0172 - 42 34 56

Cursus Vertrouwenspersoon basismodule

Alle handvatten voor de vertrouwenspersoon

Icoon trainingsduur 2 dagen
Icoon agenda Ma 13 mei 2024
Icoon prijs € 1.095,-
Icoon doorsturen Stuur door per e-mail
Icoon certificaat Met certificaat
Icoon diploma Startgarantie
Cursus Vertrouwenspersoon, basismodule - IMK Opleidingen
Inhoud
Programma
Data & Locaties
Investering
Veelgestelde vragen
Inschrijven
Inschrijven

Programma

Inhoud dag 1

 • Voorbeelden ongewenste omgangsvormen: op zoek naar de grens, aard en omvang
 • Taken van een vertrouwenspersoon
 • Rol van de vertrouwenspersoon bij klachten en conflicten (ombudsfunctie)
 • Casus seksuele intimidatie

Inhoud dag 2

 • Preventie ongewenst gedrag
 • De vertrouwenspersoon als adviseur van de melder
 • Pesten: voorbeelden, definitie, aard, gevolgen en de wet
 • De vaardigheden van de vertrouwenspersoon (2 cases onderzoeken met de acteur)

Eigen voorbeelden en vragen

Voorafgaand aan de cursus is het mogelijk je eigen praktijkvoorbeelden aan te leveren bij de trainer. Deze gebruikt jouw voorbeeld bij de cursus of maakt een selectie uit de ingebrachte onderwerpen in overleg met de groep.

 

Data & locaties
Startdatum Locatie Planning Inschrijven
Startdatum: Ma 13 mei 2024 Locatie: ZWOLLE Startgarantie Verberg Bekijk planning Offerte aanvragen of optie nemen Inschrijven
Planning: Cursus Vertrouwenspersoon basismodule
Datum Begintijd Eindtijd
Ma 13 mei 09:30 16:30
Ma 27 mei 09:30 16:30
Startdatum: Di 25 juni 2024 Locatie: UTRECHT Startgarantie Verberg Bekijk planning Offerte aanvragen of optie nemen Inschrijven
Planning: Cursus Vertrouwenspersoon basismodule
Datum Begintijd Eindtijd
Di 25 juni 09:30 16:30
Di 09 juli 09:30 16:30
Tarieven
Toon prijzen incl. btw
 • Cursusprijs Open Cursus € 895.00 € 1082.95
 • Locatiekosten Open Cursus Programma € 110.00 € 133.10
 • (Online) Lesmateriaal Open Cursus Programma € 90.00 € 108.90
Totaal (excl. btw) (incl. btw) € 1095.00 € 1324.95
 • STAP-budget - €1000.00
Te betalen €95.00

Overige informatie

Incompany training op maat

Wens je een persoonlijk studieadvies of heb je vragen over de mogelijkheden van maatwerk? Onze studie- en maatwerkadviseurs staan graag voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Informatie aanvragen

Inleiding Vertrouwenspersoon basismodule

Als beginnend vertrouwenspersoon heb je vaak nog veel vragen. Je wilt weten wat je taken en verantwoordelijkheden zijn en hoe je situaties van medewerkers het beste aan kunt pakken. In deze cursus Vertrouwenspersoon basismodule leer je meer over hoe je medewerkers het beste kunt ondersteunen vanuit jouw rol als vertrouwenspersoon. In korte tijd doe je de belangrijkste basiskennis op en oefen je gesprekstechnieken.

Voor wie is de cursus Vertrouwenspersoon?

Deze training wordt aanbevolen voor (beginnende) interne vertrouwenspersonen of voor vertrouwenspersonen die hun kennis willen actualiseren. De training is niet bedoeld voor deelnemers die hulp zoeken van een vertrouwenspersoon.

Video thumbnail for youtube video h2b_onlo3jy

Onze aanpak

Leren doe je volgens ons niet alleen in een leslokaal. Daarom ga je meteen na jouw inschrijving aan de slag met lesmateriaal en maak je jouw leerwensen kenbaar via ons online leerplatform. De cursus zelf is bijzonder praktijkgericht en interactief. Er is voldoende ruimte om jouw eigen vragen en praktijksituaties in te brengen.

Om de nieuwe inzichten en vaardigheden te borgen, kun je tot twaalf maanden na de start van de training contact onderhouden met de trainer en andere deelnemers.

Wie is mijn trainer?

De cursus wordt gegeven door een trainer met veel praktijkervaring op het gebied van vertrouwenspersoon. Naast het maken en verzorgen van trainingen adviseert en begeleidt de trainer regelmatig diverse organisaties en instanties op dit thema.

Tijdens de cursus is er ook een trainingsacteur waarmee deelnemers gesprekken gaan oefenen.

Vertrouwenspersoon - IMK Opleidingen

Over de cursus Vertrouwenspersoon

De werkplek moet voor alle medewerkers van een organisatie een veilige omgeving zijn waar prettig gewerkt kan worden. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon helpt om dit te waarborgen. Bij conflicten, agressie, discriminatie, geweld of intimidatie op de werkvloer kunnen medewerkers melding maken bij de vertrouwenspersoon. Als vertrouwenspersoon neem je de klachten en meldingen van deze medewerkers aan, ondersteun en begeleid je, geef je advies en verwijs je eventueel door naar andere professionals. Na het volgen van de cursus Vertrouwenspersoon basismodule kun je zelfverzekerd aan de slag in je rol als vertrouwenspersoon. Je weet wat je taken en verantwoordelijk zijn en hebt geoefend met gesprekstechnieken en andere praktische vaardigheden.

Wat ontwikkel ik?

Na afloop van de cursus Vertrouwenspersoon is duidelijk wat jouw rol, taak en positie als vertrouwenspersoon is binnen jouw organisatie. Wanneer medewerkers een beroep op je doen kun je deze opvangen en adviseren. Ook weet je welk beleid jouw organisatie moet voeren om medewerkers zoveel mogelijk te beschermen tegen (de gevolgen van) ongewenst gedrag en conflicten.

 • De taak, beroepshouding, do’s en don’ts én de rol van een vertrouwenspersoon.
 • Vertrouwenspersoon in gesprek; opvangen, helpen en nazorg.
 • De positie van de vertrouwenspersoon binnen de organisatie.
 • Handvatten voor beleid.
 • Thema’s; seksuele intimidatie, pesten, discriminatie en conflicten.
Competenties
Luisteren
Luisteren betekent dat je goed let op wat anderen zeggen en hoe ze zich gedragen, zodat je begrijpt wat ze bedoelen.
Durf
Durf betekent dat je bereid bent om risico's te nemen om een doel te bereiken. Je durft iets te proberen om iets belangrijks te bereiken, zelfs als er nadelen aan verbonden kunnen zijn.
Confronteren (feedback geven)
Confronteren of feedback geven betekent dat je in staat bent om op een directe manier met iemand te praten over zijn of haar gedrag. Zo help je die persoon bewust te worden hoe zijn of haar gedrag anderen beïnvloedt.
Integriteit
Integriteit betekent dat je doet wat juist is volgens de regels en normen, en dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen acties. Je spreekt anderen ook aan als ze niet volgens de regels en normen handelen.
Probleemanalyse
Probleemanalyse betekent dat je problemen kunt herkennen, mogelijke oorzaken kunt vinden, belangrijke informatie kunt verzamelen en onderzoek kunt doen. Je kunt kritisch denken en stap voor stap werken om een probleem te begrijpen en mogelijke oplossingen te vinden.
Praktijkcoaching – IMK Opleidingen

Praktijkcoaching

Wij bieden praktijkcoaching aan, om na een training of opleiding de kennis en vaardigheden nog beter toe te passen in je werk. Terug in het werkveld gaan dingen soms toch anders dan verwacht. Met een coach breng je samen de geleerde lessen in de praktijk. Lees hier meer over praktijkcoaching.

Ontdek Praktijkcoaching
Incompany training bij IMK Opleidingen

Voordelen van een incompany training

De trainer stemt de inhoud van de training af op herkenbare praktijksituaties van jouw medewerkers. Dit zorgt voor meer herkenbaarheid en betrokkenheid bij de onderwerpen. Deelnemers weten meteen wat ze morgen anders kunnen doen.

Van de werkvloer tot en met de directie: na een incompany training groeit iedereen in zijn of haar rol en is zo van betekenis in de organisatie!

 • Volledig toegespitst op jouw praktijk
 • Meer betrokkenheid door herkenbare situaties
 • Vandaag geleerd = morgen toegepast
 • Meer werkplezier en productiviteit als resultaat
 • Teamontwikkeling: medewerkers leren samen en van elkaar
Verbeter je team en ontwikkel jezelf!

Wens je een persoonlijk studieadvies of heb je vragen over de mogelijkheden van maatwerk? Onze studie- en maatwerkadviseurs staan graag voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Organisatie versterken - IMK Opleidingen
Maatwerk trainingen Ontdek de kracht van op maat gemaakte incompany trainingen
Formulier - Checklist - Grijs - IMK Opleidingen
Download flyer Download hier gratis de flyer van de cursus Vertrouwenspersoon basismodule
DISC geel - IMK Opleidingen
Studieadvies op maat Vraag een gratis adviesgesprek aan

Veelgestelde vragen over de cursus Vertrouwenspersoon basismodule

Wil je meer weten over de cursus Vertrouwenspersoon basismodule? Onze studieadviseurs helpen je graag verder.

Ik werk al langer als vertrouwenspersoon. Is deze cursus ook voor mij interessant?

Absoluut. Ook de rol van de vertrouwenspersoon verandert door de jaren heen. Om je kennis te actualiseren en best practices van vandaag de dag op te doen, is de cursus Vertrouwenspersoon ook voor ervaren medewerkers van meerwaarde. Wil je specifieke vaardigheden ontwikkelen? Neem dan contact op met onze studieadviseur om te kijken of jouw leerwensen aansluiten bij de inhoud van deze cursus.

Is deze cursus ook voor vertrouwenspersonen zonder ervaring?

Ja, deze cursus is juist bedoeld voor beginnende vertrouwenspersonen. Je gaat in op jouw rol, taak en positie als vertrouwenspersoon. De training is niet bedoeld voor werknemers die de hulp van een vertrouwenspersoon willen inschakelen.

Is er een verplichte opleiding die je als vertrouwenspersoon moet volgen?

Nee, die is er niet. In principe mag iedereen dus vertrouwenspersoon worden binnen een organisatie. Wel is het goed om te beseffen dat je als vertrouwenspersoon vaak met lastige en precaire situaties te maken krijgt. Daarbij moet je onafhankelijk en objectief blijven. De vaardigheden die hiervoor nodig zijn, ontwikkel je tijdens de cursus Vertrouwenspersoon.

Ontvang ik na het volgen van deze cursus het persoonscertificaat van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen?

Nee, na het volgen van onze 2-daagse cursus ontvang je een certificaat. Hierna kun je bij onze partner een aanvulling van nog 3 dagen volgen en het examen afleggen. Daarna kun je het persoonscertificaat aanvragen bij de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen. Wil je hier mee over weten? Neem dan contact op met onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56.

Gerelateerde
trainingen en opleidingen
Icoon nieuwsbrief
Niks missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Vraag nu gratis en vrijblijvend onze nieuwsbrief aan! Laat je inspireren door interessante artikelen, whitepapers en de nieuwste informatie over onze trainingen en opleidingen

  Copyright © 2012 - 2024 - IMK Opleidingen B.V.