17 februari 2020

“Ik ben steeds maar brandjes aan het blussen vanuit HR. Zo frustrerend! Hoe zorg ik dat de directie mij eerder betrekt? Hoe krijg ik meer invloed? Deze vragen krijg ik heel vaak,” aldus Kristel van Dam, trainer bij IMK Opleidingen. Veel HR-professionals willen graag hun invloed vergroten in de organisatie waar ze werken. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Lees hier Kristels vijf belangrijkste tips om echt verschil te maken met HR in jouw organisatie.

Tip 1. Zorg dat je HR-basis op orde is

“Het klinkt misschien als een inkopper, maar zorg voor een goed HR-fundament in jouw organisatie. Wat hoort daar minimaal bij: goede functiebeschrijvingen, werving en selectietools zoals social media kanalen en assessments. Maar ook een opleidings – ontwikkelingsplan passend bij de doelen van jouw organisatie, een levendige beoordelingscyclus en het verzamelen van data zoals cijfers over personeelsverloop en ziekteverzuim. Bijblijven op wet- en regelgeving, zoals contracten en ontslag, is ook een must. Met een goed fundament heb je meerdere knoppen om aan te draaien. Dan los je vragen van je directie makkelijker en beter op. Geen goed fundament… is als fietsen met een kapotte ketting.”

Tip 2. Ken jezelf, dan snap je ook de ander beter

“De tweede tip die ik geef, gaat vooral over je HR-adviesrol. Zorg dat je weet wie je bent, wat je sterktes zijn, en hoe je reageert op anderen. In de opleiding Human Resource Management A en B staan we uitgebreid stil bij jouw persoonlijkheid als professional. Ook leer je veel over de kenmerken en communicatiestijl van anderen, zoals de leidinggevenden waar jij mee werkt. Dit doen we met behulp van DISC. De inzichten helpen om beter samen te werken, en met je collega’s meer resultaat te bereiken. Hoe dan?

DISC gedragsprofiel - kalender IMK OpleidingenEen voorbeeld: HR-professionals zijn van nature vaak mensgericht, vriendelijk, enthousiast, gevoelig, praatgraag. In DISC-termen is dit de groengele kant (de mensgerichte as). Maar de meeste directies zijn juist blauw of rood: resultaatgericht, concreet, zakelijk (de taakgerichte as). Heb jij binnenkort een gesprek met je ‘blauwe’ directeur? Bereid je dan goed voor door feiten, cijfers en (verwachte) resultaten op een rij te zetten. Dat kan al met een simpele Excel. Want daarmee overtuig je hem van jouw ideeën en inzichten.”

“DISC laat ook zien wat je valkuilen zijn. Bij HR-mensen zie ik vaak de neiging om mensen te willen helpen. Ze werken te snel naar een oplossing. Het overkoepelende belang verliezen ze dan uit het oog. Mijn tip is: wees waakzaam op je rol. Pak meer een proces- en adviesrol en niet de helpende rol.” 

Tip 3. Kijk kritisch naar je eigen organisatie

“Derde tip: kijk als HR-professional altijd goed naar de organisatie om je heen. Wat is het grotere plaatje waar je in werkt? Wat is bijvoorbeeld de overheersende cultuur? Werk je in een bedrijf met aanpakkers? Zijn jullie informeel of juist formeel? Dat is bepalend voor je HR-strategie en je hele aanpak. Andere vraag: in welke fase zit je organisatie? De rol van HR is heel anders in een start-up dan in een volwassen bedrijf waar HR voor stabiliteit en duidelijkheid moet zorgen. En wat dacht je van een bedrijf met een lange historie waar de processen juist zijn vastgeroest en het bedrijf inflexibel is geworden? Kortom: waar ligt de toegevoegde waarde van HR? Dat is in iedere organisatie anders, dus pas je daarop aan. En wees niet bang om op onderzoek uit te gaan. Stel vragen om helder te krijgen waar jouw organisatie behoefte aan heeft.”

Tip 4. Denk in mogelijkheden

“Leer denken in mogelijkheden. Bereid meerdere opties voor, dan geef je de directie de ruimte om te kiezen.  Het HR-vak is namelijk helemaal niet zo zwart/wit als we vaak denken. Neem de wet- en regelgeving. Een wet lijkt onveranderlijk. Toch is er regelmatig jurisprudentie. Daarmee ontstaat er dus toch ruimte om dingen anders te doen. Als je een klein beetje buiten de kaders durft te denken, creatief bent voor je directie en leidinggevenden, dan heb je meer te bieden als professional. Ik zie deelnemers in de opleiding vaak groeien bij het besef dat hun vakgebied niet in beton gegoten is.”

Tip 5: Stel je op als business partner

Samenwerken - IMK Opleidingen“Dit is mijn laatste en ook lastigste tip: probeer een business partner te zijn voor je directie en leidinggevenden. Ga naast ze staan, niet ertegenover. Verplaats je in hun situatie. Werk samen naar een oplossing. Een oplossing waar de leidinggevenden en directie blij mee zijn, en die ook past bij de organisatie. Als HR-professional heb je een unieke positie, omdat je er wat verder vanaf staat. Daardoor kun jij breder en zonder emotie kijken. Je denkt zowel aan de korte als de lange termijn. Je komt met adviezen die een vraagstuk oplossen, maar die ook passen bij de organisatie als geheel. Dit alles maakt jou tot een business partner voor directie en leidinggevenden, en het geeft jou meer invloed, voldoening en plezier in je werk!”

Meer weten?

Als je meer wilt weten over hoe je een goede HR business partner wordt, dan is onze opleidingen Human Resource Management A of B echt wat voor jou. Vraag nu het informatiepakket aan of bel met onze studieadviseur Christa van der Velden. Zij kan jou er alles over vertellen en staat graag voor je klaar via 0172 – 42 34 56 of studieadvies@imkopleidingen.nl.