30 oktober 2021

Met goede communicatie bereik je heel veel.  Maar er zijn ook een aantal valkuilen die goede communicatie juist in de weg staan.  In dit artikel lees je hoe Malik zijn communicatie-superkracht ontdekt en erachter komt welke valkuilen hij beter kan omzeilen. 

Chagrijnige Chris

Tijdens de cursus Effectief communiceren op de werkvloer vertelt Malik vol enthousiasme over zijn werk bij het distributiecentrum van de supermarkt. Hij heeft het erg naar zijn zin. Het motto is: “Hard werken en hard lol maken.” Maar al snel heeft hij het over zijn collega, Chris. ”Die is echt zo chagrijnig! Hij kan echt niks hebben de laatste tijd. Bij elk grapje wordt hij boos. En dan begint hij ook nog de kantjes ervan af te lopen. Ik ga me steeds meer aan hem ergeren.”

Losse opmerkingen

Ik vraag Malik of hij zijn irritatie al had besproken met Chris. Hij antwoordt dat hij af en toe een losse opmerking heeft gemaakt zoals: “Lekker vrolijk, weer” of “Zeker weer met je verkeerde been uit bed gestapt.” Chris werd hier niet vrolijker, maar eerder chagrijniger van. Ondertussen werd de situatie er niet beter op en liep de irritatie verder op.

Aan de slag met goede communicatie vaardigheden

Omdat dit voorbeeld herkenbaar is voor meer deelnemers, bekijken we met elkaar hoe je het beste met een dergelijke situatie om kan gaan. De deelnemers zitten er klaar voor en beginnen meteen allemaal adviezen te geven. ‘Ik zou hem negeren!’. ‘Zeg hem dat hij eerder naar bed moet gaan en dat hij dan niet zo chagrijnig meer is’. En nog veel meer goed bedoelde adviezen vliegen voorbij.OMA - zonder kader - IMK Opleidingen

OMA thuislaten

We vullen al heel snel in voor de ander waarom hij het gedrag laat zien wat hij laat zien. In dit geval dus chagrijnig zijn. En dan geven we OMA te veel ruimte. We gaan Oordelen, Meningen geven en Adviseren. Hij is vast chagrijnig omdat hij te weinig heeft geslapen. Dus het bijpassende advies wat je dan geeft is dat hij eerder naar bed moet gaan. Maar er is een grote kans dat je een advies geeft op een niet bestaand probleem. Want wie zegt dat Chris chagrijnig is doordat hij te weinig heeft geslapen? Wie weet is er wel iets heel anders aan de hand. Dus laat OMA thuis.
OEN - zonder kader - IMK Opleidingen

Wees een OEN

Maar hoe kom je er dan achter waarom Chris chagrijnig is? Door je meer te gedragen als een OEN. Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Eerlijkheid duurt natuurlijk het langst en verborgen agenda’s helpen je in een gesprek echt niet verder. Want als je eerlijk bent dan kom je echt over. En door nieuwsgierig te zijn naar wat er echt speelt bij de ander, kom je nieuwe dingen te weten. Iedereen is anders en reageert anders. Oordeel niet, maar wees nieuwsgierig.

 

Aan de LSD

LSD - IMK Opleidingen
En dan als laatste de gouden tip voor goede communicatie. Pas LSD toe.

 • Luister goed wat er wordt verteld
 • Samenvatten wat je meent te hebben gehoord
 • Doorvragen op waar je meer over wilt weten

LSD is dé basis om goed te communiceren. Door echt te luisteren weet je waar de ander het over heeft. Bij het luisteren is het ook belangrijk om naar de lichaamstaal van de ander te kijken omdat dit vaak meer zegt dan woorden. En met samenvatten en doorvragen check je daarnaast of je alles begrepen hebt en het verhaal duidelijk is. Dit zodat je geen verkeerde conclusies trekt en op de verkeerde voet verder gaat.

Eerder schreven wij al over hoe je deze en andere ezelsbruggetjes kunt inzetten om jouw communicatie effectiever te maken. Lees hier meer.

Pas LSD toe en kom erachter wat er echt speelt bij Chris. Malik gaat met deze nieuwe inzichten naar zijn werk en gaat in gesprek met Chris.

Wil jij kennismaken met meer van dit soort ezelsbruggetjes? Vraag dan nu onze Eerste Hulp Bij Communiceren poster aan.

  Superkrachten toepassen voor een goede communicatie

  Tijdens de tweede trainingsdag vertelt Malik hoe het is gegaan. Hij is naast Chris gaan zitten in de pauze. Hij heeft zich als een OEN opgesteld. Hij heeft gevraagd of er iets aan de hand was met Chris, omdat hij de laatste tijd vaker chagrijnig is. Chris was in de eerste instantie verbaasd. Maar uiteindelijk vertelde hij dat zijn moeder ziek was en dat hij zich daar flink zorgen over maakte en zijn hoofd minder goed bij zijn werk kon houden. Malik had dit antwoord niet verwacht. Hij is LSD gaan toepassen en heeft verder doorgevraagd en de antwoorden van Chris samengevat. Nu begrijpt Malik beter waarom Chris af en toe chagrijnig is en daardoor ergert hij zich veel minder aan hem.

  Malik heeft de superkrachten van LSD en OEN ontdekt en laat OMA nu meer thuis. Hij gaat dit zeker vaker toepassen.

  Wil jij ook jouw communicatie superkrachten verder ontdekken net als Malik? IMK Opleidingen heeft verschillende trainingen en opleidingen waarin het onderwerp communicatie uitgebreid aan bod komt. Denk bijvoorbeeld aan de training Effectief communiceren op de werkvloer die speciaal ontwikkeld is voor medewerkers die graag hun communicatieve vaardigheden willen verbeteren voor een goede communicatie op het werk. Of wie weet is Persoonlijke effectiviteit meer iets wat je zoekt als je steviger jouw boodschap over wilt brengen. We hebben speciaal voor jou ook een uitgebreid artikel over persoonlijke effectiviteit geschreven.  Bezoek de website of neem contact op met een van onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56.