23 januari 2024

Een vacature op de website zetten en wachten tot de aanmeldingen binnenstromen? Die wereld bestaat niet meer. Het tekort aan geschoolde technische vakmensen wordt elk jaar groter, terwijl de vraag alleen maar toeneemt. Hoe zorg je als bedrijf in de techniek dat je altijd voldoende vakmensen hebt?

Tekort aan technici in Nederland

De inschrijvingen voor technische opleidingen nemen af. Daardoor daalt de aanwas van nieuwe geschoolde mensen. Terwijl de vraag naar technici alleen maar toeneemt. Onder andere vanwege vergrijzing, slechte aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven, de energietransitie en het feit dat techniek tegenwoordig onmisbaar is in het dagelijks leven.

In het derde kwartaal van 2022 stonden er nog 81.800 vacatures voor technische beroepen open. En zoals je in grafiek van het UWV ziet, neemt het aantal alleen maar verder toe.


Bron: UWV Dashboard vacaturemarkt

Personeelstekort opvangen

Toch blijkt uit onderzoek van technisch opleider ROVC dat 24% van de bedrijven helemaal niet op zoek is naar nieuwe technische medewerkers. Hoe zorgen deze bedrijven ervoor dat ze altijd voldoende capaciteit hebben? Vooral ontwikkeling blijkt een belangrijke rol te spelen.

1. Opleiding en doorontwikkeling van het personeel

Gebrek aan ontwikkeling is de belangrijkste reden dat vakmensen wisselen van werkgever. Of zelfs helemaal stoppen met het vak. Wanneer vakmensen uitgedaagd worden en zichzelf persoonlijk en professioneel blijven ontwikkelen, zullen ze langer in het vak én de organisatie blijven. Ook blijven ze wendbaar en weerbaar bij veranderingen in het vakgebied.

2. Verbreding van het personeel

Een andere manier om personeel te behouden is breder opleiden. Monteurs die zich vooral met gas bezighouden, kun je bijvoorbeeld ook over elektriciteit leren. Daardoor zijn ze breder inzetbaar. Met een groep allrounders ben je als organisatie weerbaarder dan wanneer je alleen specialisten in dienst hebt.

3. Aantrekkelijke werkgever

Flexibiliteit in uren en dagen, ouderschapsverlof, ondersteuning bij energiekosten, een fijne werksfeer  en een concurrerend salaris maken je als werkgever aantrekkelijk om voor te werken. Zeker als er volop mogelijkheden zijn om door te groeien en jezelf te ontwikkelen.

4. Zij-instroom stimuleren

Mensen die niet in de techniek werken, maar er wel motivatie en affiniteit mee hebben, bieden een kans om het personeelstekort op korte termijn in te dammen. Door omscholing kunnen nieuwe krachten snel functioneel ingezet worden.

5. Werkplekleren

Leerlingen opleiden kost tijd. Maar wanneer ze enthousiast worden over het vak en de organisatie levert het  betrouwbare nieuwe collega’s op. Maak daarom van je organisatie een leerbedrijf en zet in op werkplekleren.

6. Technische branche promoten

Om de aanwas van geschoolde vakmensen te vergroten, moeten meer studenten zich inschrijven voor technische opleidingen. Als bedrijf kun je bijvoorbeeld meehelpen door open dagen of meeloopdagen te organiseren. Bijvoorbeeld in samenwerking met TechnoHUB. Geen quick fix, maar wel belangrijk om als branche toekomstbestendig te blijven.

Blijf ontwikkelen!

Ontwikkeling van personeel is de sleutel tot een gezonde technische branche. Geef je huidige personeel de ruimte om zich te blijven ontwikkelen en voorkom dat ze elders kijken of het gras groener is. Stel je bedrijf open voor zijinstromers en stagiaires en probeer zo het het personeelstekort (in ieder geval voor jouw organisatie) op te lossen.

Weten hoe je leerlingen opleidt binnen je organisatie? Volg dan onze cursus Praktijkopleider of de training Werkplekbegeleider. Een maatwerktraining is ook mogelijk. Eens sparren over de ontwikkelingsmogelijkheden voor jouw organisatie? Neem contact op met onze studieadviseurs via het contactformulier of bel  0172-42 34 56.

De meest gestelde vragen

Waar komt het personeelstekort in de technische branche vandaan?

Steeds minder studenten schrijven zich in voor technische opleidingen. Daardoor daalt de instroom van geschoolde vakmensen. Terwijl  er juist meer vraag naar techniek dan ooit is. Ook speelt vergrijzing een rol, heeft de technische branche geen optimaal imago en kan de aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven beter.

Hoe leiden we snel meer vakmensen op?

Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. Het huidige personeel breder opleiden bijvoorbeeld, maar ook enthousiaste zijinstromers en stagiairs door middel van werkplekleren snel functioneel inzetten. Zoals je ziet is opleiding de sleutel!

Is een hoger salaris de oplossing?

Een concurrerend salaris is zeker belangrijk. Maar uit onderzoek  van ROVC (opleider technische branche) blijkt dat vooral een gebrek aan ontwikkeling reden is voor mensen om op te stappen. Zowel persoonlijke en professionele ontwikkeling als uitdaging in het werk zelf.