Inleiding Vertrouwenspersoon basismodule

Als beginnend vertrouwenspersoon heb je vaak nog veel vragen. Je wilt natuurlijk weten hoe de vertrouwensrol in de organisatie past en hoe je een situatie van een medewerker het beste aan kunt pakken. In deze cursus Vertrouwenspersoon basismodule leer je meer over hoe je medewerkers het beste kunt ondersteunen vanuit jouw rol en wat jouw rol inhoudt.

Voor wie is de cursus Vertrouwenspersoon?

Deze training wordt aanbevolen voor (beginnende) vertrouwenspersonen of voor vertrouwenspersonen die hun kennis willen actualiseren. De training is niet bedoeld voor deelnemers die hulp zoeken van een vertrouwenspersoon.

Wat ontwikkel ik?

Na afloop van de cursus Vertrouwenspersoon heb je duidelijk wat jouw rol, taak en positie als vertrouwenspersoon is binnen jouw organisatie. Wanneer medewerkers een beroep op je doen kun je deze opvangen en adviseren. Ook weet je welk beleid jouw organisatie moet voeren om medewerkers zoveel mogelijk te beschermen tegen (de gevolgen van) ongewenst gedrag en conflicten.

 • De taak, beroepshouding, do’s en don’ts én de rol van een vertrouwenspersoon.
 • Vertrouwenspersoon in gesprek; opvangen, helpen en nazorg.
 • De positie van de vertrouwenspersoon binnen de organisatie.
 • Handvatten voor beleid.
 • Thema’s; seksuele intimidatie, pesten, discriminatie en conflicten.

Opleiding STAP-budget met vertrouwenspersoon

Bijna iedere inwoner van Nederland kan jaarlijks € 1.000 opleidingsbudget aanvragen via het zogenaamde STAP-budget. Goed nieuws. IMK Opleidingen voldoet aan de voorwaarden om trainingen aan te bieden welke gevolgd kunnen worden via deze subsidie. Daardoor kun je de cursus Vertrouwenspersoon (basismodule) kosteloos volgen met het STAP-budget. Aanvragen doe je via de speciale ‘inschrijven met STAP-budget’ knop op het ‘data en locatie’ tabblad van deze cursus.

Is deze cursus ook voor vertrouwenspersonen zonder ervaring?

Ja, deze cursus is juist bedoeld voor beginnende vertrouwenspersonen. Je gaat in op jouw rol, taak en positie als vertrouwenspersoon. De training is niet bedoeld voor werknemers die de hulp van een vertrouwenspersoon willen inschakelen.

Ik werk al langer als vertrouwenspersoon. Is deze cursus ook voor mij interessant?

Absoluut. Ook de rol van de vertrouwenspersoon verandert door de jaren heen. Om je kennis te actualiseren en best practices van vandaag de dag op te doen, is de cursus Vertrouwenspersoon ook voor ervaren medewerkers van meerwaarde. Wil je specifieke vaardigheden ontwikkelen? Neem dan contact op met onze studieadviseur om te kijken of jouw leerwensen aansluiten bij de inhoud van deze cursus.

Is er een verplichte opleiding die je als vertrouwenspersoon moet volgen?

Nee, die is er niet. In principe mag iedereen dus vertrouwenspersoon worden binnen een organisatie. Wel is het goed om te beseffen dat je als vertrouwenspersoon vaak met lastige en precaire situaties te maken krijgt. Daarbij moet je onafhankelijk en objectief blijven. De vaardigheden die hiervoor nodig zijn, ontwikkel je tijdens de cursus Vertrouwenspersoon.

Kan ik deze training ook volgen met het STAP-budget?

Dat kan zeker. Vrijwel iedere volwassen Nederlander heeft jaarlijks recht op € 1000,- STAP-subsidie voor professionele ontwikkeling. Daarmee is de cursus Vertrouwenspersoon met STAP-budget voor jou als deelnemer geheel kosteloos.

Programma

Inhoud dag 1

 • Voorbeelden ongewenste omgangsvormen: op zoek naar de grens, aard en omvang
 • Taken van een vertrouwenspersoon
 • Rol van de vertrouwenspersoon bij klachten en conflicten (ombudsfunctie)
 • Casus seksuele intimidatie

Inhoud dag 2

 • Preventie ongewenst gedrag
 • De vertrouwenspersoon als adviseur van de melder
 • Pesten: voorbeelden, definitie, aard, gevolgen en de wet
 • De vaardigheden van de vertrouwenspersoon (2 cases onderzoeken met de acteur)

Eigen voorbeelden en vragen

Voorafgaand aan de cursus is het mogelijk je eigen praktijkvoorbeelden aan te leveren bij de trainer. Deze gebruikt jouw voorbeeld bij de cursus of maakt een selectie uit de ingebrachte onderwerpen in overleg met de groep.

 

Maak een STAP-vooraanmelding zonder risico

Het volgende aanmeldmoment voor het STAP-budget is op 1 mei 2023. Maak nu alvast jouw keuze. Bij ons hoef je niet deel te nemen als je het budget niet gekregen hebt. Je kunt het in de volgende periode nog een keer proberen of je in overleg met ons annuleer je de vooraanmelding. Daar doen wij niet moeilijk over.

Zorg wel dat je vóór 1 mei 2023 in bezit bent van een STAP-aanmeldbewijs. Dit bewijs heb je nodig om via het STAP-portaal jouw aanvraag in te dienen. Bij ons ontvang je dit document direct na jouw STAP-inschrijving.

Klik op de startdatum om de vervolgdata en locatie te tonen.

Adresgegevens
BCN AMSTERDAM ARENA
Hoogoorddreef 5
1101 BA AMSTERDAM
0205677980
Cursus Vertrouwenspersoon individuele begeleiding regio Amsterdam
Regulier inschrijven Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Di 04 April 2023
09:30
16:30
Di 18 April 2023
09:30
16:30
Adresgegevens
BCN BUSINESS CENTRE NEDERLAND UTRECHT
Daltonlaan 100
3584 BJ UTRECHT
0302567390
Cursus Vertrouwenspersoon individuele begeleiding regio Utrecht
Regulier inschrijven Inschrijven met STAP-budget Optie nemen
Datum
Begintijd
Eindtijd
Di 30 Mei 2023
09:30
16:30
Di 06 Juni 2023
09:30
16:30

Tarieven

Toon STAP-budget prijzen
Toon prijzen incl. btw
 • Cursusprijs Open Cursus € 845.00 € 1022.45
 • Locatiekosten Open Cursus Programma € 110.00 € 133.10
 • (Online) Lesmateriaal Open Cursus Programma € 80.00 € 96.80
Totaal (excl. btw) (incl. btw) € 1035.00 € 1252.35
 • Lunchkosten* - €40.00
 • STAP-budget - €995.00
Te betalen €0.00

* De lunchkosten vallen buiten de vergoeding van de STAP-subsidie. Deze nemen wij voor onze rekening.

Overige informatie

Studiebelasting

De cursus heeft een studiebelasting van 24 uren. Dit omvat de voorbereiding, het maken van opdrachten en het bijwonen van de cursus.

Niveau van de cursus

Een formeel diploma is geen vereiste voor deelname. Het werk- en denkniveau van deze cursus is mbo+.

Twijfel je of je deze cursus kunt of wilt volgen, overleg dan gerust met onze studieadviseurs via 0172 - 42 34 56.

Onze aanpak

Leren doe je volgens ons niet alleen in een leslokaal. Daarom ga je meteen na jouw inschrijving aan de slag met lesmateriaal en maak je jouw leerwensen kenbaar via ons online leerplatform. De cursus zelf is bijzonder praktijkgericht en interactief. Er is voldoende ruimte om jouw eigen vragen en praktijksituaties in te brengen.

Om de nieuwe inzichten en vaardigheden te borgen, kun je tot twaalf maanden na de start van de training contact onderhouden met de trainer en andere deelnemers.

Wie is mijn trainer?

De cursus wordt gegeven door een trainer met veel praktijkervaring op het gebied van vertrouwenspersoon. Naast het maken en verzorgen van trainingen adviseert en begeleidt de trainer regelmatig diverse organisaties en instanties op dit thema.

Tijdens de cursus is er ook een trainingsacteur waarmee deelnemers gesprekken gaan oefenen.