5 augustus 2023

Ben je een doener, dromer, denker of beslisser? Wanneer je jouw voorkeursstijl kent, weet je hoe je hoe jij het beste iets nieuws leert. Dat is kennis die in het werkende leven goed van pas komt! In dit artikel geven we per stijl tips om jouw Kolb leerstijl toe te passen. 

Wat zijn Kolb leerstijlen?

De manier waarop iemand het liefst (en het meest effectief) iets nieuws leert, is heel persoonlijk. Neem bijvoorbeeld het leren van de Franse taal. De één leert het liefst uit boeken en door lessen te volgen, terwijl de ander de taal het beste leert door een jaar in Frankrijk te wonen en het elke dag met mensen te spreken. Die verschillende manieren van leren, noemen we leerstijlen.

Kolb onderscheidt vier leerstijlen: de doener, de dromer, de denker en de beslisser. Iedereen bezit eigenschappen van iedere leerstijl, maar heeft één of meerdere voorkeursstijlen. Je voorkeursstijl is de manier waarop jij het meest effectief iets nieuws leert.

Lees verder: Wat zijn Kolb leerstijlen, welke zijn er en wat betekenen ze? 

Ontek jouw voorkeursstijl

Benieuwd naar jouw favoriete Kolb leerstijl? Doe onze gratis online Kolb leerstijlen test en kom erachter. Aan de hand van zestien stellingen ontdek je jouw voorkeursstijl.

Kolb leerstijl toepassen in je werk

De kans is klein dat jouw werkende leven er een paar jaar geleden precies hetzelfde uitzag als nu. Je taken en verantwoordelijkheden veranderen, je bent betrokken bij andere projecten of je hebt misschien wel een hele nieuwe functie. Door deze veranderingen is er altijd wel iets nieuws om te leren. Ook zul je regelmatig voor vragen of uitdagingen staan die een oplossing nodig hebben.

Hoe zorg je dat je nieuwe informatie gemakkelijk tot je neemt en hoe pak je uitdagingen het beste aan? Daar gebruik je je Kolb voorkeursstijl voor! Hieronder leggen we per stijl uit hoe jij het fijnst leert.

Kolb leerstijlen test - IMK Opleidingen

Doener

Doener - IMK OpleidingenVoor de doener is de beste manier om iets te leren gewoon door aan de slag te gaan en ervaring op te doen in de praktijk.

  • Leer tijdens workshops, trainingen of op de werkvloer.
  • Denk niet te lang na, maar duik gewoon in de actie. Leren door te doen en te proberen werkt voor jou het beste.
  • Geef niet op als je fouten maakt. Leer ervan en gebruik die ervaring om het de volgende keer beter te doen.
  • Zoek naar manieren om nieuwe dingen meteen in de praktijk toe te passen en te oefenen. Geef bij je manager aan dat je op die manier het snelst de nieuwe kennis of vaardigheden eigen maakt.

Dromer

Dromer - IMK Opleidingen

De dromer neemt de tijd om te reflecteren, waarbij hij inzichten en lessen uit eerdere ervaringen haalt.

  • Neem na het afronden van een project of opdracht de tijd om even stil te staan en terug te kijken op wat je nu precies hebt gedaan. Reflecteer en leer ervan. Opschrijven helpt om het beter te onthouden.
  • Sta je voor een uitdaging? Overleg met ervaren collega’s, mentors en je manager om verschillende ideeën en meningen te horen. Met deze verschillende invalshoeken maak jij vervolgens de beste beslissing.
  • Geef jezelf de ruimte om informatie te laten bezinken en goed na te denken voordat je actie onderneemt. Laat betrokkenen weten dat dit voor jou fijn werkt om tot het beste resultaat te komen.

Denker

Denker - IMK OpleidingenDe denker houdt ervan om nieuwe kennis op te doen en complexe problemen op te lossen door te analyseren en eerst goed na te denken.

  • Moet je nieuwe informatie tot je nemen? Duik in de vakliteratuur, artikelen of boeken om theoretische kennis op te doen.
  • Is er achtergrondinformatie beschikbaar over het probleem dat je op wilt lossen? Analyseer data en statistieken om patronen en trends te ontdekken.
  • Ga niet zomaar aan de slag, maar lees je altijd eerst goed in. Experimenteren sluit niet aan bij jouw leerstijl.
  • Verzin creatieve oplossingen voor complexe problemen door te brainstormen en conceptuele modellen te gebruiken.

Beslisser

Beslisser - IMK OpleidingenVoor de beslisser draait het om actie. Hij probeert nieuwe ideeën uit en is bereid om risico’s te nemen om te leren en te groeien.

  • Meld je aan voor projecten waar je nieuwe ideeën en oplossingen kunt uitproberen.
  • Blijf niet op de gebaande paden, maar durf risico’s te nemen en leer van eventuele mislukkingen.
  • Zijn er meerdere oplossingen voor een probleem? Probeer verschillende benaderingen en technieken uit om te ontdekken wat het beste werkt.
  • Neem het initiatief om nieuwe ideeën te implementeren en te zien hoe ze in de praktijk uitpakken.

Onze trainingen met Kolb leerstijlen

Geprikkeld door het Kolb-model en wil je hier meer over leren? Schrijf je dan in voor één van onze trainingen waarin de Kolb leerstijlen een belangrijke rol spelen.

  • Training Werkplekbegeleider – In je functie als werkplekbegeleider geef je wat jij geleerd hebt door aan de volgende generatie. Door rekening te houden met verschillende voorkeursstijlen doe je dat op een effectieve manier.
  • Cursus Praktijkopleider – Een goede ontwikkeling bieden aan stagiairs, collega’s en BBL’ers? Dat doe je door het stageproces goed te organiseren, maar soms ook door begeleiding te bieden op de werkvloer. Pas de leerstijlen van Kolb toe, zodat iedereen op zijn manier kan leren.
  • Training Train de trainer – In technische branches worden vakmensen steeds vaker ingezet als trainer om collega’s op te leiden en hun kennis over te dragen.  Ook voor deze groep komen de leerstijlen van Kolb van pas om kennis effectief over te dragen.

Sluiten jouw leerwensen niet aan bij dit aanbod? Vraag dan vrijblijvend studieadvies aan. Onze adviseurs helpen je graag om de juiste training te vinden!

Meest gestelde vragen over hoe je Kolb kan toepassen in je werk

Hoe pas ik mijn Kolb leerstijl toe om mijn werk te verbeteren?

Begrijp je voorkeursstijl (doener, dromer, denker, beslisser) en pas deze toe bij workshops, opleidingen en in de praktijk. Leer van fouten, oefen nieuwe vaardigheden en meld aan je manager welke vorm van leren jou het beste ligt.

Welke vier leerstijlen zijn er?

Kolb onderscheidt vier leerstijlen: denker, dromer, doener en beslisser. Hoewel iedereen kenmerken van alle stijlen heeft, zijn er één of meer voorkeursstijlen die bepalen hoe iemand het liefst en het meest effectief leert.

Hoe ontdek ik mijn voorkeursstijl?

Vul de online Kolb leerstijlen test in en je weet het direct. Geef bij elke stelling aan of deze bij je past of juist niet. Na afloop zie je het aantal punten per stijl en zie je welke leerstijl jouw voorkeur heeft.