. Welke vorm van leren jouw voorkeur heeft noemen we een leerstijl.

Wat zijn de vier leerstijlen van Kolb?

Doener - IMK Opleidingen

Kolb definieert vier leerstijlen: denker, dromer, doener en beslisser. Elk individu bezit eigenschappen van iedere leerstijl, maar heeft één of meerdere voorkeursstijlen. De voorkeursstijl is de wijze waarop iemand het liefst en het meest effectief iets nieuws leert.

 

1. Doener: De doener is praktisch ingesteld en leert door actieve ervaringen. Een doener kan zich snel aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Een duidelijke richting werkt het fijnste, anders kan de doener wel wat ongeduldig worden.

Dromer - IMK Opleidingen

 

2. Dromer: De dromer gebruikt verbeeldingskracht om situaties vanuit verschillende perspectieven te bekijken en heeft een groot inlevingsvermogen. Daardoor ziet de dromer veel mogelijkheden en obstakels waardoor hij of zij de neiging kan hebben om beslissingen uit te stellen.

 

Denker - IMK Opleidingen

3. Denker: Observatie en interne reflectie is wat de denker typeert. Een denker bekijkt situaties vanuit verschillende perspectieven en komt tot rationele conclusies. Een denker werkt graag met theoretische modellen en houdt van intellectuele uitdagingen.

 

Beslisser - IMK Opleidingen

4. Beslisser: Een beslisser zoekt verbanden tussen theorie en praktijk en richt zich op de toepassing van praktische ideeën. De denker houdt van praktijkvoorbeelden om daaruit lessen te trekken voor specifieke oplossingen.

 

Ontdek jouw voorkeursstijl

Benieuwd wat jouw voorkeursstijl is? Doe onze gratis online Kolb leerstijlen test en je weet het meteen. Aan de hand van zestien stellingen ontdek je jouw voorkeursstijl.

EensOneens
Voor het eerst tennissen? Ik stap het liefst meteen de baan op en merk dan vanzelf wel hoe het spelletje werkt.
Ik neem eerst alle gerechten op de menukaart door voordat ik iets bestel.
Ik neem snel beslissingen en vertrouw op mijn intuïtie.
Ik wil zeker weten dat iets klopt, voordat ik het toepas.
Als ik iets nieuws nodig heb, zoek en vergelijk ik online alle verschillende aanbieders.
Als de kraan niet meer lekt nadat ik ergens aan gedraaid heb, ben ik tevreden. Waarom dat de oplossing was, interesseert me niet zo.
Samenwerken en projecten vind ik fijne manieren iets nieuws te leren.
Ik verdiep me in mijn nieuwe hobby door er over te lezen.
Brainstormsessies zijn voor mij een feestje.
Bij het instellen van een apparaat, kijk ik niet eerst in de handleiding maar ga ik direct aan de slag.
Het liefst hoor ik eerst de mening van anderen voordat ik zelf een standpunt inneem.
Tijdens teamsport ben ik graag de aanvoerder.
Als ik bezig ben, kan ik me goed concentreren en informatie gemakkelijk onthouden.
Ik begrijp iets beter als ik het helemaal voor me zie in gedachten.
Ik kan me helemaal verliezen in het analyseren en uitpluizen van complexe vraagstukken.
Ik kan goed prioriteiten stellen en besluiten nemen, ook onder druk.

Leercyclus van Kolb

Volgens Kolb staan de verschillende leerstijlen niet los van elkaar, maar volgen ze elkaar op in een cyclus. Hij zag de leerstijlen dan ook als een cyclus en vond het belangrijk om met alle stijlen te oefenen voor het maximale leereffect.

Kolb leerstijlen test - IMK Opleidingen

  • Concreet – Om iets nieuws te leren, zul je het moeten ervaren. Je leert bijvoorbeeld nooit tennissen wanneer je nooit een racket oppakt.
  • Reflectief- Door naar anderen te kijken of erover te lezen, kun je reflecteren op je eigen handelen. Een tennisleraar laat bijvoorbeeld zien hoe een bepaalde techniek moet, wat je vervolgens kunt vergelijken met hoe je het zelf aanpakt.
  • Abstract- Daarna kun je je richten op details en onderdelen definiëren in begrippen. Dat helpt om het leerproces af te bakenen en te verhelderen. Bij tennis is dat bijvoorbeeld ‘de service’ of ‘de backhand slag’.
  • Actief- Tot slot zet je de geleerde begrippen om in je eigen praktijk. Je past het opnieuw toe en de cyclus begint weer opnieuw. Zo wordt je elke keer een stukje beter.

Kolb leerstijlen toepassen in de praktijk

In je werkende leven

Wanneer je jouw voorkeursstijl kent, weet je hoe jij het beste iets nieuws leert. Er zijn verschillende manieren om van deze kennis gebruik te maken in je werkende leven. In ons artikel ‘Zo pas je jouw Kolb voorkeursstijl toe in je werk’ vertellen we er meer over.

Bij de begeleiding van collega’s of stagiairs

Ben je in je werk verantwoordelijk voor het inwerken van nieuwe collega’s? Of begeleid je stagiaires of zij-instromers als werkplekbegeleider? Dan helpen de leerstijlen van Kolb je om informatie effectief over te brengen. In ons artikel ‘Zo zet je Kolb’s leerstijlen in tijdens de begeleiding van collega’s en stagiairs’ delen we onze tips.

Tijdens presentaties of trainingen

Iedereen leert op een andere manier. Daarom is het slim om verschillende leerstijlen toe te passen tijdens je presentatie of training. Zo zorg je dat je hele publiek de informatie goed tot zich kunnen nemen. Hoe je dat doet, lees je in ons artikel ‘Nóg beter presenteren en trainen met Kolb’.

Onze trainingen met Kolb leerstijlen

Wil je meer leren over Kolb leerstijlen? Schrijf je dan in voor één van onze trainingen waarin de Kolb leerstijlen een belangrijke rol spelen.

  • Training Werkplekbegeleider – In je functie als werkplekbegeleider geef je wat jij geleerd hebt door aan de volgende generatie. Door rekening te houden met verschillende voorkeursstijlen doe je dat op een effectieve manier.
  • Cursus Praktijkopleider – Een goede ontwikkeling bieden aan stagiairs, collega’s en BBL’ers? Dat doe je door het stageproces goed te organiseren, maar soms ook door begeleiding te bieden op de werkvloer. Pas de leerstijlen van Kolb toe, zodat iedereen op zijn manier kan leren.
  • Training Train de trainer – In technische branches worden vakmensen steeds vaker ingezet als trainer om collega’s op te leiden en hun kennis over te dragen.  Ook voor deze groep komen de leerstijlen van Kolb van pas om hun kennis effectief over te dragen.

Sluiten jouw leerwensen niet aan bij dit aanbod? Vraag dan vrijblijvend studieadvies aan. Onze adviseurs helpen je graag om de juiste training te vinden!

Meest gestelde vragen over de Kolb leerstijlen

Wat zijn de leerstijlen van Kolb?

Ieders persoonlijke manier van effectief leren is uniek. Bij het leren tennissen, kan iemand het bijvoorbeeld verkiezen om regels en technieken te bestuderen, terwijl een ander liever direct de baan opgaat. Deze individuele voorkeur wordt een leerstijl genoemd.

Welke vier leerstijlen zijn er?

Kolb onderscheidt vier leerstijlen: denker, dromer, doener en beslisser. Hoewel elk individu kenmerken van alle stijlen heeft, zijn er één of meer voorkeursstijlen die bepalen hoe iemand het liefst en het meest effectief leert.

Hoe pas je Kolb leerstijlen toe in de praktijk?

De leerstijlen van Kolb kun je toepassen om iets nieuws te leren in je werkende of dagelijks leven. Je kunt ze inzetten om een bepaalde nieuwe vaardigheid of informatie te leren, maar ook om anderen optimaal te begeleiden, beter te communiceren en om je presentaties en uitleg naar het volgende niveau te brengen.