13 januari 2023

Complimenten spelen een belangrijke rol in het werk en hebben een positieve impact op de werkomgeving. Het geven van complimenten aan collega’s werkt motiverend, geeft zelfvertrouwen en verbetert de samenwerking. Aan de andere kant draagt het ontvangen van complimenten bij aan een gevoel van erkenning en waardering, wat kan leiden tot een toename van motivatie en productiviteit.

Niet voor niets vieren we elk jaar op 1 maart Nationale Complimentendag. Een mooie gelegenheid om je waardering eens extra uit te spreken!

Waarom je van elke dag complimentendag zou moeten maken voor je collega

Het geven van complimenten aan collega’s heeft meerdere positieve effecten. We zetten een paar op een rijtje.

 • Weg met de stress: complimenten brengen positieve energie waardoor de sfeer verbetert. Dit vermindert stress en verhoogt de motivatie en productiviteit.
 • Meer (zelf)vertrouwen: complimenten dragen bij aan het zelfvertrouwen van je collega. Maar ook het onderlinge vertrouwen groeit. Collega’s die elkaar complimenten geven, verbeteren daarmee de onderlinge samenwerking en hebben een sterker gevoel van solidariteit.
 • Meer innovatie en creativiteit: wanneer mensen zich gewaardeerd voelen, ontstaat er meer ruimte voor samenwerking en het bedenken van innovatieve en creatieve oplossingen voor uitdagingen.

Complimenteren kun je leren: hoe geef je complimenten aan een collega op een goede manier?

Een effectief compliment is oprecht. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor iets waar je echt blij mee bent of waarin je een collega echt bewondert. Ook is het belangrijk om specifiek te zijn en het compliment persoonlijk te maken. Je geeft het compliment dus rechtstreeks aan de collega en je vertelt precies wat het is wat je zo waardeert. Bijvoorbeeld: ik vind het echt knap hoe jij je geduld bewaart als je een moeilijke klant aan de telefoon hebt.

Kies het juiste moment uit. Om bij het voorbeeld te blijven: je geeft het compliment zo snel mogelijk nadat je collega een moeilijk telefoongesprek heeft afgerond. Een schouderklop of een oprechte glimlach maken het compliment extra waardevol.

10 Inspirerende voorbeelden van een fijn compliment aan jouw collega

Wil je een collega een compliment geven maar weet je niet precies hoe en waarover? Deze 10 voorbeelden geven je de juiste inspiratie.

 1. De manier waarop jij met klanten spreekt, is zo professioneel en zelfverzekerd. Het laat zien hoeveel je om hun behoeften/wensen/doelen geeft.
 2. Jij bent zo creatief! Ik vind het geweldig dat je dingen bedenkt die ik nooit zou bedenken (of nog niet had kunnen bedenken).
 3. Jouw kennis en ervaring hebben me erg geholpen de afgelopen maanden!
 4. Ik vind het supertof dat je collega’s die ziek zijn even belt om te vragen hoe het gaat en of je iets voor ze kunt doen.
 5. Ik waardeer het heel erg dat je altijd bereid bent of even met me mee te denken.
 6. Ik vind het fantastisch om te zien hoe goed jij kan samenwerken met anderen.
 7. Ik vind het een eer om samen met jou te werken. Je bent enthousiast en zet je 100% in voor elke klus die je oppakt.
 8. Jouw doorzettingsvermogen inspireert me enorm; je blijft positief ondanks de drukte.
 9. Ik ben heel blij met jou als teamleider. Je neemt je verantwoordelijkheid heel serieus en ik wil je bedanken voor je steun en advies.
 10. Ik vind het heel leuk om met jou te werken. Je staat positief in het leven en hebt altijd een glimlach op je gezicht.

Deze 10 voorbeelden zijn bedoeld ter inspiratie. Natuurlijk kies je je eigen woorden. En het hoeft echt niet altijd even serieus en uitgebreid te zijn. Een hartelijke “Fijn dat jij dit wilt oppakken” is ook prima op zijn tijd. Zolang je respectvol bent en rekening houdt met de omgeving en de ontvanger, is een compliment altijd welkom.

Op zoek naar inspiratie voor complimenten aan collega’s of wil je de kracht van complimenten in je team of organisatie toepassen? Download dan onze gratis complimentenkaartjes.

Download de gratis complimentenkaarten

  Meer weten over het effect van complimenten voor collega’s?

  Complimenten geven positieve energie omdat de focus ligt op wat er goed gaat. Deze vorm van feedback geven is heel nuttig, maar het is ook heel waardevol om feedback te geven op dingen die beter kunnen. Deze vorm van feedback geven vinden veel mensen veel ingewikkelder.

  Geldt dat ook voor jou en wil je er beter in worden? Met de training Feedback geven ga je feedback zien als iets waarmee je de ander de kans geeft om te groeien. Met het DISC-model krijg je inzicht in je eigen gedrag en de voorkeuren van een ander. Zo leer je jouw manier van communiceren nog beter afstemmen op de ander en komt je feedback effectief en respectvol over.

  Vind je dat de algehele communicatie van jezelf of van jouw team beter kan? De cursus Effectief communiceren op de werkvloer is speciaal ontwikkeld voor medewerkers die graag hun communicatieve vaardigheden willen verbeteren voor een betere communicatie op het werk.

  De meest gestelde vragen over complimenten voor collega’s?

  Complimenten aan collega's, hoe geef je die?

  Een compliment geven aan een collega lijkt erg op het geven van kritische feedback. Je doet het persoonlijk, je bent specifiek en je wacht er niet te lang mee. Een compliment kan ook wat algemener zijn: bijvoorbeeld een schouderklopje of high five.

  Hoe kan ik leren om beter complimenten te geven en te ontvangen?

  Complimenten beter leren geven en ontvangen kan heel goed door een training te volgen. Bijvoorbeeld met de tweedaagse training Feedback geven. In deze tweedaagse training leer je positieve en kritische feedback te geven en te ontvangen. Je leest er hier alles over. Deze training is kosteloos te volgen met het STAP-budget.

  Waarom is het zo moeilijk om een compliment te geven aan een collega?

  Een compliment geven aan een collega kan moeilijk zijn omdat we vaak niet goed weten wat we moeten zeggen. Of we vinden dat het al snel lijkt op slijmen. Wees daarom altijd oprecht en geef pas een compliment als je het echt meent.